Flora, una dintre temele apreciate și îndrăgite de pasionaţii filateliei, este abordată şi în acest an de Romfilatelia în cadrul emisiunii de mărci poştale „Flori simbol de ţară”. Acest proiect filatelic aduce în atenție floarea simbol a câtorva state riverane Dunării, alături de drapelul lor naţional. Emisiunea este alcătuită din patru timbre și intră în circulație vineri, 17 martie 2017, fiind disponibilă în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, precum și pe secțiunea de magazin online, romfilatelia.ro/store/.
Floarea simbol naţional al României, bujorul, Paeonia peregrina, mai este cunoscut și sub numele de Palma-Maicii-Domnului sau Rujioară sau Băbărujă. În cultura populară, bujorul este adesea asociat cu dorul, grația, frumuseţea sau cu dragostea.
Așadar, imaginea bujorului este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 1,50 lei.
În ţară există cinci rezervaţii naturale de Paeonia peregrina, în Teleorman, Mureş, Olt, Dolj şi Giurgiu.
Floarea simbol a Republicii Moldova este busuiocul, a cărui imagine este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 4 lei.
În stânga Prutului, busuiocul este una din cele mai iubite şi mai lăudate plante. Datorită uleiurilor aromatice deosebite şi a proprietăţilor conservante, busuiocul este folosit și în riturile bisericii ortodoxe, la producerea apei sfinţite (agheasma), având rolul de a alunga spiritele rele. Totodată, în tradiţia autohtonă această plantă este considerată o floare a dragostei şi a norocului. În medicina populară, busuiocul este folosit ca plantă pentru îmbunătăţirea memoriei şi remediu anti-stres.
Floarea naţională a Republicii Croaţia, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei, este Iris croatica. Numele croat al acestei flori este Perunika şi vine de la numele lui Perun, care în mitologia slavă era cel mai mare zeu al tunetelor şi fulgerelor. Legenda spune că Perunika creşte numai în locul în care Zeul Perun loveşte solul cu fulgerele.
Despre floarea superbă de culoare violet, fitoterapeuţii susţin că este un remediu simplu care ţine sub control o varietate de boli.
Rosa damascena a cărei imagine este reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei, este floarea simbol a Bulgariei, fiind considerat un brand cunoscut în toată lumea, iar gama variată de cosmetice ce au arome delicate de trandafir sunt denumite ,,aurul bulgar” sau ,,lichidul de aur”.
Trandafirul Rosa damascena sau Trandafirul de Kazanlak este o plantă cu flori extrem de parfumate din care se obţin ulei esenţial, dulceaţă şi sirop. Din acest soi de trandafir se extrage cu 30% mai mult ulei decât din oricare alt trandafir.
Emisiunea este completată de un set de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.
Romfilatelia mulţumeşte Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză” a Universităţii din Bucureşti, Ambasadei Republicii Moldova în România, Ambasadei Republicii Croaţia în România şi Ambasadei Republicii Bulgaria în România pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.