În perioada 20-28 mai 2017, TESZT, Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, își aniversează cea de-a zecea ediție. Festivalul a fost fondat în 2008 cu scopul de a iniția un dialog între creatorii de teatru din regiune, care, în contextul TESZTului, pot face cunoștință cu munca celorlalți și au posibilitatea de a lucra împreună. Cum din ce în ce mai mulți oameni de teatru și companii au revenit la Timișoara de-a lungul anilor, TESZT a devenit locul unde artiștii și publicul festivalului pot gândi împreună.
Prefațând programele Capitalei Culturale Europene 2021, anul acesta festivalul cuprinde nu numai spectacole din regiune, ci și din locuri mai îndepărtate din Europa: 30 de spectacole din 16 țări. TESZT își propune să ajungă la toți spectatorii, indiferent de naționalitatea lor. De aceea, programul include o mare varietate de spectacole în ceea ce privește formatul sau tipul propus. De la performance-uri intime, în format de unu la unu, la cele care folosesc specificitatea locului și producții solo, la formate mai clasice, concepute pentru studiouri sau scenă mare, de la teatru documentar și performance multimedia la concerte și spectacole de dans desfășurate în aer liber – în această diversitate toată lumea va putea găsi ceva care să-i fie pe plac. Timp de mai mult de o săptămână, spectatorii și participanții la festival sunt invitați să locuiască în oraș, să pedaleze într-o hidrobicicletă pe Bega alături de performeri, să călătorească prin spațiu și timp, să-și evalueze datoriile și să asculte concertul unui performer celebru în întreaga lume. Și pentru această a zecea ediție, organizatorii își mențin scopul de a prezenta cele mai importante aspecte sociale, acordând o atenție deosebită gesturilor de inventariere și rezumare. În mod similar, cele mai multe dintre spectacolele prezente în program abordează subiecte precum amintirile, respectiv triada trecut-prezent-viitor, cu reflecții asupra sinelui, confesiunile artiștilor despre ei înșiși și munca lor devenind elemente recurente ale spectacolelor.
În mod neconvențional, deschiderea festivalului este marcată de un spectacol monumental în aer liber, cu intrare gratuită. În data de 20 mai, Trupa Forte din Budapesta va prezenta spectacolul de dans Concerto / Cvartetul de coarde nr. 5 în Parcul Rozelor, în regia coregrafului Horváth Csaba, un invitat care revine la TESZT. Cele două lucrări de Béla Bartók, unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului 20, vor fi interpretate de Orchestra Filarmonicii din Győr și de Cvartetul Arcadia din Cluj-Napoca. Astfel, lucrările lui Béla Bartók, compozitor născut în Banat și care a emigrat ulterior în America, vor fi audiate în contextul unei colaborări internaționale.
A doua zi de festival cuprinde, de asemenea, un eveniment special: premiera EXIT, producție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, în colaborare cu Teatrul Național din Sombor și Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad. Creatorii acestui spectacol sunt actori de naționalitate română, sârbă și maghiară, iar regia este semnată de Schilling Árpád, care și-a prezentat în ediția trecută a festivalului spectacolul Ziua mâniei. Acest nou proiect a fost conceput ca inițiativă a Teatrului care are ca scop consolidarea relațiilor profesionale în regiune, favorizând și colaborările internaționale. Shakespeare, Sonett 66, regizat de Kokan Mladenović, producție a teatrului-gazdă, va fi prezentă în festival, iar în ziua următoare premierei cu EXIT, este programat spectacolul Gogoland, al Teatrului Național din Sombor, producție semnată de Urbán András, un alt regizor care revine la TESZT.
