spot_img

Ștefan Cazacu interpretează Șostakovici, joi seară la Filarmonica Brașov

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Filarmonica Brașov a pregătit o serie de evenimente remarcabile care vor avea loc în această săptămână.

Marți, 14 ianuarie 2025 – Recital de poezie și muzică

Săptămâna începe cu un recital de poezie și muzică, desfășurat în Sala Mare a Filarmonicii Brașov, la ora 19:00. Cvartetul Gaudeamus, format din Lucia Neagoe (vioara I), Raluca Irimia (vioara a II-a), Leona Varvarichi (violă) și Ștefan Neagoe (violoncel), va interpreta lucrări semnate de J. Haydn, W.A. Mozart, L.v. Beethoven și Fr. Schubert.
Invitatul special al serii, academicianul Valeriu Matei, va completa programul cu poezii alese, oferind publicului o experiență emoționantă. Accesul la acest eveniment este gratuit în baza unei rezervări, iar toate locurile au fost deja rezervate.

Miercuri, 15 ianuarie 2025 – Concert de Jazz Simfonic

În a doua seară dedicată Zilei Culturii Naționale, publicul este invitat la un concert de jazz simfonic ce combină istoria jazzului românesc cu lucrări tradiționale reinterpretate în ritmuri de jazz.  


Concertul, care va începe la ora 19:00 în Sala Mare, va fi dirijat de Gian Luigi Zampieri și îi va avea ca protagoniști pe Orchestra Filarmonicii Brașov și David Balogh Trio. Atmosfera vibrantă și inovatoare promite să impresioneze publicul.

Joi, 16 ianuarie 2025 – Concert Simfonic

Evenimentul principal al săptămânii are loc joi seară, când Sala Mare va găzdui un concert simfonic extraordinar, sub bagheta dirijorului Gian Luigi Zampieri.

Dirijorul Gian Luigi Zampieri – O Legătură Profundă cu România

Născut în 1965 la Roma, Gian Luigi Zampieri este un reprezentant de seamă al școlii italiene de dirijat și ultimul elev al maestrului Franco Ferrara. Cu o carieră impresionantă ce cuprinde colaborări cu artiști de renume și transmisiuni pentru Radio Vatican, RAI și alte instituții prestigioase, Zampieri a devenit un ambasador al muzicii clasice la nivel internațional.

În calitate de organist, a servit timp de 20 de ani la Basilica di Santa Maria din Trastevere, Roma. De asemenea, Zampieri deține titlul onorific de Cavaler al Ordine Costantiniano di San Giorgio, o recunoaștere a meritelor sale artistice și culturale.

Îndrăgostit de România, țară pe care o consideră a doua sa patrie, Gian Luigi Zampieri este perfect potrivit pentru a dirija acest concert dedicat Zilei Culturii Naționale, aducând pe scenă pasiunea și măiestria specifice marilor dirijori ai lumii.

Ștefan Cazacu – Un Violoncelist de Excepție

Solistul serii, Ștefan Cazacu, este unul dintre cei mai apreciați violonceliști din România, cu o carieră ce strălucește atât pe plan național, cât și internațional. Recent, a câștigat Premiul I la International Danube Festival – Donaufest (Ulm, Germania, 2022) și Premiul III la prestigiosul Concurs Internațional George Enescu (ediția 2020-2021).

Aflat pe scena muzicală încă din copilărie, Ștefan Cazacu a avut parte de o educație muzicală deosebită, studiind la București și Viena sub îndrumarea unor mari maeștri. A concertat alături de toate orchestrele simfonice din România, dar și pe scene internaționale din Olanda, Israel, Germania, Austria și alte țări.

Talentul său este însoțit de un violoncel de colecție, construit în 1917 la Torino, Italia, de lutierul Georg Ullman, pe care Ștefan îl folosește de la vârsta de 15 ani. În paralel cu activitatea sa solistică, Ștefan se dedică și pedagogiei, predând la Universitatea Națională de Muzică din București și inspirând viitoarele generații de muzicieni.

Programul concertului din 16 ianuarie include:

  • D. Șostakovici – Concertul pentru violoncel nr. 1 
  • J. Brahms – Dansul Ungar WoO 1 nr. 2
  • A. Dvořák – Dansul Slav op. 46 nr. 8
  • C.W. Gluck – Dansul Furiilor, din baletul Don Juan
  • A. Haciaturian – Vals, din baletul Masquerade
  • O. Respighi – Tarantella, din baletul La Boutique Fantasque
  • B. Smetana – Vltava, din suita Má vlast
  • G.L. Zampieri – Non nobis, Domine (primă audiție la Brașov).

Acest concert grandios îmbină emoția și virtuozitatea, oferind un program divers care culminează cu premiera lucrării semnate de Gian Luigi Zampieri. 

Următorul Eveniment: Joi, 23 ianuarie 2025

Săptămâna viitoare, Filarmonica Brașov continuă seria de evenimente cu un nou concert simfonic sub bagheta dirijorului Grigor Palikarov. Soliștii serii vor fi Sebastian Tegzeșiu la vioară, Filip Papa la violoncel și Horia Mihail la pian. Programul va include Concertul triplu în Do major, op. 56 de L. van Beethoven și Simfonia nr. 7 de A. Bruckner, promițând o seară memorabilă pentru toți iubitorii de muzică clasică.

Informații despre bilete

Biletele pentru toate evenimentele se pot achiziționa de la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe bilet.ro

Foto concerte: Iosif Trif

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508