spot_img

Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă evenimentele vizuale ale începutului de an: 

Luni, 13 ianuarie, Primăria Municipiului București, prin Biblioteca Metropolitană București, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, vă invită la ora 17, la vernisajul expoziției „TRIAJ EXPERIMENTAL”, care va avea loc la Galeria „Artoteca” din București. Curatori sunt: LiviuNedelcu și Gheorghe Dican. Expoziția „TRIAJ EXPERIMENTAL” reunește lucrările Cristianei Culiță, Rodicăi Gherghinoiu-Croitoru și ale lui Vasile Rață, propunând o reflecție asupra proceselor de selecție, transpunere și redefinire a ideilor și materialelor supuse unui proces de filtrare, analiză și experimentare în drumul lor către expresia finală. Fiecare dintre cei trei artiști propune o abordare distinctă, utilizând tehnici și medii variate, împărtășind un interes comun pentru reinterpretare și experiment. Expoziția poate fi vizitată până pe 7 februarie 2025.

Marți, 14 ianuarie, la ora 17, Filiala Vrancea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia și Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia”, sub egida Primăriei Municipiului Focșani, organizează la Galeria „Trepte de istorie” din Focșani, vernisajul Salonului de iarnă al Filialei Vrancea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, expoziție de artă vizuală dedicată Zilei Culturii Naționale. Pe simeze își vor prezenta creațiile: Iuliana Andreescu Cucu, Mihai Chiuaru, Gabriela Arghirescu Popa, Cristina Dimuș, Ștefan Dumitru, Laura Dumitru, Emilia Filip, Gheorghiță Galan, Rodica Gherghinoiu Croitoru, Cristi Însurățelu, Viorica Oana Kalany, Titi Leica, Liviu Nedelcu, Laurenţiu Nistor, Valeriu-Daniel Năstase, Laurențiu Păun, Elena Stoiciu, Marian Surăianu, Andreea-Gabriela Tudor, Monica Turcu, Monica Voicu, Gheorghe Zărnescu. Alături de membrii Filialei Vrancea a Uniunii Artiștilor Plastici din România la acest eveniment vor fi prezenți și cinci invitați speciali, vicepreședinții Uniunii Artiștilor Plastici din România, Marius Barb, Gheorghe Dican, Gheorghe Pogan împreună cu actorii focșeneni Sorin Francu și Radu Pocovnic. Expoziția va putea fi vizitată până pe 29 ianuarie 2025. 

Trei evenimente vor avea loc miercuri, 15 ianuarie: 

De Ziua Culturii Naționale poezia, muzica și artele vizuale se împletesc pentru a deschide seria de evenimente organizate în anul 2025 de Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț. În parteneriat cu Asociația Culturală „Pro Valores” va avea loc un recital pe poezie și muzică, prefațat de o călătorie în lumea culorilor și formelor, prin intermediul vernisajului unei expoziții de pictură, dar și prin prezentarea cărții „Policromii”. Pe scenă vor urca doi artiști de primă mărime ai vieții culturale românești: actorul Cristian Iacob și marimbafonista Irina Rădulescu. Acestora li se alătură artistul plastic nemțean Mircea Titus Romanescu, cel care propune publicului o restrospectivă a celor mai valoroase lucrări create în cei 75 de ani de viață. Evenimentul „Eternul Eminescu” se va desfășura la sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, la ora 17:00.

Expoziția „Dor și drum” a artiștilor plastici Nicu Dumitrescu și dr. Elena Borundel va fi vernisată la Muzeul Național al Țăranului Român (Soseaua Kiseleff nr. 3, București), la Sala Media, la ora 17.00. Expoziția are ca punct de plecare dorul, acea stare sufletească pe care fiecare dintre noi o are față de trăirile copilăriei, momente în care, fără să vrem, acumulăm informații care ne vor defini drumul în viață. Sunt momente în care ne oprim să vedem dacă drumul nostru a fost sau nu cel la care visam în copilărie. Fiecare dintre noi a spus cel putin o dată „mi-e dor de…” și acela e momentul în care ne cotropesc amintirile. Cred că paretarele pe care le-am văzut în copilăria mea, în toate casele vecinilor din satul minunat de pe Valea Oltului, mi-au ramas în minte. Acum a sosit momentul să le transpun pe un material drag mie, sticla, tocmai pentru că rezultatul e parte din sufletul meu. Cred ca asta înseamnă DOR. (Nicu Dumitrescu). 

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează la ora 17,00, cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Naționale, vernisajul expoziției „Grădinile geometricului” a pictorului Gheorghe POGAN. Curatorul expoziției este ZuZu Caratănase, iar coordonatori de proiect sunt: Denisa Șuță – manager Muzeul Național „Constantin Brâncuși” și artistul Ovidiu Ionescu. Gheorghe Pogan: „Sunt un risipitor curios, gata să renunțe la o rețetă verificată pentru a cerceta cât de departe pot fi împinse limitele picturii şi cum ar putea arăta urma vizibilă a viitorului. Sunt un risipitor care se sprijină pe înțelepciunea ideilor în aşteptare.”

Două evenimente vor avea loc vineri, 17 ianuarie

Muzeul de Artă Prahova „Ion Ionescu- Quintus” vă invită la ora 17, la vernisajul Expoziției Sorin Adam (1968 – 2022) – desene în creion, acuarele, pictură. Prezintă criticul de artă Ana Amelia Dincă și jurnalistul Sebastian Crăciun. „Grafica lui Sorin Adam este exercițiul, proiectul, pentru pictura de șevalet, care are întotdeauna în vedere relația dintre formă, lumină și culoare, funcția acesteia fiind de a comunica impresia imediată și receptivitatea artistului la ceea ce corespunde sensibilității sale.”

Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Galați vă invită la vernisajul expoziției „Confluențe în Ianuarie”, programat începând cu ora 17:00, la Galeria de Artă „Nicolae Mantu” (str. Domnească nr. 22, Galați). Acest eveniment special oferă publicului o diversitate de stiluri și tehnici artistice, reflectând multiplele perspective și influențe care contribuie la îmbogățirea scenei artistice locale.

Sâmbătă, 18 ianuarie sunt programate de asemenea două manifestări plastice: 

La Galeriile Arcadia ale Centrului Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia va fi vernisată expoziția „Transformări vegetale/Psihic dinamic” a artistului Marius FRĂȚILĂ. Vernisajul va avea loc la ora 11,00. Curator Clementina Tudor. Prezintă criticul de artă Ana Amelia Dincă. 

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, propune în sala Foișor a Palatului Mogoșoaia, expoziția pictorului Eusebiu Josan. Textul critic este semnat de Octavian Soviany, iar curatoare este Diana Roman. Vernisajul va începe la ora 14. Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Radio România Internațional, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă, MSNews.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508