Lista artiștilor invitați în festival include regizori și performeri din diverse genuri artistice și cu estetici speciale, care sunt, cu siguranță, printre cei mai relevanți artiști ai scenei actuale. Agrupación Señor Serrano din Spania aduc Birdie, un performance multimedia care vorbește despre circumstanțele și contextul creării unui document fotografic. Artists Talk de Gianina Cărbunariu nu este teatru documentar în sensul clasic al sintagmei, ci, mai degrabă, o imagine captivantă asupra modului în care vorbim despre artă, artiști și operele de artă. Călare pe-un nor de Rabih Mroué este o coproducție Liban-Germania și reprezintă un amestec impresionant de personal și politic. Personajul principal, Yasser, fratele lui Mroué, își folosește propria poveste a vieții pentru a crea o imagine subiectivă a dezvoltării politice din Liban. Libertate: cel mai scump cuvânt capitalist, un spectacol BITEF, regizat de Maja Pelević și Olga Dimitrijević, se află și el la granița dintre fapte și ficțiune. Producția, inspirată din călătoria de cercetare a autoarelor în cea mai izolată țară din lume – Coreea de Nord –, analizează posibilitatea și imposibilitatea de a vorbi despre o țară care se află în afara codurilor noastre culturale și politice. Uitare, o producție de Sarah Vanhee, performer belgian, se află în strânsă legătură cu subiectele festivalului. Vanhee și-a adunat toate gunoaiele reale și virtuale și le-a adus laolaltă, într-un spectacol. Giuseppe Chico și Barbara Matijević refolosesc în Forecasting videoclipuri de pe YouTube, realizate de amatori. Mișcându-se pe scenă cu laptopul, Barbara Matijević își modelează corpul ca prelungire fără continuitate a imaginii video bidimensionale. Și Hajdu Szabolcs va fi unul dintre invitații care revin și anul acesta la TESZT. Spectacolele sale anterioare, Vremuri de pace și Ernella la Lupi au fost printre cele mai interesante propuneri ale festivalului. De ziua lui Kálmán este despre momentul în care personajele poveștii ajung la vârsta la care tot ce se mai întâmplă în viața omului este doar repetare continuă, la care nu se mai așteaptă nimeni la cotituri, nu îşi mai asumă nimeni riscuri, mai degrabă se păstrează ceea ce există deja, pentru că nu mai este nici timp și nici energie pentru a lua totul de la început.
O importantă coregrafă maghiară, Hód Adrienn, își face debutul timișorean la festival. În spectacolul său, Grace, situațiile conduse cu precizie sunt jucate în stilul teatrului de revistă, sclipitor și abstract. Teatrul Koreja din Lecce revine după succesul de anul trecut cu o operă contemporană, Katër i Radës. Naufragiul, care tratează, prin intermediul muzicii, una dintre tragediile Mediteranei. Un alt artist care revine la festival este Ivo Dimcev, coregraf bulgar și performer, figură iconică în arta spectacolului contemporan – în cadrul programului educațional al festivalului, artistul va susține un atelier dedicat performerilor în devenire. Performer de talie mondială, Ivo Dimcev este și cel care va închide festivalul TESZT cu Songs from My Shows, un concert care se va desfășura în Sala Mare a Teatrului.
Cea de-a zecea ediție de TESZT include și două spectacole care au mai fost invitate anterior la Timișoara: ambele sunt opere foarte personale, astfel că va fi chiar o provocare să descoperim cum a trecut timpul peste ele. Béres Márta One Girl Show este o producție a Teatrului Kosztolányi Dezső din Subotica, în regia lui Urbán András. Béres Márta a jucat în diverse spectacole invitate în festival de-a lungul timpului. Revine la Timișoara și (anti)aging, performance conceput și jucat de două artiste extrem de interesante de pe scena dansului din România, Mădălina Dan și Mihaela Dancs. Este un performance realizat cu intenția de a fi jucat până în anul 2041.
Lucruri ușor uitate de Xavier Bobés tratează tema memoriei și uitării: printr-un amestec de imagini și sunete, obiecte și fotografii ia naștere sub ochii noștri o scurtă istorie a Spaniei în cea de-a doua jumătate a secolului 20. Bobés joacă spectacolul pentru câte cinci spectatori la o reprezentație, într-un cadru intim, și mânuiește atât trecutul, cât și viitorul, ca un magician sau un mediu aflat într-o ședință de spiritism. În producția poloneză Margarete suntem invitați din nou să facem o călătorie în timp: punctul de plecare e constituit dintr-un set de 64 de role de film care au fost cumpărate din pură curiozitate de către Janek Turkowski, autorul spectacolului. Margarete se joacă într-un cadru aparte, într-o atmosferă confortabilă, cu numai 20 spectatori la o reprezentație.
