spot_img

Ioana Iuna Șerban, Vlad Alui Gheorghe, Mihók Tamás, Victor Cobuz și Rita Chirian, laureații Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2024

Programul Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2024 a celebrat cea de-a cincisprezecea ediție a Zilei Culturii Naționale, miercuri, 15 ianuarie 2025, de la ora 16.00, în Sala ”Perpessicius” a Muzeului Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu nr. 8), în cadrul unui eveniment multiart transmis în direct de Radio România Cultural, avându-i ca invitați speciali pe Mike Godoroja & Blue Spirit. Ioana Iuna Șerban, Vlad Alui Gheorghe, Mihók Tamás, Victor Cobuz și Rita Chirian sunt laureații Galei Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2024.

Juriul Galei a fost format din Cristina Bogdan, Bianca Burța-Cernat și Cosmin Perța. Pentru secțiunea Premiul Tânărul poet al anului 2024 au fost nominalizate cărți semnate Lena Chilari, Cristina Drăghici, Vlad Alui Gheorghe, Sorina Rîndașu, Simona Sigartău, Ioana Iuna Șerban și Mihók Tamás. Pentru secțiunea Premiul Tânărul prozator al anului 2024 juriul a hotărât să nu facă nominalizări. Pentru secțiunea Premiul Tânărul critic literar al anului 2024 au fost nominalizați  Victor Cobuz și Ioana Pavel.

Artistul vizual Mihai Zgondoiu a realizat afișul și diplomele Galei Tinerilor Scriitori.   Producător: Anamaria Spătaru. Amfitrion: Dan Mircea Cipariu. Coproducător: Radio România Cultural.

Organizatorii Galei au fost Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București și asociația EURO CULTURART. Parteneri: APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România) și Opera Scrisă.ro-societate de gestiune a drepturilor de autor.  Partener media: AgențiadeCarte.ro.

Evenimentul a fost deschis în mod tradițional de acordurile formației Blue Spirit.

Dan Mircea Cipariu

În direct la Radio România Cultural, Dan Mircea Cipariu: ”O zi fastuoasă! – vă spune Dan Mircea Cipariu, din Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din București. Pentru al cincisprezecelea an consecutiv sunt bucuros să vă prezint, în direct la Radio România Cultural, Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de Poezie a anului 2024. Am deschis evenimentul nostru în ritm de jazz & blues, cu echipajul Mike Godoroja & Blue Spirit, Emanuel Gh. Fisă – pian, Marius Vintilă – percuție, Adrian Vișteanu – ghitară, echipaj cu care vom fi și la Maratonul de Poezie și Jazz, pe 17 mai 2025, de Noaptea Europeană a Muzeelor, tot în direct la Radio România Cultural. 

Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2024 este un eveniment care celebrează, după cum se știe, Ziua Culturii Naționale. Organizatorii Galei sunt: Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române din București și Asociația EURO CULTURART. Coproducător: Radio România Cultural. Parteneri: Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor și APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România).  Partener media: AgenţiadeCarte.ro.

Prima ediție a Galei a avut loc în 2011, cu un juriu prezidat de regretatul critic literar și Profesor Eugen Simion, iar primul laureat al Premiului Cartea de Poezie a fost Ion Mureșan, recent sărbătorit la Cluj la aniversarea celor 70 de trandafiri poetici în buchetul vieții, și căruia îi urăm „La Mulți ani cu bunăstare sufletească!”. 

Juriul acestei ediții este format din Bianca Burţa-Cernat și Cosmin Perța, doi laureați din trecut ai Galei Tinerilor Scriitori, și Cristina Bogdan, care a devenit jurată a Galei de anul trecut.

Vom începe decernarea Premiilor, cu cele șapte nominalizări pentru Tânărul Poet al anului 2024:

Lena Chilari, Ludmila răstoarnă munții, Casa de Editură Max Blecher

Cristina Drăghici, Un râs ca un zgomot de sticle sparte, Editura Cartier

Vlad Alui Gheorghe, Mici insule fără verdeață, Editura Tracus Arte

Sorina Rîndașu, Regatul disfuncției, Editura Cartier

Simona Sigartău, Singuri sub râsetele familiilor perfecte, Casa de Editură Max Blecher

Ioana Iuna Șerban, Fată întâlnește instituție, Editura Vellant

Mihók Tamás, æs alienum, Max Blecher

Juriul Galei Tinerilor Scriitori a hotărât să acorde două Premii Tânărul Poet al anului 2024. Cristina Bogdan ne va prezenta o primă carte premiată.”

