spot_img

SIMBIOZE CROMATIOCE. EXPOZIȚIE DE GRUP

Perioadă expoziție 16.11.2024-03.01.2025.                    

Sâmbăta, 16 noiembrie 2024, de la ora 14:00, la Centrul Cultural „Şcoala Veche” Bolintin Vale, va avea loc vernisajul expoziției SIMBIOZE CROMATICE care reunește lucrările a 3 artiști vizuali: Oana Bîrsan, Dana Simion și Ingrid Gheorghiulescu.

Expoziția  „Simbioze Cromatice” iși propune să fie un dialog, unde arta și emoția se întâlnesc pentru a oferi vizitatorilor o experiență memorabilă. Această expoziție reunește artiști consacrați, care își împărtășesc creațiile într-un cadru istoric, simbolizând continuitatea și simbioza cultural-artistică. 

Operele artiștilor explorează o gamă variată de teme, stiluri și tehnici picturale. Fiecare lucrare expusă este o poveste către universul interior al fiecărui creator, oferind vizitatorilor posibilitatea de a descoperi perspective unice și de a se conecta emoțional cu fiecare tablou. Fie că este vorba despre viziuni abstracte, forme figurative sau realiste, fiecare lucrare reflectă nu doar abilități tehnice, ci și emoțiile, poveștile pe care artiștii doresc să le comunice.

„Simbioze Cromatice” este o invitație la explorare și introspecție. Fiecare vizitator este încurajat să se conecteze cu poveștiile acestei colecții, să se lase inspirat și să găsească propriile conexiuni și înțelesuri în fiecare operă expusă.

Nu ratați ocazia de a interacționa cu artiștii și de a descoperi procesul creativ din spatele lucrărilor expuse. Vă așteptăm cu drag să vă alăturați nouă în această călătorie artistică!

Centrul Cultural „Şcoala Veche” Bolintin Vale

Centrul Cultural „Şcoala Veche” din oraşul Bolintin Vale funcţionează într-o clădire monument istoric construită în anul 1889 după planurile arhitectului John Elisee Berthet. Este o construcţie preharetiană, cu valoroase elemente arhitecturale care au fost preluate şi reinterpretate atât de protipendada locală, cât şi de clădirile şcolare haretiene de mai târziu, mai cu seamă cele din localităţile urbane. Un exemplu în acest sens este clădirea Liceului „Gh. Lazăr” din Bucureşti. Funcţiunea de şcoală şi-a păstrat-o mai bine de un secol, până în anii 1990 când a fost lăsată să se ruineze. Restaurarea întreprinsă în anii 2021-2022 cu ajutorul fondurilor europene a avut darul de a readuce la viaţă această clădire de patrimoniu, transformând-o într-un reper cultural-istoric şi identitar inconfundabil atât pentru oraşul Bolintin Vale, cât şi pentru zona înconjurătoare. Odată cu transformarea sa în centru cultural, la „Şcoala Veche” sunt organizate manifestări şi activităţi cultural-educative diverse: expoziţii, prezentări de carte, concerte, cursuri şi seminarii, conferinţe etc.

Artiști Participanți expoziție „SIMBIOZE CROMATICE

____________________________________________________________________________________________________________________

Oana Bîrsan – Cu toții am admirat măcar o dată în viață hipnoticul joc de lumini dat de un vitraliu scăldat în soare. Și totuși, frumusețea care ne-a uimit nu aparținea niciuneia dintre zecile de bucățele de sticlă colorată și nici măcar rafinatului ansamblu pe care ele îl conturează. Ea nu aparținea în întregime nici revărsării razelor de soare care, lovind un geam obișnuit, ar face trecătorul să-și ferească privirea. Adevărata minune se afla sub pleoapa noastră, cei care privind din unghiul potrivit, la momentul potrivit, asistam la înflorirea unui joc unic în timp și spațiu, care nu se va mai revela niciodată altei persoane, fiind perfect acordat la vibrația din acel moment a sufletelor noastre. Tot astfel, fiecare moment al vieții omenești este și el o bucățică de vitraliu, așteptând fie incorporată în marele întreg și ca posesorul ei să îi confere din propria strălucire interioară și să se minuneze apoi de frumusețea și sensul pe care le-a creat.

