spot_img

ZIUA CULTURII NAȚIONALE, la Centrul de Cultură „George Apostu”

Ziua Culturii Naționale, la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău, derulată în parteneriat cu Colegiul Național de Artă „George Apostu”, pe data de 15 ianuarie 2025, a fost marcată de onoranta vizită a doamnei Diana Baciuna, Secretar de Stat la Ministerul Culturii, care a reafirmat importanța educației prin cultură și a asigurat instituția de sprijinul constant al Ministerului Culturii în derularea viitoarelor proiecte culturale și administrative: „Este cu atât mai important să protejăm patrimoniul nostru cultural și să nu-l celebrăm doar ca un element trecut, ci să ne gândim și la viitor. Mă bucur că astăzi, aici, la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău, văd cum educația prin cultură, o prioritate a Ministerului Culturii, prinde rădăcini și se dezvoltă, cum tinerii expun astăzi aici, au proiecte minunate, proiecte bazate pe Environment Art, proiecte contemporane care nu fac altceva decât să stimuleze creativitatea și cred că asta este calea spre dezvoltare a tuturor.  Îmi place foarte mult și conceptul de proiecte origami, care provine de la renașterea păsării Phoenix și modul în care, sub îndrumare corectă și calitativă, copiii au reușit să transforme în artă un simplu concept. Este extraordinar ceea ce face Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău în colaborare cu profesorii de licee și, desigur, cu elevii. Cred că într-o eră a digitalizării și a informației continue este foarte important să ne întoarcem către valorile noastre, către tradiții și să stimulăm creativitatea”.

Sala Muzeului de Artă Contemporană „George Apostu” a devenit neîncăpătoare pentru participanții la eveniment, în această zi simbolică care ne reamintește de moștenirea noastră artistică și culturală și de responsabilitatea fiecăruia dintre noi de a susține și valorifica talentul tinerei generații.

Deschiderea evenimentului a fost realizată de reprezentanții celor două instituții organizatoare, domnul Ovidiu Ungureanu, manager interimar al Centrului de Cultură „George Apostu” și doamna Daniela Bîrzu, director al Colegiului Național de Artă „George Apostu”.

Expoziția „Arta, oglindă a lumii”, o inițiativă remarcabilă, curatoriată de doamna profesor Luminița Radu, a reunit creațiile elevilor claselor V-XII de la secțiile de artă plastică și arhitectură ale Colegiului Național de Artă „George Apostu”. Pentru unii dintre tinerii artiști, aceasta a reprezentat prima lor apariție pe simeze, marcând un început promițător pe drumul lor artistic.

Efortul comun al celor două instituții organizatoare, creativitatea și talentul elevilor, coordonați cu măiestrie de profesorii de specialitate: Luminița Monica Radu, Bianca Andreia Rotaru, Mihaela Craiu, Geanina Iustina Ivu-Vlad, Mădălina Alexandra Șolot, Katy Andrieș, Florența Bogdan, Adriana Cristina Busuioc, Oana Gârbea, au demonstrat că parteneriatele educaționale nu doar creează un cadru propice pentru cultivarea valorilor, a creativității și a excelenței, ci și contribuie activ la formarea unei generații capabile să valorifice moștenirea culturală și să aducă inovație în domeniul artistic.

Domnul profesor Marius Manta a subliniat importanța unei politici culturale care să promoveze dialogul deschis, respectând în același timp tradițiile care formează identitatea noastră și a evidențiat necesitatea accesului la o educație de calitate, considerând că aceasta este fundamentală pentru formarea unor lideri, inovatori și profesioniști capabili să susțină și să îmbunătățească structurile viabile ale unei națiuni. În viziunea sa, „investiția în bunăstarea și dezvoltarea copiilor este o investiție în stabilitatea și progresul pe termen lung al societății, în întregul ei”.

Atmosfera culturală a zilei a fost conturată de un program muzical de excepție susținut de prof. Andreea Simon (canto), prof. Elvis Condrea (pian) și talentatele eleve Raisa Gogan și Sofia Meluță, o adevărată celebrare a sensibilității și profunzimii operei eminesciene, transpusă în sonorități de o frumusețe aparte.

Evenimentul a marcat debutul activităților culturale din anul 2025, un an cu o însemnătate deosebită pentru Centrul de Cultură „George Apostu”, care celebrează 35 de ani de la înființare.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508