spot_img

Tania Furnea se afirmă în lumea modei

A doua colecţie vestimentară semnată, în mod inconfundabil deja, Tania Furnea, a fost lansată vineri, 7 aprilie 2017, în spaţiul oferit cu generozitate de „Livka art and beauty”, din Strada Armoniei nr.1, sectorul 2, Bucureşti. La 24 de ani, în ultimul an la master de grafică, în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Tania Furnea, fata ziaristei Rodica Furnea şi a regretatului poet şi caricaturist Traian Furnea, a impresionat prin valoare și prin frumuseţea şi autenticitatea creaţiilor sale vestimentare. Elementul de identificare este o broderie autentică, realizată de ţărănci pe Valea Someşului, aplicată pe rochii şi cămăşi, în dreptul inimii.

Pentru început, un scurt dialog cu protagonista serii:

– Ce ai adus în această expoziţie ?

– Sunt 40 de crochiuri, 15 cămăşi şi 10 rochii. Brandul este Taina 25, iar acum este a doua colecţie lansată şi are numele „I AM HERE”. Prima a fost intitulată ”ROOTS”, rădăcini. A fost mai mult experimentală. Când vedeam scris cuvântul ”taină”, eram sigură că este numele meu Tania, iar 25 este numărul echilibrului. De fapt, este un semn care seamănă cu numărul 25.

– Cât costă o piesă  ?

– Între 330 şi 550 lei. Cele fără broderie încep de la 300 lei.

– Cum o să fie a treia colecţie semnată de tine ?

– Este doar gândită deocamdată. Se va îndepărta de elementele folclorice şi face parte tot din experienţa mea.

– Putem afla care va fi elementul definitoriu ?

– Sigur, pictura pe material.

– Abia aştept să o văd. A patra ?

– Mai este până atunci, văd lucruri noi, învăţ lucruri noi.

– Ce alegi pentru viitor, grafica sau în creaţia vestimentară ?

– În mod clar în grafica, aici este zona mea de confort şi aici am mai mult curaj să experimentez. Cu moda sunt la abia la început.

– Peste cinci ani, cum va fi drumul tău spre grafică, ori spre arta vestimentară ?

– Vreau neaparat să le combin pe amândouă. De altfel, desenele chiar fac parte din procesul de creaţie, pentru a realiza noi modele, mai întâi sunt necesare desenele.

– Din toată inima, mult succes!

Iată şi opiniile gazdei noastre, doamna Livia Krasting: ”Este ceva nou, altceva, ceva jucăuş, ceva din suflet, foarte natural, Tania se deschide pe ea către noi. Acum, revenind la vestimentaţie, remarc faptul că materialele sunt de foarte bună calitate. Acel semn extraordinar, din dreptul inimii, îţi dă senzaţia de fluturi în stomac, de emoţie mare. Obiectele nu sunt la fel, fiecare are particularitatea sa, nu avem o serie, fiecare lucru reprezintă ceva în sine”.

– Asistăm la un fel de avanpremieră la inagurarea galeriei dumneavoastră.  Cum a apărut? Ce doriţi să faceţi în continuare ?

– La rândul meu sunt pictor, încerc să mă cunoască lumea. Mi-am dat seama că, aşa cum eu am nevoie de un loc prietenos, care să înţeleagă artiştii, m-am gândit să îl fac eu până una alta. Să vina artiştii la mine cu inima deschisă, eu îi înţeleg, putem să colaborăm foarte bine, noi discutăm altfel între noi. Nu este pe primul loc afacerea, pe primul loc este frumosul. Asta în primul rând. Doi, nu o să vină aici oricine aici, omul, oamenii care vor expune vor fi de un anumit nivel. Aşa cum nici pe Tania nu am luat-o oricum, doar să fie un eveniment şi atât. Eu cred în Tania şi în lucările sale. În continuare, vreau să fac târguri de weekend, lansări, expoziţiie, tot felul de evenimente. Chiar astăzi a venit cineva să propună să facă lucrarea de licenţă, o instalaţie. Vreau să ajut cum pot.

Iată impresiile unor participanţi la lansarea colecţiei.

Ziarista Onny Sîrbu: Îmi plac foarte mult aceste lucrări din colectia Taina 25, a artistei Tania Furnea. Consider că sunt de mare şi bună calitate. Apoi, un lucru care se observa, sunt făcute din materiale sunt foarte bune, bumbac sută la sută, aşa cum artista a precizat. Se simte, se vede asta, mă bucur că avem astfel de artişti tineri care promovează tradiţia românească. Îmi plac broderiile făcute de mână, venite din Transilvania. Artista le-a pus în dreptul inimii. Cu atât mai mult mă impresionează şi mă face sa apreciez tot ce a lucrat.

Cristina Filipovici: Sunt lucrări cu adevărat interesante, frumoase, inedite, autentice. Leagă elementele de folclor de coriurile moderene, asta este încântător, sunt lucruri proaspete.

Anna Chiuariu: Este o premieră, primul eveniment al Taniei. Este un eveniment special este un debut. Eu, de regulă, prefer bluzele, sunt puţin mai unisex. Rochiile reprezintă, în percepţia mea, feminintatea, dar bluzele se pot combina şi cu pantaloni foarte bine.

Mădălina Lungu: Mie mi-a plăcut foarte mult o rochiţă neagră, care are o broderie, apoi şi bluzele. E expoziţie reuşită.

Alexandra Ignat: Eu prefer o bluziţă albă, îmi place mult că este inspirată din portul nostru naţional, este ceva foarte frumos.

Reporter – Dar şi dumneavoastră aveţi o bluză albă cu un semn în dreptul inimi.

– Aşa este, mă simt aproape de acest stil, aş putea purta cu mare plăcere fiecare dintre aceste creaţii vestimentare.

La eveniment, desfăşurat pe fundalul sonor al unor melodii din perioada interbelică şi lucrări de jazz, au participat însă şi domni şi cavaleri.

Am avut marea plăcere să îl cunosc spre exemplu pe Adrian Fundeneanu, cu care am vorbit despre această lansare. Desigur, şi el a avut cuvinte frumoase de spus, la fel ca ceilalţi interlocutori. L-am întrebat şi pe el ce i-au plăcut mai mult, cămăşile ori rochiile. Pus pe glume, el a spus ”costumul de baie”.

Lumea s-a simţit bine într-o seară suţinută de Vinarte, care promovează vinurile fine româneşti.

Tania Furnea a explicat, fiecăruia în parte, ce are în expoziţie, ce intenţionează să facă în viitor.

Am oferit doamnei Rodica Furnea un trandafir cu mai multe inflorescenţe, în semn de al preţuirii pentru tot ce a realizat cu copiii săi.

Un alt trandafir cu mai multe inflorescenţe a fost oferit Taniei Radu pentru o realizare de ecxepţie, colecţia „I AM HERE”.

Aristotel BUNESCU

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508