Duminică, 19 ianuarie 2025, scriitorul Ion Toma Ionescu a lansat cele mai recente cărți publicate, ”Fiul măslinului” (poezie, editura Art Creativ, 2023) și ”Ferma gușterilor” (proză, editura Hoffman, 2024), în cadrul unui eveniment găzduit de Cofetăria Irina (București, str. Liviu Rebreanu, nr. 12).
Despre cărțile protagoniste au vorbit Liliana Popa, Irina Lazăr, Marian Nencescu, Ică Sălișteanu și Mihai Ciobanu. Cristina Crețu și Gabriela Tănase au citit din volumele semnate de Ion Toma Ionescu. La eveniment au mai participat poeții Dorin Croitor și Dan Ioan Marta și muzicianul Marius Costache.
Cantautoarea Irina Munteanu a bucurat publicul cu un recital muzical sensibil, rotunjind o duminică de succes în numele scriitorului Ion Toma Ionescu.
„Ferma gușterilor a scriitorului Ion Toma Ionescu este un roman realist, scris la persoana I, roman ionic, modernist, lumea văzută prin ochii scriitorului. Scris în cele 14 zile anno domini 2024, cât a fost internat la Institutul Ana Aslan din cauza genunchilor ce nu-l îngenuncheară, dorind să recupereze un roman pierdut pe calculator. Romanul, scris pe planuri paralele prezintă o dualitate a realităților, o societate distopică, de după cel de al doilea război, neliniști existențiale… Esență, consistență, mesaj… Fluxul amintirilor pornește din prezent, alunecă… Pare o narațiune scrisă la persoana întâi, povestitorul relatând evenimente la care a fost martor sau pe care le-a aflat ulterior; întrepătrunde ușor realul cu imaginarul – prorpriul univers real, dar sigur și ficțional. Este un roman social, realist contemporan, romantic, dar obiectiv pe alocuri, în care apar datări ale unor evenimente istorice din arhivele statului referitoare la cel de-al doilea război mondial, trăite de personajele sale, chiar de către Titi, personajul său principal. În centrul romanului alcătuit din nuvele stă Titi, fiul maicii Filofteia, maica Teia, cea frumoasă ca o floare de tei. În jurul său roiesc numeroase personaje, construite nicidecum ca arhetipuri.” (Liliana POPA)
”Ancheta Securității din 1971, care a vizat cenaclul Albaștrilor din Pitești, a fost unul din evenimentele care au marcat viața lui Ion Toma Ionescu, dar și devenirea sa ca scriitor, conturând o mentalitate de marginal și rebel. Pe alt plan, clanul Tobârlanilor, a cărui poveste trebuia spusă, cu insula din cer, ca o compensare a pământului luat de CAP, adaugă urzelii încă un fir solid. Acestea două sunt puncte importante ale scriiturii sale, dacă e să ne referim la proză, dar sunt valabile chiar și dacă ne apucăm să-i analizăm poezia.” (Irina LAZĂR)
Tudor VOICU
Foto: Gabriela TĂNASE