Principalele elemente folosite in picturile mele sunt copacul si frunza. Aceste doua elemente reprezinta viata si continuitatea noastra pe pamânt. De asemenea copacul poate fi privit si metaforic, el reprezentând omul în mai multe ipostaze (cu frunze sau fară etc.) așa cum și omul trece prin diferite stadii în timpul vieții, păstrându-si rădăcinile la fel.

__________________________________________________________________

Dana Simion – Rămânem în viață prin ceea ce dăruim, am spus cu ceva timp în urmă și găsesc noi valențe ale acestui gând. Pictura este darul pe care am ales să îl ofer lumii.

La baza lucrărilor mele stau 3 elemente: frumusețe, expresivitate și culoare. Consider că libertatea artistului constă în a fi autentic, celelalte vin de la sine. Creația mea se împarte în lucrări figurativ abstracte și revenirea la studiul figurii umane, a naturii, a diferitelor forme și elemente din realitate și îmbinarea realului cu irealul. Principalele teme abordate de mine sunt: „Îngeri”, „Portaluri” și o serie de lucrări ce au ca centru de interes omul, serie ce se împarte la rândul ei în „India”, “Fluturi”, „Iubirea de sine” – O călătorie spre autocunoaștere” și „Frumusețea va salva lumea”, temă la care lucrez in prezent. 

Omul si mediul real sau imaginar în care se desfășoară, este subiectul ce mă preocupă și de care mă simt foarte aproape de ceva vreme încoace. Am experimentat diverse medii și teme de-a lungul timpului și consider că omul este cea mai expresivă si uimitoare formă de viață pe care o știu. Am pus accent pe ochii personajelor ce te urmăresc cu privirea indiferent de unghiul din care privești pictura. Îmi doresc ca privitorul să migreze din povestea tabloului în propria poveste.

Am ales să redau frânturi din lumea în care trăim, din realitate într-o manieră de poveste. Acord foarte multă importanță simbolisticii. În lucrări veți regăsi prezența aripilor, a păsărilor, florilor, porților, copiilor, prezența maternă, a cuplului. Prezența bebelușilor înseamnă reconectarea cu inocența, inocență cu care cu toții ne naștem și pe care o rătăcim uneori treptat pe cărările vieții. Aripile reprezintă libertatea, porumbeii pacea și liniștea, florile gingășia, prospețimea, frumusețea. Prezeța QR codului reprezintă dezumanizarea, pierderea esenței. Porțile deschise ce lasă lumina să inunde totul răman mereu deschise avem nevoie doar sa fim conștienți de asta. Tehnologia este benefică atâta vreme cât este folosită corespunzător, ca ajutor și nu pentru a ne petrece viața în fața unei mașinării. Viața inseamnă sa ne bucurăm de natură, de oameni, de frumos de artă și de tot cee ce ne oferă miraculoasa planetă în care trăim.

Am expus în cadrul bienalelor, expozițiilor și târgurilor naționale și internaționale din   Bucuresti, Timisoara, Cluj, Tulcea, Iasi, Suceava, Craiova,Golesti, Stuttgart, Berlin, Torino, Luxemburg, Barcelona, Roma, Paris, Florenta, Zrenjanin (Serbia), Thesaloniki (Grece).

__________________________________________________________________

Ingrid Gheorghiulescu – Simbolul arborelui vieții, așa cum este considerat copacul de gingko biloba în diferite culturi, are o semnificație și o descriere similară. În primul rând, sensul arborelui vieții constă în legatura și armonia dintre pământ și cer, om și esență divină. Acest simbol înseamnă și nemurire, renaștere după moarte, fertilitate. În „Breacking breath” trag un semnal de alarmă pentru restabilirea echilibrului ecologic, militând în această formă pacifistă pentru stoparea poluării excesive și inutile.

Simbol al nemuririi, al armoniei și al puterii, copacul ginkgo biloba este cel mai longeviv copac din vremurile de început, fiind  un descendent al ferigii. Arborele a reușit să supraviețuiască bătăliei cu bombe nucleare de la Hiroshima și Nagasaki, fiind singura plantă care încolțește după ce a fost iradiată. Unii dintre acești arbori există și astăzi. Picturile mele reflectă trăinicia și faptul că există tot timpul noi începuturi, se poate renaște din cenușă precum pasărea Phoenix oricând.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508