Cristina Bogdan

Cristina Bogdan: ”Aflată la a doua nominalizare la Premiul Tânărul Poet al anului (după ce în 2022 a fost nominalizată pentru cel de-al doilea volum de poezie, Un viitor care se potrivește trecutului, Editura Vellant, 2021), Ioana Iuna Șerban câștigă de această dată premiul, pentru volumul Fată întâlnește instituție (Editura Vellant, 2024).

Sentimentul cel mai puternic pe care îl transmite volumul este acela că instanța poetică funcționează ca un martor al unei interiorități feminine – ce se (de)construiește cu fiecare întâlnire (concretă, reală, dar și imaginată, visată, neîntâmplată sau refuzată) –, dar și ca un spectator (mai mult sau mai puțin implicat) al unui timp delabrat, amprentat până la distrugere de o suită de cataclisme la nivel social și politic – boala, războiul – și, mai ales, de urmările lor.

Poemele atestă ideea că identitatea personajului feminin este un construct narativ, un proces în desfășurare, iar treptele acestei deveniri ne sunt așezate sub priviri, decorticând deopotrivă tânăra (fată locală, danubiană, ambidextră doar când fumează, / din orășelul port mort / unde obiectele din jur sunt doar obiecte din jur / singurul loc unde-ar fi ele expuse e pe-un raft în mall, din Girl meets art institution (I)) și poeta (mă cunoști puțin / prin poza și short bio-ul din revista unde apar aceste traduceri / nu sunt vocea unei generații dar / pentru această după-amiază / aș putea fi în mintea ta / exemplul de poetă balcanică / un fel de suvenir la breloc cu coloana lui Brancusi sau Sfinxul din Bucegi / o stâncă pe care strămoșii mei o învesteau cu puteri magice / și pe care unii dintre contemporanii mei o trec la puteri tămăduitoare / aș putea fi un indicativ pentru frici și locuri de vacanță, din poemul Fată cu pierce).

Discursul poetic pendulează constant între dilemele, înfrângerile și neajunsurile sinelui și dezamăgirile sau neîmplinirile pe care le provoacă și le întreține o lume beteagă. Ca în cercetările antropologice, ipostaza îmbrățișată este fie cea a observației participative, atunci când pășește în miezul lucrurilor, fie cea a observației de la depărtare (neparticipative), care menține distanța între privitor și obiectul / subiectul analizat.”

Dan Mircea Cipariu: ”Așadar, premiul Tânărul poet al anului 2024 îi este acordat Ioanei Iuna Șerban, Fată întâlnește instituție, Editura Vellant.

Ioana Iuna Șerban (n. 1990) este curator la MARe/Muzeul de Artă Recentă, poetă și doctor în Filologie, cu o teză despre nou în relația imagine-text în cultura contemporană. În 2021, la editura Vellant, i-a apărut volumul de poezie – Un viitor care se potrivește trecutului – volum însoțit de reproduceri după lucrări de Anca Mureșan, volum nominalizat pentru Tânărul Poet al Anului 2021.”

Ioana Iuna Șerban

Ioana Iuna Șerban: ”Bună ziua, vă mulțumesc mult, sunt foarte emoționată. Îi felicit pe cei nominalizați, eu nu mă așteptam să câștig văzând cine sunt cei nominalizații și cu atât mai mult mă bucur.” Ioana Iuna Șerban a citit poemul ”Iarna nucleară”. 

Dan Mircea Cipariu: ” Cu Mike Godoroja și echipajul său Blue Spirit vom pregăti în următoarele luni 5 spectacole, în cadrul proiectului Zoom LiterArt, co-finanțat de AFCN. Zoom LiterArt propune mai multe ateliere de scriere creativă pe care le voi realiza cu Florin Iaru.10 scriitori contemporani, Ioana Crăciunescu, Cristina Chira, Ligia Keșișian, Simona Popescu, Marius Chivu, Claudiu Komartin, Cosmin Perța, Dan Pleșa, Iulian Tănase și Cristian Teodorescu, vor fi prezenți la Zoom LiterArt!”

