spot_img

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România se deschide miercuri, 4 decembrie 

Cea de-a treizeci și una ediție a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România din  București, cel mai cunoscut și mai longeviv eveniment românesc cu acest profil, se va deschide  miercuri, 4 decembrie, în Pavilionul B2 Romexpo. Evenimentul este inițiat și organizat de Radio  România, singura instituție mass-media din lume care se implică într-o astfel de manieră activă  în susținerea pieței naționale de carte.  

Președintele de onoare al acestei ediții este scriitorul Mircea Cărtărescu, una dintre cele  mai proeminente figuri ale peisajului literar românesc contemporan.  

Târgul va fi deschis în perioada 4 – 8 decembrie, zilnic între orele 10.00 și 20.00, iar accesul  publicului va fi gratuit. 

Ediția București 2024 a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România – numărul 149 în  palmaresul de peste trei decenii al acestui proiect – încheie în acest an seria de evenimente  expoziționale dedicate cărții și educației organizate de postul public de radiodifuziune în întreaga țară.  Craiova, Cluj-Napoca, Oradea, Buzău, Brașov, Sibiu și Iași sunt orașele care au găzduit cu succes  Caravana Gaudeamus Radio România, în acest an, sprijinul comunității locale fiind în fiecare loc un  element important în asigurarea continuității proiectului național. 

Un adevărat regal literar și numeroase surprize îi așteaptă în această săptămână pe cei  care vor trece pragul Pavilionului B2 Romexpo: 

aproape 200 de participanți, printre care figurează toate editurile prestigioase din România, agenții  de difuzare de carte românească și străină, edituri universitare și instituții de învățământ superior,  distribuitori de muzică și o gamă foarte bogată și variată de jocuri educative; standurile din Pavilionul  B2 Romexpo vor fi dublate de varianta virtuală, disponibilă pe www.gaudeamus.ro.  ● peste 600 de evenimente editoriale care se vor desfășura deopotrivă în cele șase spații amenajate  în incintă, cât și la standurile participanților; programul integral al evenimentelor, realizat într-o formulă  flexibilă și reactualizat în permanență, va fi disponibil începând cu data de 4 decembrie pe website-ul  www.gaudeamus.ro și va reuni lansări și prezentări de carte, unele dintre acestea transmise online,  proiecte editoriale, dezbateri, întâlniri cu scriitori și sesiuni de autografe; ca și la edițiile precedente, unul  dintre spațiile de evenimente amenajate în incinta târgului, denumit „Ion Creangă”, va fi dedicat  preponderent celor mai tineri vizitatori. 

zeci de miii de titluri, unele dintre ele prezentate în premieră cu acest prilej; ● aproape 7.000 mp ocupați de standuri expoziționale și dedicate evenimentelor

Proiecte conexe marca Gaudeamus și Radio România 

– Trofeele Gaudeamus, decernate începând cu ediția 1997, vor fi acordate la finalul acestei ediții  pentru trei dintre editurile participante și pentru „Cea mai râvnită carte a târgului”, prin Votul Publicului;  alături de ele, Radio România va acorda, pe baza evaluării realizate de jurii de specialitate, Premiul de  Excelență, Premiile pentru Traducere „Antoaneta Ralian” și Premiul Educația

– „Invitați de nota 10: Olimpicii României” este proiectul prin intermediul căruia Radio România și  partenerii săi recompensează și promovează elevii care obțin rezultate excepționale la olimpiade  internaționale la diferite discipline. Premiile acordate cu acest prilej, în valoare de 36.000 lei, vor fi  oferite de companiile Cosmo Pharm și Luna Cleaning. 

„Pick up a Secret Story” este un proiect derulat pentru a treia oară în colaborare cu fundația Hospice  Casa Speranței (cea mai mare organizație specializată în îngrijire paliativă gratuită din România), cu  sprijinul participanților și al publicului, care, donând sau achiziționând pachete de cărți al căror conținut  rămâne un secret, până la desfacerea pachetului, vor putea contribui la strângerea de fonduri pentru  construcția Spitalului Speranței, primul spital din România dedicat îngrijirii palative pediatrice.  

Expoziția „Copilăria regală”, organizată în colaborare cu Arhivele Naționale ale României. Expoziția (spațiul nr. 189) redă în fotografii copilăria membrilor familiei regale a României, de la unica  fiică a reginei Elisabeta și a regelui Carol I, principesa Maria, trecând la copiii cuplului princiar și apoi  regal Ferdinand și Maria – principii Carol, Nicolae și Mircea, principesele Elisabeta, Mărioara (Mignon),  Ileana – până la principele / regele Mihai.  

Memoria fotografiei păstrează chipurile micilor principi și principese în diferite ipostaze ale vieții lor  private și publice, oferind privitorului o paletă variată de informații despre: relația cu părinții, educație,  petrecerea timpului liber și practicarea diferitelor sporturi, tendințele modei, sărbătorile de Paște,  Crăciun, Anul Nou.  

Fotografiile expuse fac parte din Colecția de Documente Fotografice și din Jurnalele Reginei Maria  deținute de Arhivele Naționale ale României.  

Se adaugă fotografii ale partenerilor expoziției: Muzeul Național Cotroceni și Muzeul Național de Istorie  a României.  

Eveniment cultural finanțat de Ministerul Culturii 

Sponsori: Cosmo Pharm, Luna Cleaning, Jerry’s Pizza, Intersigma, Print Expert, Aqua Carpatica,  Avon, Teatrul de Artă București 

Parteneri: STB, Hospice Casa Speranței Parteneri media: TVR, Agenția de Presă RADOR, Observator Cultural, Agențiadecarte.ro

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508