spot_img

„35. Povestea nespusă a unei Revoluții”, lansat în ritmuri de toacă și poezie

Luni, 2 decembrie 2024, de la ora 18.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București (Calea Victoriei nr. 88), a fost lansat proiectul „35. Povestea nespusă a unei Revoluții”, un proiect multiart care comemorează 35 de ani de la Revoluția română din decembrie 1989, pornind, în urma cercetării arhivelor, de la 35 de povești dublate de tot atâtea imagini ale unor oameni care și-au sacrificat viața, voit sau nevoit, pentru ca România să treacă la un regim democratic de guvernare. 

Holul Aulei BCU a fost transformat într-o instalație vizuală cu portretele celor 35 de eroi ai revoluției. Printuri, litografii, cutii și eșarfe imprimate, proiecție multimedia, puse în scenă de o lumină discretă, au (re)creat scene biografice și ale unei lumi ce striga din toate piepturile „Libertate!”. Un vernisaj atipic, fără discursuri, fără lumină a giorno, din care ochii celor 35 îi țintesc pe privitori, așteptând răspunsuri despre enigmele și dramele celor căzuți ori schilodiți la Revoluție. 

1.166 este numărul oficial al morților căzuți între 16 – 31 decembrie 1989 (cf. Europa Liberă, care citează cercetările Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989). Numărul 1.166 este o statistică, o abstractizare, care ascunde în spatele său destine și chipuri. Din cele peste 1000 de destine, poetul Andrei Novac, inițiatorul acestui proiect,  a ales 35, într-un exercițiu creativ emoționant, la care s-au alăturat Ovidiu Lipan Țăndărică, actrița Ștefana Samfira, muzicianul Eugen Mihăescu, artista Flavia Lupu, curatoarea Ana Daniela Sultana și designer-ul Cristian Samfira.

Andrei Novac și Doru Mărieș

„35. Povestea nespusă a unei revoluții” s-a construit în jurul volumului de poezie cu același titlu, al lui Andrei Novac, apărut la Editura Vellant și care va fi lansat pe 22 decembrie 2024. În această carte se regăsesc 35 de ilustrații realizate de Flavia Lupu, care reconstruiește din frânturi (imagini de ziar, fotografii portret) chipurile revoluției. În interiorul volumului, prin cod QR, poate fi accesat și audiobook-ul, disponibil pe platforma Audiotribe, un proiect de sound design al lui Eugen Mihăescu, care a pus împreună vocea Ștefanei Samfira cu muzica semnată de Ovidiu Lipan Țăndărică. Ștefana recită textele lui Andrei Novac și lecturează, într-o manieră absolut copleșitoare, modul în care cei 35 și-au găsit sfârșitul în timpul acelor evenimente tragice, pe fondul unei compoziții care are la bază sunetele de toacă, într-o alăturare a sacrului și profanului, elaborată de celebrul toboșar al trupei Phoenix. 

Ștefana Samfira

La evenimentul de luni seară publicul a ascultat dialogul dintre Andrei Novac și Doru Mărieș despre situația la zi a cercetărilor procurorilor privitoare la Revoluție. Un recital susținut de Ovidiu Lipan Țăndărică (la toacă) și Ștefana Samfira, o extensie live a proiectului de sound design, a întregit o seară dedicată memoriei celor care au luptat pentru ca noi să fim liberi și să trăim în democrație.

Ovidiu Lipan Țăndărică

Proiectului „35. Povestea nespusă a unei revoluții” i s-a alăturat și artistul vizual și designer-ul Cristian Samfira, recent premiat de Uniunea Artiștilor Plastici din  România, care a dedicat o serie de autor de 105 obiecte de design, adică de 3 ori 35, care presupune 3 variante de eșarfe, imprimate pe mătase naturală, cu câte o imagine realizată de designer prin tehnica sa devenită deja semnătură. La Biblioteca Centrală Universitară au fost expuse machetele proiectului de design, care stau la baza unei ediții limitate, de colecție, alcătuită din 105 casete dedicate celor 35 de ani de la Revoluție. Cutiile de catifea roșie, inscripționate cu „35”, includ o eșarfă de mătase semnată de designer-ul Cristian Samfira, o lucrare originală (linogravură) semnată de Flavia Lupu și cartea lui Andrei Novac, care, la rândul ei, include audiobook-ul. Cele 105 obiecte vor fi 3 variante a câte 35. Așadar, avem de-a face cu o selecție inedită, atât Cristian Samfira, cât și Flavia Lupu venind cu câte 3 variante de linogravură și 3 variante de imprimeu.  

