În perioada 27-28 mai 2017, la Roman, va avea loc prima ediție a festivalului cultural internațional ”Blecher Fest” – spectacol viu în irealitatea imediată, conturat în jurul geniului avangardist al literaturii române, M. Blecher. Teatru experimental, proiecție de film, expoziții de artă, conferință literară, mărturii vizuale despre M. Blecher, seară de lectură și spectacol de stradă vor fi prezentate publicului larg, atât în diferite locații clasice sau neconvenționale, cât și pe strada Ștefan cel Mare, din Roman. Un festival complex al culturii, cu 8 manifestări diferite, ce se vor desfășura în cele 2 zile de spectacol viu în irealitatea imediată.
Filmul “Inimi cicatrizate“, o adaptare liberă după romanul lui M. Blecher, în regia lui Radu Jude, lungmetraj distins cu „Premio speciale della giuria” în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, în 2016, va fi prezentat publicului Blecher Fest 2017 în prima zi de festival.
Tot pe 27 mai va avea loc și premierea câștigătorilor concursurilor de creație literar- artistică “Max Blecher“, precum și conferința “Blecher și orașul Roman“, susținută de criticul literar Doris Mironescu, autorul volumului “Viața lui M. Blecher. Împotriva biografiei“, volum distins cu premiul “Titu Maiorescu“ al Academiei Române.
Iar finalul zilei întâi de festival va fi dedicat Serii blecheriene – seară de lectură, la care vor participa scriitorul Călin Torsan, poetul Emilian Pal, crititcul literar Doris Mironescu și traducătoarea Gabrielle Danoux, autoarea celei mai recente traduceri în limba franceză a romanului “Inimi cicatrizate“,“Coeurs cicatrisés“. Doamna Danoux vine special în România pentru Blecher Fest, după o absență de peste 10 ani. Întreaga seară va fi condimentată de sesiuni muzicale live, cu trupa Fine, It’s Pink.
A doua zi de festival, 28 mai, va începe cu un moment comemorativ, la mormântul lui M. Blecher, în Cimitirul Evreiesc, după care vom oferi iubitorilor de cultură o sesiune de mărturii vizuale despre M. Blecher, în cadrul acțiunii Mărturii din “Vizuina lumintă“, ce se va desfășura la muzeul “Casa Hogaș“.
Momentul cu cea mai mare efervesceță, din cadrul zilei de 28 mai, va fi marcat de un Spectacol viu în irealitatea imediată – spectacol de stradă complex, cu momente artistice inedite. Pe strada Ștefan cel Mare, din Roman, artiștii vor crea și vor oferi celor prezenți un spectacol viu, din care nu vor lipsi: un moment muzical al trupei de percuție a Academiei de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, extensia Piatra-Neamț, pantomima (trupa de teatru Gong), colțul de creație artistică, jongleriile, cu Patrick Negrean și Daniela Manea, de la Pyraessence și plimbările cu trăsura.
De la ora 18.00, spectacolul de teatru experimental, al trupei Chemické divadlo, din Praga, va aduce în atenția publicului piesa “Întâmplări în irealitatea imediată“, într-o adaptare liberă a regizorului ceh Vojtěch Bárta, după romanul cu același nume al lui M. Blecher. Locația de desfășurare aleasă este una neconvențională, pe terasa Casei Romașcane (fosta clădire Rottenberg, menționată de Blecher în opera lui), spectacolul promițând să fie o experiență unică pentru iubitorii de teatru, la finalul festivalului.
Blecher Fest 2017 este organizat de Asociația Anima Intelligentia și se adresează publicului larg din Roman, din țară și din străinătate: iubitorilor creațiilor lui Blecher, oamenilor de cultură, tinerilor artiști interesați de actul de creație. Accesul la acțiunile celor 2 zile de festival este gratuit, în limita locurilor disponibile.
Programul complet și alte detalii despre festival, pe paginile oficiale: www.blecherfest.ro și https://www.facebook.com/blecherfest.ro/
Despre Max Blecher
Max Blecher s-a născut în 1909, la Botoşani, și a murit pe 31 mai 1938, la Roman. Tatăl său, Lazăr Blecher, avea pe strada Ştefan cel Mare nr. 151-153 un magazin de porţelanuri, unde îşi desfăcea produsele unei mici fabrici de ceramică de la marginea oraşului.
Max Blecher a urmat cursurile primare şi liceale la Roman. După susţinerea bacalaureatului, pleacă la Paris, cu gândul de a se înscrie la Sorbona. Se îmbolnăveşte de morbul lui Pott, o boală gravă, pe atunci incurabilă, fiind internat timp de zece ani în clinici şi sanatorii din străinătate.
Max Blecher este autorul romanelor ”Întâmplări în irealitatea imediată”, ”Inimi cicatrizate”, ”Vizuina luminată” și al volumului de poezii ”Corp transparent” și este singurul scriitor romaşcan care descrie, în amănunt, oraşul natal (parcul oraşului, cinematograful, bâlciul anual, malul Moldovei).
Max Blecher este considerat de critica literară drept principalul reprezentant al literaturii autenticității și este supranumit „Kafka al României”. Este un autor foarte apreciat la nivel internațional, iar operele lui au fost traduse în mai multe limbi, printre care: engleză, franceză, germană, spaniolă, portugheză, italiană, cehă, poloneză.