spot_img

Evenimente recomandate de Uniunea Artiștilor plastici în perioada 16-22 decembrie 2024

Luni, 16 decembrie, la ora 16, Filiala Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici din România deschide în Galeria de Artă „Ion Irimescu” din Suceava, expoziția de grup „Anuala”. Sub semnul continuității și al creativității, cei 34 de artiști, membri titulari ai filialei sucevene, expun lucrări de pictură, grafică, sculptură, tapiserie și artă decorativă. Alături de aceștia, cu un cuvânt de prezentare, Raluca Schipor-Baban va construi puntea către toți iubitorii de artă. Devenită tradiție, prezenta ediție așează pe simeze mai multe generații de creatori, membri fondatori ai acestei asociații profesionale, dar și tineri absolvenți ai instituțiilor academice de artă. 

Două manifestări vor avea loc Marți, 17 decembrie:

Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Drobeta Turnu Severin, în parteneriat cu Muzeul Regiunii Porților de Fier și Consiliul Județean Mehedinți, invită pasionații de artă la un eveniment deosebit: Salonul Anual de Artă. Vernisajul va avea loc la ora 13:00, în holul principal al Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin. Curatoriat de Dan Cepeși, președintele UAPR Filiala Drobeta Turnu Severin, salonul va fi o vitrină a creativității românești, aducând împreună o selecție remarcabilă de lucrări semnate de artiști plastici contemporani. Printre numele de marcă care își vor expune creațiile se numără: Natalia Boceanu, Ana Maria Matei, Larisa Mutu Mindoiu, Raluca Radovici, Bogdan Badea, Dan Cepeși, Andrei Coptil, Marin Diaconu, Dorel Dinișoară, Victor Gingi, Ion Gurgui, Cătălin Iriza, Victor Lalu Ianuarie, Daniel Matei, Lucian Mareș, Gheorghe Mosorescu, Florin-Alexandru Preda, Florin Preda-Dochinoiu, Gabriel Radovici, Dan Scurtu, Arminio Țuineac și Nicolae Vlăduț. Fiecare artist aduce o viziune distinctă și inovatoare, reflectând identitatea și originalitatea artei plastice din România.

La ora 17, la Galeria Art Nouveau din Târgu Mureș (str. Geroge Enescu, nr.2) se va deschide Salonul de pictură „Contactus” 2024

Alte două evenimente vor avea loc Miercuri, 18 decembrie: 

Filiala Craiova a Uniunii Artiștilor Plastici din România anunță organizarea Salonului de Iarnă al Artiștilor Vizuali 2024, un eveniment tradițional care reunește lucrări ale unor artiști din diverse domenii: pictură, fotografie, sculptură, obiect și grafică. Manifestarea oferă o platformă pentru expunerea și aprecierea creațiilor contemporane, fiind totodată un moment de bilanț al activității artistice din anul care se apropie de final. Vernisajul va avea loc la Galeria ARTA (Calea Unirii, nr. 16), la ora 18.00. Curator: Gabriel Giodea Organizatori: Ioana Fluerașu, Emil Bănuți, Gabriel Giodea. Cu această ocazie, va fi prezentată și cartea „Policromii”, scrisă de Sebastian Crăciun. Având o prefață semnată de criticul de artă Marius Tița, volumul apărut la Editura Babel din Bacău cuprinde 30 de interviuri cu personalități marcante din lumea artelor vizuale, precum : academicienii Răzvan Theodorescu și Mircia Dumitrescu; pictorii Petru Lucaci, Gheorghe Dican, Marius Barb, Felix Aftene, Tudor Zbârnea; sculptorii Bata Marianov, Liviu Mocan; artistul sticlar Ioan Tămâian; vitralista Amalia Verzea; artistele vizuale Ana Lupaș și Cela Neamțu; directorul Muzeului Național de Artă Contemporană – Călin Dan; criticul și istoricul de artă Pavel Șușară; Laura Mesina – cofondatoare a Centrului de Excelență în Studiul Imaginii (CESI). Apariția acestui volum sprijină campania „Viitorul artei”. Toate încasările rezultate vor fi transformate în premii pentru tinerii artiști plastici, la Concursul „Martha Bibescu”, organizat de Asociația Pro Valores, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, în luna mai 2025.

Galateea Contemporary Art din București (Calea Victoriei, nr.132) vă invită la vernisajul expoziţiei „SENTIMENTUL DE ACASĂ/HOME FEELING” a ceramistei LUCIA MIHAELA LOBONŢ. Vernisajul va avea loc la ora 18:00. Curator: Mónika Pădureţ, care explică: „În noua sa expoziţie Lucia Lobonţ ne arată candid şi senin, o parte din ceea ce îi este drag în viaţă şi ne trimite pe fiecare dintre noi în străfundurile personale ale SENTIMENTUL DE ACASĂ care, deşi sunt diferite de ale Luciei, ne comunică prin scrisori, pomul de Crăciun, figurine, oglinzi, cuburi magice aceeaşi, tulburător de firească armonie a acestui sentiment cuprinzător. Lucia ne invită în prag de Crăciun, să intraţi în CASA ei fragilă, delicată, plină de seninătate, firesc de frumoasă şi emoţionantă, în care să păşiţi ca într-o poveste şi de unde să plecaţi senini, cu inimile mângâiate.”

Joi, 19 decembrie, va avea loc „ANUALA 2024” a Filialei UAPR Bacău. Vernisajul este programat la ora 16.00, la Galeria Frunzetti (str. Nicolae Bălcescu nr.12). Expoziția va fi deschisă până pe 19 ianuarie 2025.

Vineri, 20 decembrie sunt programate două vernisaje: 

Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea organizează la ora 17,00, în Galeria Cozia Pasaj 1, vernisajul expoziției de icoane „Sus, la Poarta Raiului”. La eveniment vor participa cu lucrări 14 artiști iconari, membri ai Filialei Râmnicu Vâlcea a UAP din România și ai Grupului „EIKONA”, precum și invitați. 

Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Galați vă invită la vernisajul expoziției „Salonul de Iarnă”, care va avea începând cu ora 17:00, la Galeria de Artă „Nicolae Mantu” (str. Domnească, nr. 22). Această expoziție colectivă reunește lucrări ale artiștilor plastici membri ai filialei, oferind publicului o selecție deosebită de picturi, sculpturi, grafică și alte forme de exprimare artistică. Evenimentul marchează un moment important în viața culturală a orașului Galați, oferind o ocazie unică de a explora creativitatea și talentul artiștilor locali într-o atmosferă festivă. Expoziția va fi deschisă până pe 16 ianuarie 2025.Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Radio România Internațional, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă, MSNews.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508