În spiritul unei tradiții culturale bine împământenite, Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău încheie anul 2024 cu un eveniment de excepție, dedicat celebrării a 90 de ani de la nașterea sculptorului George Apostu, patronul spiritual al instituției, care va avea loc vineri, 20 decembrie 2024, începând cu ora 17.00. Evenimentul „Apostu ʼ90” este o reverență adusă memoriei și operei unuia dintre cei mai importanți artiști ai artei sculpturale românești din a doua jumătate a secolului XX.
Publicul este invitat să participe la expoziția dedicată sculptorului George Apostu, o incursiune artistică impresionantă care va include lucrări reprezentative din patrimoniul Centrului de Cultură „George Apostu” și al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, dar și opere remarcabile provenite din colecția particulară a lui Octav Olaru, din Bacău. Alături de acestea, o selecție de fotografii realizate de regretatul Mihai Oroveanu va surprinde esența creației și personalității artistului, oferind o perspectivă unică asupra moștenirii sale culturale.
Criticii și istoricii de artă Oliv Mircea și Iulian Bucur vor contribui la conturarea unui portret al sculptorului George Apostu, pentru o înțelegere mai profundă a valorii sale în peisajul cultural românesc și internațional.
Faptul că tânărul Apostu înțelegea într-un fel cu totul nou materia și spațiul a fost repede intuit de criticii de artă. Amploarea expoziției din grădina Uniunii Ziariștilor din toamna lui 1964 arăta puterea teribilă de muncă și efort creator a încă puțin cunoscutului sculptor plecat din Stănișeștii Bacăului. Curajul de a închipui forme noi, altele decât cele care ocupaseră scena„ obsedantului deceniu” a fost limpede pentru Petru Comarnescu sau pentru Dan Hăulică. Ei sunt cei care au scris cu entuziasm despre șansa ca sculptura românească, deja obosită de realismul socialist postbelic, să-și fi găsit, pe la mijlocul anilor ‘60, prin cel numit de prieteni „Băț”, așteptatul înnoitor.
(Iulian Bucur)
Seara culturală va continua cu recitalul cameral susținut de talentații artiști Ioana Balașa (flaut) și Daniel Dascălu (pian).
În program:
Lili Boulanger – D’un matin de printemps
Carmen Petra Basacopol – Suita pentru flaut și pian
Germaine Tailleferre – Pastorale
Johann Sebastian Bach – Sonata în Mi bemol major pentru flaut și pian BWV 1031
Mieczysław Weinberg – Patru piese pentru flaut și pian
Béla Bartók – Șase dansuri românești pentru flaut și pian
Evenimentul se bucură de parteneriatul cu Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” și de sprijinul sponsorilor EMD Complex și Piazzetta Bacău.
Partener media oficial: Ziarul DEȘTEPTAREA.
Programul cultural pentru anul 2024 al Centrului de Cultură „George Apostu” s-a desfăşurat sub genericul „Patrimoniu – valoare și valorizare”.