spot_img

”Șapte minute după miezul nopții” (A Monster Calls), la Teatrul Excelsior din București 

Teatrul EXCELSIOR, singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor adulți, începe anul 2025 în forță, cu premiera spectacolului „Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)”, în regia lui Bobi Pricop, scenografia realizată de Clara Pop și muzica originală semnată de Eduard Gabia & Călin Țopa

Dramatizarea impresionantă a romanului lui Patrick Ness, după o idee originală de Siobhan Dowd, este semnată de Mihaela Michailov, iar primele reprezentații vor avea loc în 9 și 10 ianuarie 2025, de la ora 19:00, urmând ca premiera oficială a spectacolului să se desfășoare în 25 și 26 ianuarie 2025, în Sala „Ion Lucian” a teatrului.

Distribuția spectacolului este alcătuită din actorii Teatrului EXCELSIOR: Dan Pughineanu / Alex Popa (Conor), Marius Turdeanu (Monstrul), Camelia Pintilie / Oana Predescu (Mama), Mihaela Trofimov (Bunica), Bogdan Nechifor / Doru Bem (Tatăl), Matei Arvunescu (Harry), Ioana Niculae (Lilly), Annemary Ziegler (Profesoara). 

Spectacolul Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls) spune povestea lui Conor, un adolescent care, aflat în fața unor momente dificile, primește vizite nocturne din partea unui monstru misterios: o creatură străveche care cutreieră pământul de secole întregi în căutarea unor noi discipoli. Monstrul apare în viețile oamenilor pentru a le lumina calea și pentru a-i învăța câte puțin din tainele cunoscute de el. 

Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls) invită publicul într-o călătorie despre cunoașterea de sine și înțelegerea propriilor dorințe.

Spectacolul „Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)” introduce o tehnologie avansată prin care fiecare spectator este invitat să poarte căști audio, beneficiind astfel de o experiență auditivă tridimensională ce amplifică intensitatea poveștii și îl transportă într-o lume unde realitatea și fantezia coexistă. Muzica originală compusă de Eduard Gabia și Călin Țopa joacă un rol esențial în acest spectacol, devenind la rândul ei un actant în sine ce dictează, din umbră, acțiunile celorlalte personaje. Soundscape-ul reieșit din această colaborare este unic, construit din sunete ambientale, ritmuri tensionate și teme muzicale sensibile, reușind să devină o extensie a trăirilor personajelor și o punte de legătură între public și povestea de pe scenă.

După succesul pe care l-a cunoscut în 2023 cu spectacolul „Solaris”, regizorul Bobi Pricop se întoarce la Teatrul EXCELSIOR pentru a oferi publicului o experiență imersivă unică: spectacolul său transformă teatrul într-o întâlnire captivantă între tehnologie și emoție, potrivită nevoilor tinerilor din zilele noastre.

Cunoscut pentru viziunea inovatoare și talentul de a integra noile media în spectacolele sale, regizorul Bobi Pricop prezintă publicului o viziune inedită asupra problemelor cu care lumea se confruntă în prezent. Producții teatrale precum „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții” (Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” București, 2016), „Neînțelegerea” (Teatrul Național „Radu Stanca Sibiu, 2023), “Pisica verde” (Teatrul “Luceafărul”, Iași, 2015) sau spectacolul de dans imersiv „IN BETWEEN”  (MINA, Museum of Immersive New Art, 2024) nu doar că i-au consolidat imaginea de creator multidisciplinar, ci i-au și oferit numeroase premii de-a lungul timpului. 

Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls) este un spectacol despre anxietate, furie, iubire, vindecare – un spectacol despre viață și demonii ei, dar mai ales despre monștrii care ne arată cine suntem cu adevărat. Mi-am dorit să spunem povestea asta la Teatrul Excelsior pentru că ea vorbește direct adolescenților. A fost o reîntâlnire foarte frumoasă cu trupa de aici și mă bucur că am făcut împreună acest spectacol în care tehnologia ne ajută să simțim acele emoții grele și mari. Ne-am propus să nu ne ferim de ele, să nu le îmblânzim, ci să le lăsăm să se reverse pe scenă, în căști, în minți și în suflete” declară Bobi Pricop, regizorul spectacolului. 

