spot_img

”Sarek”, de Ulf Kvensler

Sarek, de Ulf Kvensler, roman răsplătit cu Premiul Academiei Suedeze de Literatură de Suspans, pentru Cel mai bun debut, apărut anul acesta în limba română la Crime Scene Press, este un thriller psihologic captivant care îi va ține în priză pe iubitorii de suspans și pe cei pasionați de aventuri montane. Povestea urmărește un grup de prieteni care pleacă într-o excursie în sălbăticia misterioasă și neiertătoare a Munților Sarek din Suedia, o regiune cunoscută pentru frumusețea și izolarea sa extremă. Ceea ce începe ca o escapadă obișnuită se transformă rapid într-un coșmar, pe măsură ce tensiunile dintre ei escaladează, iar elemente întunecate din trecutul fiecăruia ies la suprafață. Pe fundalul peisajului sălbatic și imprevizibil, personajele se confruntă nu doar cu forțele naturii, ci și cu propriile frici și secrete, într-o luptă intensă pentru supraviețuire.

Trei prieteni merg în fiecare an în drumeții în nordul îndepărtat al Suediei. Annei și lui Henrik le e greu să refuze atunci când Milena își dorește ca iubitul ei, Jacob, să participe și el anul acesta. Anna e copleșită de sentimentul că-l recunoaște de undeva, dar nu izbutește să-și dea seama de unde. Însă nu trece mult timp și drumeția se transformă într-un coșmar, atunci când se dovedește că venirea lui Jacob a fost o decizie care le va schimba viața tuturor. Un thriller pe care nu-l poți lăsa din mână, cu acțiunea petrecându-se pe culmile înzăpezite ale unui munte pe cât de spectaculos, pe atât de necruțător.

Pe lângă narațiunea care menține suspansul la cote înalte pe tot parcursul lecturii, cititorii se pot bucura și de descrierea priveliștii splendide din munții Sarek, care îți taie răsuflarea. Pentru cei care iubesc excursiile la munte și traseele de zile în șir cu cortul în spate, romanul acesta este un adevărat regal. Pentru a se documenta în vederea scrierii cărții, autorul a făcut o excursie în inima acestor munți de o frumusețe periculoasă, pentru a descrie cu acuratețe traseul parcurs de personaje. Kvensler creează o atmosferă de claustrofobie și mister, amplificând fiecare sunet și fiecare umbră din sălbăticie, până când cititorul simte pericolul alături de personaje. Ritmul narativ este alert, iar descrierile te fac să simți atât frumusețea peisajelor, cât și frica de necunoscut. Sarek este o explorare intensă a psihicului uman sub presiune, o carte care nu doar că te captivează, dar îți lasă și o amprentă emoțională profundă. Dacă ești în căutarea unei lecturi care să-ți accelereze pulsul și să-ți aducă în față vulnerabilitatea oamenilor în fața naturii și a propriilor demoni, Sarek este alegerea perfectă.

„Uite cum vine un om flămând și înfrigurat, dar care în cele din urmă a triumfat. 

Unul dintre cântecele lui Evert Taube despre Fritiof Anderson. Îl cântasem la petrecerile studențești din Uppsala și încă îmi aminteam versul ăla. Mi-a venit în cap în timp ce îmi croiam drum în jos împreună cu Henrik. Atît valea dinaintea noastră, cît și munții care o înconjurau se pierdeau într-o negură rece ca gheața. 

Un om flămân și înfrigurat.

Nu mă gândisem niciodată ce însemna asta; frigul și foamea nu mai sunt de mult amenințări reale în această parte a lumii, dar au fost cu nu prea mult timp în urmă. Ne-am luptat pe viață și pe moarte cu frigul și cu foamea timp de mii de ani pînă relativ recent. Practic, pînă acum o jumătate de secundă. Și imediat după aceea vezi niște idioți care pleacă de bună voie dintr-un loc sigur și merg să se întâlnească cu forțele naturii. 

Strămoșii noștri ar fi crezut că ne-am pierdut mințile.”, Sarek, Ulf Kvensler

Un personaj important al poveștii sunt munții Sarek, parte a Munților Scandinaviei, care se află în nordul Suediei și sunt renumiți pentru sălbăticia lor nealterată și peisajele impresionante. Acest parc național, înființat în 1909, este unul dintre cele mai vechi parcuri naționale din Europa – cu vârfuri dramatice, ghețari impunători și văi adânci, Sarek oferă oportunități excelente pentru drumeții și explorare. Accesibilitatea dificilă și lipsa facilităților turistice îl fac potrivit mai ales pentru aventurieri experimentați și iubitori de natură care caută o evadare autentică în inima naturii sălbatice, precum personajele romanului.

Ulf Kvensler are o lungă carieră încununată de succes ca scenarist, regizor și producător de televiziune. La început comediant, în ultimii ani a scris drame, horror și thrillere. Este creatorul și autorul multor seriale cu mare priză la public. Sarek este publicat în peste 20 de țări, nominalizat la Premiul Crimetime pentru debut și la Cartea Anului în Suedia.

Sarek, de Ulf Kvensler, tradus în limba română de Carmen-Olimpia Tache, poate fi comandat de pe site-ul Crime Scene Press la un preț redus cu 40%. 

Despre editură

CRIME SCENE PRESS, care anul acesta împlinește 10 ani de când este sursa numărul 1 de romane mystery & thriller, fiind și singura editură din România cu un program dedicat în exclusivitate literaturii de acest gen. Printr-o selecție riguroasă a titlurilor, girată de către George Arion, cel mai apreciat scriitor de suspans din România, editura urmărește promovarea genului în rândul cititorilor. În catalogul editurii regăsim atât autori români cât și străini, clasici, dar și contemporani, scriitori ce reprezintă repere de valoare pentru timpul sau spațiul cultural din care provin. Crime Scene Press aduce cititorilor români o varietate de sub-genuri din sfera mistery & thriller, povești captivante și pline de suspans, care au făcut furori la nivel internațional, precum: thrillere psihologice, politice, legale, sau de spionaj. Fie că ești în căutarea unui roman cu detectivi iscusiți și puzzle-uri de rezolvat, a unei povești pline de tensiune și pericol sau a unui thriller psihologic care te ține în suspans până la final, editura satisface aceste preferințe și oferă cititorilor români lecturi captivante și palpitante. La Crime Scene Press, pasiunea pentru povești captivante și pline de mister se întâlnește cu dorința de a aduce bucurie și emoție cititorilor.

Crime Scene Press online

Website: https://crimescenepress.ro/

Facebook: https://www.facebook.com/crimescenepress

Instagram: https://www.instagram.com/crimescenepress/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508