Nu doar artiștii cunoscuți își găsesc locul în festival, ci și tânăra generație. Tomi Janežič a fost unul dintre cei mai importanți oaspeți ai edițiilor trecute de festival: anul acesta, două dintre studentele sale își prezintă spectacolele. Conferința păsărilor pleacă de la poemul lui Farid ud Din Attar, poet persan din secolul al 12-lea, un text care a fost adaptat pentru scenă în 1979 de către Jean-Claude Carrière și Peter Brook. În adaptarea realizată de Nina Rajić Kranjac, șase actori pornesc împreună cu publicul într-o călătorie pentru descoperirea textului, înlesnită de contextul spectacolului și ambianța acestuia, dar realizează și o călătorie prin ei înșiși. Celălalt spectacol vine din Ljubljana, Trei surori, regizat de Maruša Kink. Aici, tânjirea și jinduirea cehoviene sunt abordate prin prisma conceptului de timp și sunt prezentate într-un decor special, în Atelierul de pictură al Teatrului.
Producția de teatru documentar realizată de Alex Fifea și David Schwartz, Voi n-ați văzut nimic!, vorbește despre circumstanțele în care un bărbat de etnie romă a fost ucis în bătaie într-o secție de poliție din București. În timp ce citești acest titlu, noi vorbim despre tine sunt confesiuni realizate de cinci tineri actori despre universitate, despre cum să începi o carieră, despre managementul propriu și despre posibilitățile de confruntare. Spectacolul-eseu al lui Oliver Zahn, Situație cu brațul întins, se ocupă de istoria (artei) unui gest contaminat, unul care este astăzi cel mai cunoscut ca „salutul Hitler”.
BOG. o încercare de restructurare a vieții este un performance din Amsterdam în care creatorii încearcă să creeze o imagine de ansamblu a vieții umane și să reorganizeze viața în felul lor. Solo-ul Lisei Verbelen, ONE., este o piesă corală pe patru voci, cântată de o singură femeie. Spectacolul este despre timp, spațiu, lumină, sunete, organisme, obiecte, oameni, sentimente și gânduri.
TESZT se bucură să găzduiască performance-uri cu o notă personală: anul acesta, există în program câteva producții la care poate participa câte un singur spectator la fiecare reprezentație. Acestea se desfășoară de mai multe ori pe zi, în zile consecutive, în diverse locuri din oraș și necesită înscriere prealabilă. The Agency of Touch, conceput de dansatoarea și coregrafa Mădălina Dan, este o intervenție care constă din sesiuni individuale bazate pe atingere. Exposure al performerului britanic Jo Bannon e un studiu despre cum privim, cum suntem priviți și dacă oare am putea să fim cuadevărat văzuți. SILK Fluegge din Austria prezintă I will dance you till the end of…, regizat de Silke Grabinger, care tratează un subiect similar, cu scopul de a afla cum e să stai față în față cu tine, să te redescoperi pe tine ca posibilă variantă a sinelui. Visuri comune, un proiect al portughezei Maria Lucia Cruz Correia este o sculptură plutitoare, un loc de reflecție asupra schimbărilor climatice, pentru a devoala întrebări despre „Acasă”. Acest performance vorbește despre realitățile refugiaților climatici, ale încălzirii globale, ale dispariției și ale deplasării, în timp ce participantul și performerul pedalează împreună într-o hidrobicicletă. Datoriile noastre, al performerului britanic Harry Giles este un serviciu de consiliere customizat. Într-o economie pusă în mișcare de imense datorii financiare, acest performance este o perspectivă tragicomică asupra a ceea ce înțelegem prin datorii, asupra modului în care ne străduim să le facem față.
Biletele pentru spectacolele invitate costă 30 și 20 lei, respectiv 15 și 10 lei cu reducere. La fel ca în anii trecuți, spectatorii pot achiziționa abonamente de festival: TESZT200 cu 200 RON, sau TESZT100 la prețul redus de 100 RON, include 10 spectacole invitate. Abonamentul TESZT5 oferă acces la cinci spectacole şi poate fi cumpărat cu 100 lei, respectiv 60 de lei pentru elevi, studenți, pensionari și posesori KULT CARD. Abonamentul include 5 spectacole la Sala Mare, la alegere.
Festivalul beneficiază de sprijin din partea Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Judeţean Timiş, Bethlen Gábor Alap, Institutului Italian de Cultură Bucureşti, RATT, Bibiotecii Judeţene Timiş, Galeriei Calina, Hotel Timişoara, Editurii Excelsior Art, Caldemare, Scârţ, Cuib d’Arte.
Mai multe informații despre spectacolele din TESZT, despre prețurile biletelor și abonamentelor, puteți găsi pe pagina nouă a festivalului,www.teszt.ro. Pentru a fi la curent cu evenimentele din festival, vă invităm să urmăriți pagina de Facebook a festivalului TESZT, la www.facebook.com/teszt.ro