„Expoziția itinerantă „35. Povestea nespusă a unei Revoluții” a Flaviei Lupu însoțește proiectul omonim de amploare ce are la bază o componentă literară și alte elemente de artă aplicată și spectacol. Având în centrul său o instalație multimedia, personala atinge o coardă sensibilă prin contextualizarea unei traume colective pe care România încă o are de vindecat, anume moștenirea dificilă a Revoluției din decembrie 1989. Comemorăm, anul acesta, 35 de ani de la acest moment capital în istoria noastră recentă, de la acest eveniment tragic inedit care a marcat o lume întreagă, fiind prima revoluție televizată în direct. Și totuși, subiectul încă pulsează, emoționează și chestionează dacă ne gândim la lungmetrajul premiat anul acesta la Bienala de la Veneția, „Anul nou care n-a fost”, a cărui acțiune se petrece într-o singură zi, chiar înainte de revoluție, și care a atras atenția și aprecierea publicului și criticii internaționale deopotrivă după ce, înaintea sa cu două decenii, o serie de filme din Noul val românesc, de asemenea multipremiate, tratau exact același subiect. Flavia Lupu abordează subiectul răscolitor al Revoluției prin prisma practicii sale artistice, conceptual și performativ. Conceptual pentru că alege cromatica tricolorului românesc în procesarea celor 35 de portrete de eroi ai revoluției și performativ pentru că include sound design în instalația sa, mai exact poeme citite din volumul de poezie „35. Povestea nespusă a unei Revoluții” al lui Andrei Novac, în interpretarea actriței Ștefana Samfira și pe fondul muzical creat de Eugen Mihăescu. Livrate în manieră Pop Art, portretele din instalația Flaviei Lupu rămân puternic imprimate pe retină, sunt, astfel, mai ușor de parcurs, având chiar capacitatea de transcendere.” (Ana Daniela Sultana)

Proiectul a fost sprijinit și susținut de Asociația „21 decembrie 1989”, prin președintele ei Teodor Doru Mărieș, care a încercat de-a lungul timpului să păstreze vie în conștiința românească amintirea cutremurătoarei experiențe din decembrie 1989.     

Materialele documentare au fost puse la dispoziție atât de Asociația „21 decembrie 1989”, cât și de jurnaliștii Adriana Oprea-Popescu, Vasile Surcel, Ionela Gavriliu, Cătălin Budescu, Carmen Dragomir, Nina Marcu și au constituit sursa de inspirație pentru realizarea proiectului.   

Andrei Novac

„35. Povestea nespusă a unei Revoluții” a fost organizat de Asociația EURO CULTURART, condusă de  poetul Dan Mircea Cipariu, care, în 2009, în proiectul „Manifest.20.rEvoluţie”, la 20 de ani de la Revoluție, a colaborat cu 20 de poeți români contemporani și cu artistul Mihai Zgondoiu, într-o acțiune simbolică în care dintr-un elicopter ce a survolat Timișoara au fost aruncate 50000 de manifeste poetice ale celor 20 de scriitori participanți.  

Organizatori: Euro CulturArt și Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București. Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Sponsori: Pro Business Recruiter, Lascu Bros, Alpha Builders Group, 2×1 Holding și La Scoica.

Parteneri media: Societatea Româna de Televiziune, Radio România Cultural și AgentiadeCarte.ro

Proiect susținut de Asociația ”21 decembrie 1989”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508