Aflați la o primă colaborare, regizorul Bobi Pricop și scenografa Clara Pop aduc pe scena Teatrului Excelsior un univers la granița dintre realitate și vis. În realizarea spectacolului „Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)”, Clara Pop îmbină cotidianul lui Conor, protagonistul poveștii, cu fantasticul ce-l învăluie pe Monstrul care îl vizitează în fiecare noapte, oferind spectatorilor o experiență vizuală captivantă. Trăirile interioare greu de exprimat ale adolescentului Conor se topesc în imaginarul prietenului său, Monstrul, cei doi reușind să treacă dincolo de limitările spațiului și timpului prezent.

„Un monstru invadează și alterează realitatea lui Conor, un copil ce traversează o perioadă extrem de dificilă. Lumea băiatului devine, odată cu sosirea monstrului, un teren de luptă între realitate și fantezie, bine și rău, speranță și deznădejde și, mai ales, între negare și acceptare. Dimensiunea vizuală a spectacolului Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls) are la bază atât conflictul interior al lui Conor, cât și imaginația sa impresionantă. Spațiul scenic ilustrează un univers interior, ambiguu la prima vedere, care se conturează clar în mintea spectatorului  odată cu evoluția poveștii”, menționează Clara Pop, scenografa spectacolului.

Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls) este un spectacol imersiv care are în centru forța acaparantă, vraja, sălbăticia și eliberarea poveștilor. Ficțiunea salvatoare și experiența de viață vindecătoare transformă povestea lui Conor într-o călătorie inițiatică. Puterea de a spune adevărul, nevoia de a fi invizibil, desprinderea și tandrețea îl ajută pe Conor să meargă mai departe, puțin după miezul nopții, atunci când monștrii nu sunt ce par a fi”, spune Mihaela Michailov, dramaturga spectacolului.

În 2025, Teatrul EXCELSIOR continuă misiunea declarată de a oferi adolescenților și tinerilor adulți spectacole contemporane, interactive și relevante, consolidându-și poziția ca spațiu al experimentului artistic și al dialogului. Noua premieră a stagiunii 2024-2025, „Șapte minute după miezul nopții (A Monster Calls)” în regia lui Bobi Pricop, explorează modalități prin care teatrul poate deveni un spațiu hibrid, unde tehnologia și povestea se completează reciproc, oferind o experiență puternică, în special pentru publicul tânăr.  

ȘAPTE MINUTE DUPĂ MIEZUL NOPȚII (A MONSTER CALLS)

după romanul „A Monster Calls” de Patrick Ness 

(idee originală de Siobhan Dowd) 

dramatizarea: Mihaela Michailov

cu: Dan Pughineanu / Alex Popa, Marius Turdeanu, Camelia Pintilie / Oana Predescu, Mhaela Trofimov, Bogdan Nechifor / Doru Bem, Matei Arvunescu, Ioana Niculae, Annemary Ziegler

regia: Bobi Pricop

scenografia: Clara Pop

muzica originală: Eduard Gabia & Călin Țopa

lighting design: Cristian Șimon

video effects:  Constantin Șimon

sunet: Andrei Doboș, Roberto Gae, Robert Anton

producător delegat: Camelia Moroianu

durata spectacolului 1h 40′  (fără pauză)

recomandare de vârstă 12+

Biletele se pot achiziționa atât online, direct din site-ul www.teatrul-excelsior.ro, cât şi în format fizic, de la casa de bilete a teatrului.

Pentru grupurile organizate de elevi, rezervările se pot face la adresa de e-mail organizare@teatrul-excelsior.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508