În perioada 4-13 iulie 2017 Fundația Joana Grevers în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte București organizează proiectul Arta în context: direcții și practici curatoriale în arta contemporană, ce se desfășoară în două platforme consecutive – la București și Cetate, jud. Dolj.
Urmărind scena artistică din ultimii ani am remarcat necesitatea unor proiecte/programe care să contribuie la formarea tinerilor curatori.
Atelierul Arta în context este astfel gândit încât să asigure un cadru potrivit pentru înțelegerea unor concepte și noțiuni, acces la exemple practice (expoziții, ateliere de artiști) dar și un timp de reflecție pentru a procesa noile informații. Discuțiile legate de diversitatea abordărilor și practicilor curatoriale actuale pot contribui la punerea în valoare și la înțelegerea creației artiștilor români și a contextului în care aceștia își desfășoară activitatea. Un accent important al proiectului se pune pe înțelegerea demersului artistic și integrarea acestuia într-un context local și internațional.
Chiar dacă programa universităților de artă oferă studenților informații de bază în acest sens, pentru a ajunge sa gândească aceste informații în ansamblu contează enorm să întâlnească și să asculte și alte opinii, să discute cu profesioniști experimentați și să-și dezvolte o metodologie proprie.
În Platforma București – sesiune de lucru și networking (4-8 iulie) curatorii invitați sunt:
● Ruxandra Demetrescu – Istoric de artă și curator, profesor de istoria și teoria artei laUniversitatea Națională de Arte București
● Zoran Erić – Curator șef la Muzeul de Artă Contemporană din Belgrad
Curatorii invitați vor prezenta proiectele recente și metodologiile folosite. În program sunt incluse vizite instituționale, de expoziții și ateliere de artiști, precum și o serie de întâlniri pentru a cunoaște practicile de lucru ale unor curatori români.
La Platforma Cetate – timp de reflecție și colaborare (9-13 iulie) curatorii invitați sunt:
● Karolina Ziębińska-Lewandowska – Curator fotografie, la Centrul Pompidou – Muzeul Național de Artă Modernă, Paris
● Ruxandra Demetrescu
● Călin Dan – Curator, Director al Muzeului Național de Artă Contemporană, București
Acesta constituie cel de-al doilea pas al proiectului, ce se va petrece într-un cadru cu totul special, într-o localitate situată la Dunăre, comuna Cetate jud. Dolj. Fundația Joana Grevers dezvoltă aici, de nouă ani, rezidențe pentru artiști pe domeniul Barbu Drugă, punând în valoare patrimoniul cultural existent și contribuind la vitalitatea zonei Cetate și dezvoltarea unui parc de sculptură în aer liber. În acest context locul devine potrivit pentru reflecție și dezbatere și asigură cadrul necesar concentrării pe exemple, pe dezvoltarea unor propuneri și discutarea acestora în sesiuni de lucru.
Grupul de participanți la atelier este compus dintr-un grup internațional – tineri interesați să își dezvolte cunoștințele în domeniul curatoriatului, să afle opiniile unor curatori cu experiență și să cunoască colegi cu aceleași preocupări: Beatrice Boban (București), Lavinia Cazacu (București),Miruna Ciurea (București), Katarina Konstantinović (Serbia), Alexandra Mocan (Cluj), Cristina Moraru (Iași), Alexandru Muraru (Cluj), Sarah Daria Muscalu (Iași), Gabriela Robeci (Timișoara),Cristina Stoenescu (București), Enikö Tóth (Ungaria/Olanda).
Proiectul continuă în toamnă cu activități dedicate publicului – o expoziție care să fructifice experiența acestui atelier, o dezbatere unde să fie discutate temele abordate în proiect, precum și o publicație care să adune materialul prezentat și discutat.
Organizator: Fundația Joana Grevers
Partener: Universitatea Națională de Arte București
Mulțumiri pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect: Prof.univ. Ruxandra Demetrescu
artincontext-curatorialworkshop.weebly.com/
Proiect co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național