Mike Godoroja & Blue Spirit

Evenimentul a continuat cu un moment muzical susținut de Mike Godoroja & Blue Spirit, care au interpretat piesa ”Nopți de sânziene”.

Dan Mircea Cipariu: ”Îl invit pe Cosmin Perța la microfonul Radio România Cultural să ne prezinte a doua carte premiată.”  

Cosmin Perța și Dan Mircea Cipariu

Cosmin Perța: ”Bună ziua, mă bucur că suntem aici și că premiem poezia, anul trecut a fost într-adevăr un an al poeziei. Ba chiar pot să afirm că poezia noastră este tot mai diversă și mai performantă și astfel este mai greu să selectezi, fiindcă avem de-a face cu viziuni și maniere diferite. O să vă citesc argumentul pentru cartea premiată, iar la final veți afla și despre cine este vorba.

Elementul distinctiv al acestei poezii este forța expresivă a imaginii poetice. Fiecare scenă este un cadru fotografic sau filmic memorabil, există o narațiune și o logică vizuală cu un puternic impact emoțional, care funcționează ca un vehicul semantic, transferând aproape instantaneu întreaga încărcătură afectivă a poemului. Instantanee sau uneori adevărate scurt-metraje, poemele se remarcă prin acuitatea percepției realului și prin izolarea aproape chirurgicală a unor elemente individuale care reconfigurează întregul sens compozițional, aducând prospețime și autenticitate în decodarea simbolică a universului cotidian. Volumul la care mă refer este Mici insule fără verdeață, semnat de Vlad Alui Gheorghe.”

Vlad Alui Gheorghe și Dan Mircea Cipariu

Dan Mircea Cipariu: ”Vlad Alui Gheorghe s-a născut în 1992 la Piatra Neamț. Scrie despre muzica alternativă & underground pe site-ul său – polifonic.ro. Din 2017 cântă în formația de rock alternativ Adam’s Nest.”

Vlad Alui Gheorghe: ”Bună ziua, vă mulțumesc tare mult, mă onorează acest premiu, fiindcă acest volum a apărut după o lungă perioadă în care nu mai scrisesem și vreau să le mulțumesc celor care m-au susținut, familiei, iubitei mele și prietenului meu, Bogdan Federeac.” Vlad Alui Gheorghe a citit poemul ”Sunt un tramvai care se întoarce noaptea la depou”.

Dan Mircea Cipariu: ”Diplomele ca, de altfel, toate elementele vizuale ale acestei Gale sunt realizate de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Pentru această ediție, juriul nu a făcut nominalizări pentru Premiul Tânărul prozator al anului 2024. Voi prezenta nominalizările pentru Premiul Tânărul critic literar al anului 2024:

Victor Cobuz, pentru cronicile literare și activitatea publicistică în anul 2024 (în principal, în revista “Observator cultural”).

Ioana Pavel, Canonul (im)perfecțiunilor. Excurs comparatist, Editura Casa Cărții de Știință din Cluj.”     

Bianca Burța Cernat

Bianca Burța Cernat: ”Bună ziua, mă bucur să mă aflu la această nouă ediție a Galei Tinerilor scriitori. Din păcate, anul acesta, producția de critică la categoria 35 de ani  minus a fost, eufemistic spus, nu foarte bogată. În fața acestei realități ne-am văzut nevoiți să ne reorientăm, să căutăm un nou criteriu de premiere a valorii în critica literară și ne-am dat seama că există deja un întreg etalon de tineri critici care fac ceea ce noi, din promoțiile mai vechi, din păcate am abandonat, adică se ocupă de critica de primă instanță, extrem de importantă, și țin să subliniez acest lucru de Zilele Culturii Naționale. Ce calități trebuia să întrunească un asemenea critic în opinia noastră: o bună orientare în câmpul literar, o bună pregătire, implicit teoretică, o cunoaștere a actualității literare și, în general, a actualității culturale, discernământ critic, finețe interpretativă, talent, rigoare și, de ce nu, o calitate care lipsește din discursul literar public, nuanța. Ne-am gândit ca anul acesta  Premiul Tânărul critic literar al anului 2024 să meargă la un tânăr care scrie deja de mulți ani în mai multe reviste din țară, dar în primul rând în Observator Cultural, care are o mai mare vizibilitate. Numele lui este Victor Cobuz, pe care-l felicit și de la care așteptăm și cărți. ”

