Vineri, 13 decembrie 2024, ora 14.00, în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu nr. 8, sector 1), a avut loc ediția a XXVI-a a Galelor Premiile APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România) pentru anul editorial 2023. Juriul format din Acad. Mircia Dumitrescu, prof.univ.dr. Ioan Cristescu, președintele APLER, și scriitorul Dan Mircea Cipariu a acordat 10 premii. Cele 10 diplome APLER au fost concepute de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Partenerii media ai Premiilor APLER au fost Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro.
Ioan Cristescu: ”Este 13 decembrie, deși este o zi de 13 este o zi cu bucurie. În fiecare an, de douăzeci și șase de ani, APLER face o gală a premiilor pentru a onora și cărți, edituri, reviste, dar și oameni care stau în spatele cărților. Alături de mine este colegul meu, Dan Mircea Cipariu, iar din juriu a mai făcut parte artistul și academicianul Mircia Dumitrescu, care susține aceste premii cu gravuri realizate în anii 70 ca ilustrații la povestirile lui Ion Creangă, pentru care a primit marele premiu la târgul de grafică de la Leipzig, așadar aceste gravuri sunt și premiate.”
Dan Mircea Cipariu: ”O zi fastuoasă! – vă spune Dan Mircea Cipariu, nefumător. 2023 a fost un an al poeziei pentru că am premiat cinci cărți de poezie și, ca să fac o dezvăluire, pe 15 ianuarie 2025, în această sală va avea loc Gala Tinerilor Scriitori, cu transmisiune directă la Radio România Cultural. Și vă spun de pe acum că și 2024 este un an al poeziei, pentru că au apărut cărți excepționale. Mă bucur că Ioan Cristescu, director MNLR și președinte APLER, continuă acest proiect al premiilor APLER. Ce este important este că juriul premiilor APLER acordă premiile în consens și vreau să vă mai spun că pe lângă gravurile semnate de Mircia Dumitrescu, premianții vor primi și cartea anului 2023, Opera poetică – Konstantinos P. Kavafis, grație suportului oferit de Vasile George Dâncu, directorul editurii Școala Ardeleană.”
Vasile George Dâncu: ”Avem o carte importantă și mă bucură mult acest premiu. Ar fi trebuit să fie aici cei doi traducători, Eugen Uricaru și Dimitrios Kanellopoulos, dar ambii lipsesc din motive obiective. Această carte conține toată opera poetică scrisă în limba greacă de Konstantinos P. Kavafis, unul din cei mai importanți poeți ai secolului XX, care a scris sub două sute de poezii și a rămas în istorie ca un mare scriitor prin originalitate și prin influența pe care exercitat-o față de alți scriitori și curente literare. Dimitrios Kanellopoulos a studiat la Cluj în perioada comunistă, e prieten bun cu scriitorii români și a tradus mulți scriitori români în limba greacă. Această carte este bilingvă pentru ca minoritatea greacă să aibă și varianta originală a poeziilor și pentru ca volumul să aibă o utilizare și în Grecia. Eugen Uricaru, editor, prozator, nu are nevoie de nicio prezentare, îl cunoașteți foarte bine. Mă bucur foarte mult că am editat această carte și sper că acest premiu este începutul unui drum spre recunoașterea volumului.”
Dan Mircea Cipariu: ”Cartea anului 2023, ”plăcerea spectacolului”, de T. S. Khasis (editura Tracus Arte, 2023).”
Ioan Cristescu: ”Ca președinte al juriului premiilor APLER am înființat premiul pentru jurnalism cultural care se duce anul acesta către doamna Daniela Zeca-Buzura. Așa cum argumentam, într-o perioadă ciudată cum avem noi astăzi și destul de fluidă din punct de vedere al valorilor, doamna Daniela Zeca-Buzura este un păstrător al valorile culturale autentice.”
Daniela Zeca-Buzura: ”Sunt onorată să fiu cu dumneavoastră, vă mulțumesc pentru premiu! Mulțumesc Televiziunii Române pentru că de zece ani de când realizez emisiunea pentru care cred că busola a arătat spre mine, TVR 2 a conceput acest format. E o recunoaștere care în plan personal se suprapune cu împlinirea a treizeci de ani de presă culturală.”
Ioan Cristescu: ”Editura anului 2023 este editura Școala Ardeleană și vreau să-l felicit pe Vasile Dâncu pentru faptul că a venit însoțit de colegi, ceea ce înseamnă un lucru extrem de important și anume că o editură nu este un singur om, ci o echipă. Felicitări, domnule Vasile Dâncu!”
Vasile George Dâncu: ”Vă mulțumesc mult, voi fi de această dată foarte scurt. Editura Școala Ardeleană încearcă să editeze pe măsura numelui ei, e o grea misie asta. Ce nu facem bine pe măsura numelui e vina noastră, a mea, ce facem bine e grație cititorilor, a dumneavoastră. Trebuie să știm că avem nevoie de literatură mai mult ca oricând în aceste vremuri complicate. Dacă nu va exista inteligența culturală care să contracareze inteligența artificială vom depăși orice distopie.”
