spot_img

ICR a organizat în Ucraina un turneu omagial dedicat lui Gavriil Musicescu

În perioada 21-24 mai 2017 s-a desfășurat în Ucraina, la Odessa şi Ismail, un turneu omagial dedicat lui Gavriil Musicescu, cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea marelui muzician român, organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, în parteneriat cu Consulatul General al României la Odessa și Asociația „Basarabia” a românilor din regiunea Odessa.

Turneul a debutat, pe data de 22 mai, în Odessa, la Filarmonica Regională, cu un concert al Coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului din Constanța, dirijată de Arhidiaconul Iulian Dumitru. Evenimentul a reprezentat o premieră pentru această zonă și, în mod special, pentru orașul Odessa, important reper cultural și istoric.

În deschiderea concertului, au luat cuvântul Excelența sa, Consulul General al României la Odessa, domnul Emil Rapcea, împreună cu domnul Filip-Lucian Iorga, reprezentantul ICR și Arhimandritul Serafim, rectorul Seminarului Teologic din Odessa, cu blagoslovirea Preasfinţitului Agatanghel, Mitropolitul Odessei şi al Ismailului. Redăm un fragment din cuvântul reprezentantului ICR: „Suntem bucuroşi să putem prezenta, la Odessa, una dintre capitalele culturale ale Europei, Corala Armonia, unul dintre cele mai valoroase ansambluri corale din România, multipremiat pe plan internaţional. Prezenţa muzicii corale pe scena Filarmonicii din Odessa este menită să omagieze figura compozitorului şi dirijorului de cor Gavriil Musicescu, de la a cărui naştere se împlinesc, anul acesta, 170 de ani. Născut la Ismail, el aparţine culturii române, dar şi celei ucrainene. A fost unul dintre cei mai importanţi dirijori de cor din secolul al XIX-lea, compozitor, profesor şi creator de instituţii muzicale. Acolo unde geografia, istoria şi limba pot ridica bariere, cultura construieşte punţi. Şi mai cu seamă muzica. Întâlnirea noastră de astăzi are şansa de a duce mai departe modelul cultural de mare deschidere şi toleranţă reprezentat de Gavriil Musicescu, un muzician care şi-a dăruit arta mai multor spaţii şi mai multor tradiţii culturale. Rafinat cunoscător al tradiţiilor folclorice şi al muzicii tradiţionale a Europei orientale, el a devenit şi un specialist al tradiţiei corale occidentale. Şcolit în mediul religios creştin-ortodox, el s-a deschis şi către comorile muzicale ale altor tradiţii religioase şi către muzica laică. Absolvent al mai multor şcoli înalte, el nu şi-a părăsit originile şi nu a uitat de rădăcinile folclorice ale muzicii sale. Gavriil Musicescu a fost un creator nu doar de partituri, ci şi de şcoală, un profesor dedicat discipolilor pe care i-a format.”

Acest concert a marcat un moment important în relațiile culturale româno – ucrainene, precum și o deschidere a acestei zone pentru alte proiecte culturale româneşti. În ultimii ani, în această regiune au fost desfășurate o serie de proiecte comune, cu implicarea Consulatului General al României la Odessa. Succesul spectacolului din 22 mai atestă și importanţa moștenirii culturale comune, ca punte între cele două ţări. Comunitatea românească din regiunea Odessa a contribuit, prin personalități remarcabile precum Gavriil Musicescu, la dezvoltarea culturii române, precum și la îmbogăţirea patrimoniului cultural al Europei răsăritene.

La concert au participat membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanţi ai autorităţilor locale din Odessa şi peste 700 de spectatori, reprezentând diverse comunități entice şi profesionale din orașul Odessa. Mulți dintre ei, poate pentru prima dată, au fost parte a naşterii unor punți între diferite culturi, prin emoția creată de muzica şi de interpretarea de ţinută a Coralei „Armonia”, ce a cântat în mai multe limbi ale Europei.

În data de 23 mai, corala a susținut un concert și la Ismail, orașul natal al marelui muzician, în care se și află o stradă care-i poartă numele. În deschiderea spectacolului, au luat cuvântul Viceconsulul României la Odessa, doamna Denisa Gabor, domnul Anatol Popescu de la Asociația „Basarabia” a românilor din regiunea Odessa și domnul Vlad Costin Condrea, din partea Institutului Cultural Român. Organizatorii au mulțumit partenerilor pentru sprijinul în organizarea evenimentului, precum și orașului Ismail, care l-a oferit culturii româneşti şi universale pe Gavriil Musicescu. La spectacol au participat peste 200 de spectatori, printre care numeroși membri ai comunității românești din zonă. Publicul a fost puternic impresionat de cântece, a aplaudat în picioare şi a solicitat mai multe bisuri Coralei „Armonia”. La rândul lor impresionați, membrii coralei au adus, a doua zi, în semn de recunoștință, un omagiu memoriei lui Gavriil Musicescu, prin interpretarea unei cântări religioase în Catedrala „Acoperământul Maicii Domnului” din Ismail, unde marele compozitor a activat ca dirijor de cor.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508