spot_img

Zilele Filmului Argentinian: 28-30 noiembrie 2024

Ambasada Republicii Argentina în România, în colaborare cu Institutul Cervantes din Bucureşti, organizează în perioada 28- 30 noiembrie 2024, Zilele Filmului Argentinian. Programul reunește cinci filme ce poartă semnătura unor regizori binecunoscuți, precum Adolfo Aristarain, Eliseo Subiela, Marcos Carnevale sau Alejandro Doria. Acestea vor putea fi vizionate, timp de trei seri la rând, în Sala Auditorium a Institutului Cervantes (Bulevardul Regina Elisabeta 38), în versiunea lor originală, cu subtitrare în limba engleză. 

„Ciclul își propune să ofere o selecție de filme din arhiva Clásicos Recuperados –  o inițiativă a Asociației Regizorilor de Cinematografie Argentinieni.

Este vorba de o selecție de filme emblematice ale cinematografiei argentiniene din ultimii 40 de ani, în format digital, ce permite salvarea și valorificarea patrimoniului audiovizual al țării”, a declarat Excelența Sa Domnul Alejandro Poffo, Ambasadorul Republicii Argentina în România.

Seria de filme debutează joi, 28 noiembrie, de la ora 19.00, cu proiecția lungmetrajului Elsa și Fred, în regia lui Marcos Carnevale, o comedie romantică din 2005, care, cu mult umor, dar și cu profunzime, tratează dragostea la bătrânețe, precum și relația dintre o femeie din Río de la Plata, amuzantă și modernă, și un văduv spaniol convențional.

Filmul a fost nominalizat la Premiile Goya în 2005 și la Spicul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Valladolid.  

Proiectia va fi precedată de o scurtă alocuțiune rostită de E.S. Domnul Alejandro Poffo, Ambasadorul Argentinei la București.

Programul proiecțiilor continuă în serile de vineri și sâmbătă, de la aceeași oră.

Astfel, vineri, 29 noiembrie, de la ora 17.30, va rula lungmetrajul de ficțiune Un lugar en el mundo (1992), în regia lui Adolfo Aristarain. 

Filmul, recompensat cu Premiul Goya pentru cel mai bun film străin în limba spaniolă (1993) și Concha de Oro la Festivalul de la San Sebastian (1992), spune povestea unui profesor argentinian care se întoarce din exilul din Spania, călătorește într-un sat îndepărtat din Argentina, unde și-a petrecut copilăria și își amintește evenimentele care i-au marcat viața. Un geolog spaniol, angajat să caute petrol, apare în sat și amenință modul de viață al sătenilor. Filmul a fost un succes de public în Argentina și Spania.

Tot vineri, 29 noiembrie, de la ora 20.00, va rula filmul Roma (2004), în regia lui Adolfo Aristarain, o dramă emoționantă despre legătura de prietenie, cu suișurile și coborâșurile ei, dintre un scriitor argentinian stabilit în Spania și un tânăr corector literar, pe care îl angajează pentru a-l ajuta să-și corecteze autobiografia, rememorând în același timp experiențele sale de tinerețe din Argentina anilor 1960 și 1970.

Filmul a fost nominalizat la Premiile Goya (2005) și la Concha de Oro la Festivalul de la San Sebastian (2004

Sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 17.00, va rula filmul Últimas imágenes del naufragio (1989), în regia lui Eliseo Subiela. Pelicula a fost recompensată cu Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul din Montreal (1990) și Premiul Coral pentru cel mai bun film la Festival del Nuevo Cine Iberoamericano de La Habana (1990) și Condor de Plata (1991).

O remarcabilă dramă, protagonizată de Lorenzo Quinteros, Noemí Frenkel și Hugo Soto, care spune povestea lui Roberto, un vânzător de asigurări despre un vânzător de asigurări matur care a avut mereu ideea de a scrie un roman, și o tânără, Estela, cu o familie disfuncțională. În intrigă, există mai multe naufragii paralele care se unesc.

Ultimul film din program, Esperando la carroza (1985), în regia lui Alejandro Doria, o comedie savuroasă, recompensată cu Premiul Argentores și Asociación de Cronistas Cinematográficos de la Argentina (Premiul Condor pentru cea mai bună adaptare), va rula sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 20.00.

Un film foarte amuzant despre niște relații familiale dificile, cu personaje îndrăgite și interpretări care fac parte din imaginarul popular argentinian.

Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile – pentru rezervări: cultbuc@cervantes.es.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508