Victor Cobuz și Dan Mircea Cipariu

Dan Mircea Cipariu: ”Victor Cobuz (n. 1996) este critic literar și jurnalist cultural. A publicat cronici și a realizat interviuri în Observator cultural, unde este și redactor. De asemenea, este gazda podcastului „Ce se vede (în cărți)” susținut de revista Matca literară. A fost nominalizat la Premiul Tânărul critic al anului 2022, în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Galei Tinerilor Scriitori.”

Victor Cobuz:Bună seara, mulțumesc juriului, mulțumesc Bianca Burța Cernat pentru cuvintele generoase. Este un premiu onorant pentru mine, mai ales că în anii trecuți au fost premiați niște critici care au semnat cărți care au fost fondatoare pentru mine, cărți după care m-am ghidat și au fost un reper pentru felul în care văd eu actul critic. Aș vrea să mulțumesc și colegilor de la Observator Cultural și tuturor editorilor cu care am lucrat. Este foarte important să continuăm să persistăm pe critica de întâmpinare și jurnalismul cultural. Aș vrea să mulțumesc familiei mele, părinților și soției mele pentru sprijinul necondiționat. A fost un an foarte bun pentru poezia tânără, un an mai puțin bun pentru proză – sper să mai discutăm despre asta –, dar un an bun pentru studiile literare, au apărut câteva volume importante. Din păcate critica de întâmpinare încă este suferindă, așa că aș vrea să împart simbolic acest premiu cu toți colegii mei, din generația mea și nu numai, care se încumetă  să scrie în continuare critică de întâmpinare, să analizeze cărțile și să deschidă discuții atât de necesare. Vă mulțumesc tare mult, felicitări tuturor!” 

Mike Godoroja

În direct, la Radio România Cultural, Mike Godoroja & Blue Spirit au cântat melodia ”Dor de Eminescu”.

Dan Mircea Cipariu: ”Am ajuns la momentul Premiul Tânărul scriitor al anului 2024, care ne este anunțat de Cosmin Perța.”

Cosmin Perța: ”Unul dintre liderii legitimi ai generației sale, atât prin originalitatea poeziei sale în contextul literaturii recente, cât și prin aceea că în discursul său înglobează într-un mod expresiv și convingător mărcile estetice reprezentative pentru literatura postdouămiistă, a cărei identitate stilistică și tematică s-a conturat tot mai bine în ultimii ani. Poet al detaliului, fără a fi minimalist, al stărilor afective intense, al marginalilor de tot felul, fără a fi (ex)centric, Mihók Tamás creează în æs alienum un spațiu al vibrației cerebral-corporale în racord la o lume tot mai alienantă și mai puțin integrabilă în termeni de simbioză. Remarcabil este și registrul ludic, utilizat cu multă inventivitate stilistică, ce contrabalansează gravitatea tematică într-o amplă construcție poetic-simfonică, absolut admirabilă.”

Mihók Tamás

Dan Mircea Cipariu: ”Așadar Premiul Tânărul scriitor al anului 2024: Mihók Tamás, æs alienum, Casa de Editură Max Blecher. Mihók Tamás (n. 1991, Oradea), poet bilingv, traducător literar, redactor de carte și redactor al Revistei de cultură Familia. Din 2019, doctor în Litere cu o teză despre lirica bihoreană română și maghiară, publicată ulterior în volum. Volumul său cuticular a fost nominalizat la Premiul Tânărul Poet al anului 2017 A tradus texte din peste șaptezeci de autori, publicându-le în reviste, antologii și volume individuale. A susținut lecturi atât în țară, cât și în Ungaria, Anglia, Germania, Suedia, Belgia, Polonia și Republica Moldova. Selecții din poemele lui pot fi citite în limbile engleză, franceză, italiană, germană, spaniolă, suedeză, polonă, daneză, croată, greacă și hindi. Cofondator al clubului de lectură mensual Pragul Vaida.”

