Miercuri, 28 iunie 2017, începând cu ora 19.00, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la sediul din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, unde va avea loc o discuție-dezbatere pornind de la volumul ”Sexul şi Capitalul. O teorie a filmului românesc” de Bogdan Popa, apărut la Editura Tracus Arte anul acesta. Discuția-dezbatere este moderată de Vasile Ernu, iar invitați sunt Bogdan Popa, Iulia Popovici, Florin Poenaru și Vasile Mihalache. AgențiadeCarte.ro este partener media al evenimentului.
Cartea Sexul şi Capitalul. O teorie a filmului românesc trebuie citită ca o formă de grevă, prin care Bogdan Popa oprește munca în favoarea capitalului pentru a gusta puțin din plăcerile „rușinoase” ale unei sexualități eliberate. Autorul este atipic pentru spațiul românesc, și asta nu doar din cauză că s-a format profesional în științele politice, dar scrie despre cinema, ci mai ales pentru că reușește să păstreze un echilibru greu de atins între un ton academic, plin de referințe critice, și o serie de observații radicale, care au rolul de a deranja sau măcar de a incita cititorul. În Sexul şi Capitalul. O teorie a filmului românesc aceste calități sunt folosite pentru investigarea relației dintre cinematograful Noului Val și cel socialist, considerat adeseori un simplu „gunoi istoric”, cu scopul de a evidenția nu atât diferențele estetice, de care sunt interesate majoritatea studiilor, ci modificarea relațiilor de producție care, la rândul lor, influențează felul în care gândim „realitatea”, „munca” și „sexualitatea” (Vasile Mihalache).
Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.
Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.
Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, AgenţiadeCarte.ro, publicația on-line IQool.