Dan Mircea Cipariu: ”Cartea de poezie a anului 2023, 33 de cântece pentru Didgeridoo, de Nicolae Coande, carte apărută la prestigioasa editură Tracus Arte”.
Nicolae Coande: ”Ceea ce știu și eu de la alții (nu putem experimenta tot pe cont propriu) este că uneori cel mai bun lucru pentru reputația unui poet este să moară. Putem râde, dar istoria literară e de acord cu asta, în măsura în care un poet, mai ales dacă moare tânăr, lasă în urma lui o mitologie care-i va șlefui profilul. Cei care se bucură din timpul vieții de toate onorurile primite, cum sunt și aceste premii, riscă să se confrunte în viitor cu o perioadă de incertitudine: mai spune ceva poezia lor sau și-a epuizat o anume energie? Așa că va trebui să alegeți… un mit sau o celebrare în timpul vieții!”
Dan Mircea Cipariu: ”Cartea de poezie a anului 2023, Bipolarul de la mansardă, Gelu Vlașin, editura Tracus Arte. E interesant că atât Nicolae Coande, cât și Gelu Vlașin sunt și buni manageri culturali. ”
Gelu Vlașin: ”Eu nu sunt altceva decât o pată de sânge care vorbește, dedic acest premiu memoriei lui Nichita Stănescu, care a murit acum patruzeci și unu de ani.”
Dan Mircea Cipariu: ”APLER este singura asociație din România care răsplătește munca redactorului. Redactorul anului 2023 este Monica Stanciu, de la editura Academiei Române.”
Monica Stanciu: ”Vă mulțumesc din suflet, este primul meu premiu și chiar dacă ar fi ultimul nu m-aș supăra.”
Dan Mircea Cipariu: ”Redactorul de carte al anului 2023, Alina Hucai, editura Școala Ardeleană.”
Vasile George Dâncu: ”Vreau să vă spun că Alina Hucai este un redactor bun și, nu numai atâta, este un redactor implicat și, nu numai atâta, este un redactor activ, de care are nevoie un autor. Mesajul ei: Mulțumesc Juriului APLER, domnului Academician Mircia Dumitrescu, domnului Profesor univ. dr. Ioan Cristescu, Președintele APLER, și scriitorului Dan Mircea Cipariu pentru prestigiosul și onorantul Premiu APLER, Redactorul anului 2023 în cadrul Editurii Școala Ardeleană. Întâmplarea face să existe și o coincidență numerologică simpatică pentru că am intrat în industria editorială creativă în 2001, adică acum 23 de ani. Mesajul meu pentru toți colegii de breaslă este acela că, într-o lume nesigură, aflată într-o perpetuă vânătoare după bunuri și avantaje materiale, noi avem o misiune specială, cea a soldaților-mesager ai literelor care duc steagul cunoașterii și al păcii în toate colțurile lumii. Ne dorim să trăim într-o lume liberă în care să putem citi și face cărți necenzurate! Cred că, în acest secol XXI, extrem de ofertant și de bulversant, deopotrivă, pasiunea pentru cunoaștere și cercetare poate uni oamenii de pe toate continentele și mai cred că performanța și calitatea în activitatea editorială sunt posibile prin educație formală dublată de autodidacticism și formare profesională continuă, niciodată fără pasiune, niciodată fără muncă bine organizată și, mai ales, niciodată fără răbdare. La mulți ani Galelor APLER aflate astăzi la cea de-a XXVI-a ediție de celebrare a celor mai vechi și mai râvnite premii literare din România!”
Dan Mircea Cipariu: ”La premiul revista anului ne-am gândit și la frații noștri basarabeni, astfel revista anului 2023 este Viața Basarabiei, o revistă cu o istorie mai mult decât centenară.”
Dan Mircea Cipariu: ”Încheiem cu premiul pentru revista anului 2023, care ajunge la Contemporanul. Ideea Europeană – director Acad. Nicolae Breban. Aura Christi, redactor-șef Contemporanul. Ideea Europeană a transmis un mesaj: ”Contemporanul. Ideea Europeană, revista care face parte din patrimoniul românesc și apare sub egida Academiei Române, e desemnată Revista anului 2023. Suntem foarte bucuroși și onorați că această publicație de un real prestigiu, condusă de acad. Nicolae Breban și de subsemnata, e recunoscută, apreciată și prețuită de una dintre cele mai prestigioasè asociații profesionale din țară: APLER. Suntem bucuroși și onorați să sprijinim și să promovăm valorile naționale și valorile fondatoare în aceste vremuri tulburi, în care ne încăpățânăm să credem că frumusețea va salva lumea! Vă mulțumim foarte mult! La mulți ani, APLER! Calde felicitări pentru tot ce faceți! La mulți ani, România! La mulți ani culturii române! La mulți ani, Contemporanul!”
Tudor VOICU
Foto: Dan MARINESCU (MNLR)
[…] 10 Premii APLER, într-o zi de 13! […]