spot_img

Expoziția „Firul cu plumb” semnată de artista vizuală Marcela Rădulescu rămâne deschisă la Scemtovici & Benowitz Gallery toată luna ianuarie

Scemtovici & Benowitz Gallery invită publicul pasionat de desen contemporan să viziteze, în perioada 10-31 ianuarie 2025, expoziția „Firul cu plumb / Desene” semnată de artista vizuală Marcela Rădulescu, curatoare Raluca Ilaria Demetrescu.


Expoziția Firul cu plumb / Desene” a artistei Marcela Rădulescu este dedicată graficii și în special desenului, practica sa de predilecție. Artista nu abordează desenul doar ca pe un mijloc de expresie, ci și ca pe un teren al experimentului, unde fiecare lucrare devine spațiu de dialog între material și imaterial, între structuri organizate și dezorganizate, punând în valoare subtilități ale lumii vizuale și fragilității umane.  Acroșajul se articulează pe diferite teme care reprezintă credințele, căutările artistice și locul de pe care artista privește ceea ce o înconjoară, prin ochiul intern și prin cel „public”: Toiagul lui Moise, Echilibre fragile, Noduri, propriul Atelier și alter ego-ul său în poziția privitorului care scrutează și analizează lumea. Selecția prezentată aici, deși nu se dorește a fi o retrospectivă, cuprinde preocupări și lucrări ale artistei realizate în ultimele trei decenii.

„Firul cu plumb” este element în panoplia de lucru a oricărui învățăcel în ale artei și nu numai începători, fixează verticala, fiind folosit ca instrument simplu și eficient pentru a aduce stabilitate și ordine. În jurul lui, se ordonează celelalte linii, curbe, oblice, orizontale, de fugă toate urmând să primească ajutor în a se regăsi într-o relație echilibrată bazată pe proporții ideale. E firul vizibil la capătul căruia o greutate asigură stabilitatea, evocă metaforic forța gravitațională ce ne conectează la suprafața lumii într-o verticalitate stăpână.

Marcela Rădulescu valorifică subtilități ale lumii vizuale, explorând teme precum vulnerabilitatea, timpul și memoria. Caracteristica definitorie a artistei este abilitatea de a crea lucrări care nu doar provoacă estetic, dar încurajează privitorul să reflecteze la ceea ce este dincolo, la o dimensiune mai profundă, filosofică, decât o realitate realist reprezentată. Sensibilă la realitățile sociale, în creațiile sale, artista subtilă observatoare a contextului social, politic și comportamental, povestește prin metafore despre orizonturi, straturi ale memoriei, contemplare, comunicare, istorie și contemporaneitate. De la cadre intime sau inspirate de social și marasmul mediatic, până la texturile stratificate care vorbesc despre ecologie și memorie, lucrările sale sunt o invitație la reflecție asupra complexității vieții (contemporane). Se folosește de elemente grafic-vizuale inspirate din decorurile coloanelor antice grecești și orientale, din miniaturile creștinismului catolic, din pictura clasică dar și din imagini televizate sau elemente de mobilier urban. Marcela Rădulescu evocă o tensiune între individ, unicitate și conformare, abordând melancolic aproape, rolul imaginilor standardizate în definirea identității noastre. Cu o tehnică mixtă și o abordare care evită constrângerile stilistice, artista construiește noi semnificații posibile, păstrând un echilibru între lirism și concept. 

Toiagul lui Moise face trimitere la ideea de sincretism, sugerând că toate conceptele și credințele sunt rezultatul unui proces de fuziune culturală. Moise, ca figură istorică și spirituală, devine simbol al acestui sincretism, iar structurile decorative în formă de cabluri din lucrările Marcelei Rădulescu sunt o metaforă a informației care circulă prin rețelele invizibile ale timpului nostru. Se crează o paralelă între structurile decorative ale templelor antice grecești și orientale de la care artista se inspiră și cablurile de pe stâlpi care până de curând brăzdau „cerul” orașelor, având rolul de a transmite informație: internet, televiziune, electricitate, telefonie.

Artista mânuiește cu pricepere tușul, pastelurile, cărbunele și grafitul, creând un echilibru între detaliul tehnic, arabescuri realizate în creion, structuri interne și fluiditatea gestului cu pete difuze, forme aproape abstracte. Texturile realizate sunt sugestive și oscilează între materialitatea organică, țesături, fibre și cea mecanică, forme de cabluri și plase metalice. Unele dintre lucrări au o alură aproape de radiografie, o privire în interiorul unor elemente centrifuge care se frâng.
– Raluca Ilaria Demetrescu


Biografie Marcela Rădulescu
Marcela Rădulescu (n. 1942, Brașov) este artistă vizuală, absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, secția Grafică, figură importantă în grafica românească, în special în Brașov, orașul unde locuiește și creează și unde a expus în mai multe ocazii la Muzeul de Artă. Artistă vizuală cu o bogată activitate didactică, are un univers creativ arondat căminului, atelierului propriu de creație și spațiului intim în general, tratate într-o cheie lirică și aproape transcendentă, printr-un limbaj vizual foarte divers ca abordare plastică. Lucrările sale sunt legate de ideea de structuri organizate și dezorganizări, semnificând opoziția, relația dintre viața materială și cea spirituală, dintre realitatea socială și aspirațiile personale dar și comune. Opera Marcelei Rădulescu se reliefează prin preferința pentru grafică, în mod special pentru desen ca practică artistică și modalitate de expresie, prin ușurința cu care mixează tehnicile și prin refuzul claustrării în dogme stilistice, curajul de a crea noi forme si semnificații posibile. Ea se folosește de desen pe terenul deschis experimentului și reinterpretării imediatului, prin tehnica mixtă și flexibilitatea stilistică, creează lucrări care oferă perspective noi asupra relației dintre material și imaterial, organizat și dezorganizat. 

Recent, Marcela Rădulescu a fost premiată de un juriu format din specialiști ai scenei de artă din România, cu locul al II-lea la concursul „Premiul Art Movements Foundation pentru desen contemporan – 2024” premiu oferit de Art Movements Foundation cu sprijinul Ministerului Culturii, al Galeriei Scemtovici & Benowitz și cu susținerea ALERT Studio artist-run space, ca semn al recunoașterii valorii creației sale. Lucrarea premiată a fost inclusă în expoziția „Contemporary Drawing in Romania 2024” și este prezentă în cadrul actualei expoziții.

Expoziția cu vânzare va putea fi vizitată luna aceasta între 1031 ianuarie 2025, cu program de vizitare vineri și sâmbătă, între 14:00 – 19:00 și duminica, între 12:00 – 16:00.


Despre Scemtovici & Benowitz Gallery

Scemtovici & Benowitz Gallery este o galerie bucureșteană inaugurată în decembrie 2022, cu misiunea de a susține scena de artă și de a crește valoarea artiștilor români pe piața locală și internațională. Galeria are un program artistic consistent și ambițios, în colaborare cu fundația culturală Art Movements Foundation. Spațiul Scemtovici & Benowitz Gallery se desfășoară pe cele două niveluri ale unui imobil construit la finalul anilor ‘20, restaurat și adaptat pentru a găzdui artă contemporană și evenimente dedicate publicului, sectorului creativ și mediului antreprenorial.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508