Mihók Tamás: ”Bună seara, vrea să adresez și eu mulțumiri organizatorilor galei, membrilor juriului, editorului Claudiu Komartin, Anei Toma pentru această copertă minunată și tuturor celor care m-au tolerat în timpul scrierii volumului. Profit de ocazie pentru a transmite un scurt mesaj bulei literare, uneori încrâncenate, și anume haideți să nu ne mai pierdem în mize minore, ci să fim solidari în vremurile pe care le trăim și să continuăm lupta pentru păstrarea libertății de exprimare.” Mihók Tamás a citit un poem din volumul ”æs alienum”, Casa de Editură Max Blecher, 2024.

Mike Godoroja & Blue Spirit

”Gala Tinerilor scriitori / Cartea de Poezie a anului 2024” a continuat cu un nou moment muzical susținut de invitații speciali Mike Godoroja & Blue Sprit, care au interpretat cunoscuta melodie ”Caii din pădurea Letea”.

Dan Mircea Cipariu: ”Premiile Galei Tinerilor Scriitori sunt tot mai râvnite şi mai respectate. După Ion Mureşan, Ioan Es Pop, Liviu Ioan Stoiciu, Dan Sociu, Octavian Soviany, Teodor Dună, Nora Iuga Dan Coman, Romulus Bucur, Angela Marinescu, Ruxandra Novac,  Simona Popescu, Alina Purcaru și Radu Vancu,  câştigătorii primelor paisprezece ediţii pentru cartea de poezie a anului,  Rita Chirian câștigă Premiul Cartea de Poezie a anului 2024 pentru ”Medusa”, Casa de Editură Max Blecher.”

Rita Chirian și Dan Mircea Cipariu

Rita Chirian (n. 1982) este poetă, recenzentă și traducătoare. A publicat cinci volume de poezie: Sevraj (Vinea, 2006), volum pentru care a primit Premiul Național „Mihai Eminescu” pentru debut, poker face (Vinea, 2010), Asperger (Cartea Românească, 2012), Casa fleacurilor (Casa de Editură Max Blecher, 2016), volum recompensat cu Premiul Tânărul Scriitor al Anului 2016. Cel mai recent volum, Medusa (Casa de Editură Max Blecher, 2024), a fost conceput cu sprijinul Bursei de Creație pentru poezie a Fundației Cărturești (ediția a IV-a, 2023). 

O invit pe Cristina Bogdan să ne vorbească despre cartea de poezie a anului 2024.”

Cristina Bogdan și Dan Mircea Cipariu

Cristina Bogdan: ”Anul trecut a fost unul fast pentru poezie în literatura noastră, de aceea alegerea volumului Ritei Chirian, Medusa (Casa de Editură Max Blecher) drept Cartea de Poezie a anului 2024 nu a fost deloc o sarcină ușoară, întrucât în competiție au fost înscrise multe cărți foarte bune, dacă ar fi să le amintesc doar pe cele semnate de Ștefan Manasia, Sursele obscure (Casa de Editură Max Blecher), Mina Decu, Tagliatelle allegro (Cartier), Caius Dobrescu, Bolyai la Timișoara. O epopee onirică (Tracus Arte) sau Robert Șerban, Aproape nimic sigur (Cartier). Cu toate aceastea și spre deosebire de alte premii pe care le-am acordat pentru anul 2024, în privința alegerii Ritei Chirian cei 3 membri ai juriului, cu toate diferențele inerente de viziune și de gust estetic, au fost perfect de acord. Ceea ce, cred eu, spune foarte mult.

La aproape 20 de ani de la debutul cu volumul sevraj, din 2006 (la Editura Vinea, volum răsplătit cu Premiul Mihai Eminescu pentru debut, la Botoșani, orașul copilăriei Ritei Chirian), și la 8 ani de la ultima sa carte de versuri, Casa fleacurilor (apărută la Casa de Editură Max Blecher, în 2016), Rita Chirian revine cu o carte de poezie, așezată sub un titlu ce trimite imediat la teritoriile mitologiei – Medusa –, și demonstrează că este un scriitor autentic. Una dintre probele care atestă apartenența reală la categoria scriitorilor adevărați este, în opinia mea, capacitatea paradoxală de a crea o voce inconfundabilă și, în același timp, de a te reinventa constant. Altfel spus, de a te situa mereu pe granița dintre a fi tu însăți și a fi o alta, rămânând tu însăți.

