spot_img

EVENIMENTE Muzeul Municipiului București – Ziua Culturii Naționale

Muzeul Municipiului București a pregătit mai multe evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale: vernisajul unei expoziții tematice la Londra, un atelier gratuit pentru copii și concerte speciale organizate la Palatul Suțu și Casa Memorială Dinu Lipatti.

Muzeul Municipiului București și ICR Londra invită publicul la vernisajul expoziției „București: Hărți în mișcare” / „Bucharest: Moving Maps” 

Miercuri, 15 ianuarie 2025, între orele 19:00 – 21:30, la sediul Institutului Cultural Român – Piața Belgrave nr. 1, Londra SW1X 8PH, Marea Britanie, are loc vernisajul expoziției „București: Hărți în mișcare” / „Bucharest: Moving Maps”. 

Muzeul Municipiului București începe programul extern în anul 2025 cu un proiect special care prezintă istoria și farmecul capitalei României, cu un accent puternic pe epoca sa de glorie: perioada interbelică. 

Organizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și susținută de Ambasada României și Consulatul General al României la Londra, sărbătoarea cuprinde vernisajul expoziției „București: Hărți în mișcare” / „Bucharest: Moving Maps” și un concert de muzică românească interbelică cu melodiile iconice ale Jean Moscopol, Sergiu Malagamba, Ionel Fernic și alte legende muzicale ale vremii. 

Evenimentul este dedicat Zilei Culturii Naționale a României.

Invitați speciali: Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București & curator al expoziției, baritonul Cozmin Sime, chitaristul și compozitorul Heiko Pape și pianista Giulia Glennon.

Atelier gratuit pentru copii: „Eminescu și lumea bucureșteană în care a trăit”, cu scriitoarea Miruna Lepuș

Duminică, 19 ianuarie 2025, de la ora 11.00, la Muzeul Vârstelor – Casa Filipescu Cesianu: atelier pentru copii dedicat descoperirii lumii bucureștene în care a trăit Mihai Eminescu. Atelierul este susținut de scriitoarea Miruna Lepuș și se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani.

În cadrul acestui atelier, copiii vor urmări traseele, viața și creația celui mai mare poet și jurnalist român în București, de la primul popas la șaisprezece ani, la perioada în care a lucrat la ziarul Timpul și la ultima ședere în Capitală.

Intrarea la atelier este gratuită în limita locurilor disponibile, însă rezervarea este obligatorie pentru a participa la eveniment; înscrierea se face prin email, la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro

Înscrierile se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00, în limita locurilor disponibile. Participarea se face numai pe bază de înscriere și conform categoriei de vârstă indicată în descriere.

Miruna Lepuș, doctor în filologie, este autoarea volumelor „Despre Eminescu și ce am învățat descoperindu-l” (Editura Vremea, 2009), „Nae Ionescu sau împlinirea prin tineri” (Editura Vremea, 2010), „Tânăra generație interbelică” (Editura Vremea, 2015), „Eminescu pe înțelesul copiilor” (Editura Vremea, 2024).

SPECTACOL la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr. 2)

„Eminescu, forever”, cu soprana Arlinda Morava

Luni, 20 ianuarie 2025, ora 18.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2), se va desfășura spectacolul susținut de soprana Arlinda Morava, acompaniată la pian de Adriana ALEXANDRU, cu participarea actriței Theodora STANCIU. Invitat special: interpretul Iosif PREDA.

Repertoriul va fi alcătuit din îndrăgite melodii de muzică balcanică, romanțe, arii celebre. Preț bilet: 20 lei; Biletul se achiziționează de la stand, înaintea începerii spectacolului.

CONCERTE la Casa Memorială Dinu Lipatti (Bd. Lascăr Catargiu 12)

Recital cameral: „Poemele chitarei”

Marți, 14 ianuarie, 2025, ora 18.00: Recital cameral dedicat poetului Mihai Eminescu.

INTERPREȚI:

Mihaela Andrei : soprană

Adrian Andrei : chitară

În program : lieduri pentru voce și chitară pe versuri de Mihai Eminescu, din creația compozitorului Adrian Andrei

Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile.

Recital vioară – pian, cu Mihai Mangîr și Verona Maier

Joi, 16 ianuarie 2025, ora 19.00: recital susținut de violonistul MIHAI MANGÎR – Laureat cu Marele Premiu al Concursului Internațional Remember Enescu (Ediția a XXI-a, 2023) și pianista VERONA MAIER.

Violonistul Mihai Mangîr va cânta pe vioara Paul Kohl, care i-a aparținut maestrului George Enescu.

PROGRAM:

J. S. Bach – Adagio 

G. Enescu – Sonata op. 25, nr. 3, în la minor, „in caracter popular românesc”

E. Chausson – Poeme

M. Ravel – Rapsodia Tzigane

Recitalul face parte din seria de concerte „Călătorie Muzicală cu Fundația Remember Enescu”.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Ziua Culturii Naționale la Casa Dinu Lipatti 

Sâmbătă, 18 ianuarie 2025, ora 18.00, organizat în parteneriat Asociația Sonus Animae: recital de excepție dedicat Zilei Culturii Naționale.

Interpreți:

Andrei Licareț – pian

Irina Nanushi – vioară

Iuliana Goiană – violă

Mircea Marian – violoncel

Program:

George Enescu – Cvartetul cu pian nr.1 în Re major, op.16

Johannes Brahms – Cvartetul cu pian nr.1 în sol minor, op.25

Bilete disponibile online.

RECITAL: „Bentoiu & Enescu – Muzica românească în context european”

Joi, 23 ianuarie 2024, ora 18.30: recital organizat în parteneriat Asociația Sonus Animae, cu titlul „Bentoiu & Enescu – Muzica românească în context european”, cu Irina Nanushi – vioară și Elena Anca – pian.

PROGRAM:

George Enescu – Sonata pentru pian și vioară Nr. 1 în Re major Op. 2

Pascal Bentoiu- Sonata pentru pian și vioară Op. 14

Bilete disponibile online.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508