Lirica din volumul pe care l-am ales pentru Cartea de Poezie a anului 2024 este una a tensiunii, a revoltei, a exhibării nedreptăților, dezamăgirilor și rușinilor de tot felul. Titlul poate fi deja o cheie de interpretare: în mitologia greacă Medusa, al cărei nume însemna protectoarea, este o ființă feminină înspăimântătoare, cu șerpi în loc de păr și având o putere aparte: aceea de a-i împietri pe cei care o privesc direct în ochi. Scriitura Ritei Chirian și problematica pe care o scoate la iveală au aceeași putere de pietrificare: rămâi pur și simplu captiv în versurile ei, nu te poți elibera de temele pe care ți le așază înainte cu luciditate și curaj. Multe dintre ele țin de problematica receptării femininului printr-un filtru inadecvat, constrângător, eronat. Percepțiile asupra corpului și a sexualității feminine, a marșurilor de glorie reproductivă – ca să reiau una dintre imaginile pe care le propune –, a rolurilor de gen construite și impuse de societate, a statutului femeii-mamă – toate sunt așezate sub lupă și chestionate pentru a nu deveni, pe nesimțite, locuri comune acceptate universal. Deși afirmă într-un vers din aparentul poem al supunerii și acceptării normelor sociale (noiembrie) – pentru reguli sunt pregătită –, Rita Chirian sfidează prin textele acestui volum orice înregimentare, orice încercare de a închide realitatea personală, dar și colectivă, în chingile unei gândiri opresive sau de a-i pune etichete fals-liniștitoare. 

O altă direcție puternic valorificată este cea legată de traumele și decepțiile unei întregi generații (cea a tinerilor care au străbătut tranziția de după evenimentele din decembrie 1989 și nu s-au ales, în fapt, cu nimic). 

Luciditatea (convertită în structuri concise, de tip maximă, prin care curge nectarul unei ironii amare) este caracteristica cea mai importantă a scriiturii Ritei Chirian. Emblematic, în acest sens, poate fi versul – cine te omoară astăzi îți pune mâine ghiocei între degete.

În final, m-aș întoarce la titlul ales de Rita Chirian pentru a aminti că acel chip al Medusei, care provoca, prin privirea ucigașă, împietrirea subiectului țintuit, se poate converti într-un instrument cu funcție apotropaică, de alungare a răului. Nu o Medusă care ucide, ci un dispozitiv de tipul Gorgoneion (folosit încă din antichitate), menit să țină la distanță influențele maleficului. Nu un volum care condamnă pentru a ucide, ci pentru a îndepărta, prin intervenția chirurgicală a poeziei, tot ceea ce poate să ucidă.”

Rita Chirian

Rita Chirian: ”Bună ziua, sunt foarte emoționată să mă regăsesc, după opt ani, înapoi printre premianții acestei gale. Mulțumesc juriului, care m-a citit cu îngăduință, mulțumesc Casei de Editură Max Blecher, care a avut din nou putere să-mi publice această carte, mulțumesc tuturor celor care m-au suportat în această perioadă, soțului meu, Bogdan Federeac, care a fost mereu aproape de mine și care aproape că mi-a scos poezia din sertarele în care rămăsese încuiată. Aș vrea să mă alătur cuvântului pe care l-a spus înaintea mea Mihók Tamás și să reamintesc tuturor că trăim o perioadă destul de complicată social și politic, și că mi-aș dori foarte mult să ne întoarcem la timpuri mai liniștite, să ne aducem aminte că răul are întotdeauna maxilarul încleștat și face promisiuni utopice, și să spunem cu toții un nu! extremismului și mișcărilor misticoide, antieuropene și patriotismului de fațadă care nu face decât să ne arunce într-un hău. Textul pe care-l voi citi este cumva în siajul celor pe care le-am spus.”

Dan Mircea Cipariu și Mike Godoroja & Blue Spirit

Evenimentul s-a încheiat cu acordurile formației Mike Godoroja & Blue Sprit, care au cântat și au urat spectatorilor și ascultătorilor Radio România Cultural ”Vă rog să aveți o viață frumoasă!”.

Tudor VOICU

Fotografii: Mihaela PETRE

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508