spot_img

Peste 15 de traduceri din literatura universală, în cadrul Anansi. World Fiction, la Gaudeamus 2024

Peste 15 titluri noi îi așteaptă pe iubitorii de literatură universală în portofoliul Anansi. World Fiction la Târgul de carte Gaudeamus, ediția 2024. Timp de cinci zile, de miercuri, 4 decembrie, până duminică, 8 decembrie, cititorii sunt așteptați la standul Editurii Trei din Pavilionul B 2 al Romexpo pentru a se bucura de cele mai noi apariții editoriale și de întâlniri cu scriitori, critici literari și traducători îndrăgiți.

Lista noilor apariții publicate sub sigla Anansi. World Fiction, imprint al Editurii Trei, include atât traduceri inedite din operele unor autori îndrăgiți, cât și romane ale unor autori multipremiați traduși în premieră în limba română. O parte dintre acestea vor fi lansate la târg, într-un eveniment amplu ce reunește traducători, critici literari și scriitori: sâmbătă, 7 decembrie, ora 12.00, în spațiul de evenimente „Mircea Nedelciu” din cadrul Romexpo

O nouă ediție a romanului Nocturnă în Chile, cartea care l-a proiectat pe Roberto Bolaño pe scena literară internațională (traducere de Alina Cantacuzino), Spre Betleem, agale – primul volum de nonficțiune al lui scriitoarei Joan Didion, o lecție despre eleganța gândirii, stil și luciditate (traducere de Bertha Savu), o nouă ediție a romanului Istanbul Istanbul, inspirat din propria experiență de detenție a scriitorului Burhan Sönmez, președintele PEN International (traducere de Leila Ünal), Tăcerea – traducere inedită din opera lui Don DeLillo, unul dintre titanii literaturii americane de astăzi (traducere de Alexandra Coliban), Dragoste în vremea revoltelor, cel de-al doilea volum al Cvartetului Otoman al îndrăgitului scriitor turc Ahmet Altan (traducere de Mădălina Ghiu), cel de-al doilea volum al proiectului literar SeptologieEu este un altul. Septologie III-IV de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru literatură în anul 2023 (traducere de Ovio Olaru) și A treia lumină, de Claire Keegan (traducere de Iulia Anania), „o carte de o virtuozitate narativă ieșită din comun”, potrivit lui Richard Ford – acestea sunt titlurile noi semnate de autori îndrăgiți din portofoliul Anansi. World Fiction, publicate de la finalul verii până la ediția din acest an a Târgului de carte Gaudeamus. 

Un alt mare „capitol” în lista noutăților îl constituie traducerile în premieră din operele unor autori noi pe lista Anansi, dar cunoscuți și iubiți de publicul autohton prin cărți apărute la alte edituri autohtone. Îi amintim aici pe: Jean-Baptiste Del Amo, unul dintre cei mai importanți scriitori europeni de astăzi, și ediția în limba română a romanului său Fiul omului, carte recompensată cu Prix du Roman Fnac (traducere de Liviu Ornea), Răgazul unui zeu bătrân de Sebastian Barry„un roman de neuitat al unuia dintre cei mai buni scriitori ai timpurilor noastre” (Douglas Stuart), Eurotrash (traducere de Mariana Bărbulescu), o comedie amară, o carte tulburătoare, dar și o poveste a culturii contemporane urmărită cu ochi neîncrezători, semnată de Christian Kracht, „un maestru al frazelor bine construite, a căror eleganță ascunde oroarea”, în viziunea lui Daniel Kehlmann.  

În lista autorilor traduși în premieră în limba română sub umbrela imprintului Anansi. World Fiction o amintim pe scriitoarea franceză Neige Sinno, cu volumul hibrid Tristul tigru, unul dintre titlurile de senzație ale anului trecut, în Franța și nu numai, o explorare literară a modului în care se poate vorbi despre ceea ce e de nespus, o capodoperă izbitoare, șocantă, însă necesară (traducere de Svetlana Cârstean). 

Biografia lui X de Catherine Lacey – roman aflat pe lista celor mai bune cărți ale anului 2023 în cele mai importante publicații de cultură din SUA, în traducerea Marianei Piroteală – completează lista cărților semnate de autori traduși în premieră în limba română. Cartea a fost descrisă de criticii de la The Guardian drept „un roman care rupe granițele genurilor literare… e ca și cum te-ai uita la o fotografie de familie în care, pe fundal, se întâmplă ceva extraordinar, o avalanșă sau o invazie extraterestră”. 

De asemenea, volumul biografic Dostoievski îndrăgostit de Alex Christofi (traducere de Petru Iamandi) – o privire proaspătă asupra biografiei marelui clasic rus, o carte care împletește fragmente alese din opera scriitorului cu contextul istoric, în încercarea de a alcătui un întreg atrăgător și accesibil, va putea fi descoperit de iubitorii de literatură universală la Gaudeamus 2024.

Una dintre cele mai bune cărți ale anului pentru The Washington Post, NPR, Time, San Francisco Chronicle, Esquire, Milwaukee Journal Sentinel, Town & Country, The Rumpus, Electric Lit, Thrillist, BookPage, O baie în iaz, pe ploaie de George Saunders, intră în portofoliul Anansi. World Fiction și va fi putea fi răsfoită în premieră la târgul de carte din decembrie. Traducerea este semnată de Iulian Bocai. 

Noi, cei înecați de Carsten Jensen – o carte-cult în spațiul literar scandinav, o saga captivantă care cuprinde creșterea industrială, anii de expansiune și explorare din prima jumătate a secolului XX și, mai presus de toate, marea – este unul dintre romanele despre care Editura Trei speră că îi va captiva pe cititorii români. Ediția în limba română poartă semnătura Ioanei-Andreea Mureșan. 

Destul de frig să vină zăpada, romanul de debut al australiencei Jessica Au, tradus în 19 țări și multipremiat, o elegie, dar și un inventar al trecutului de-a lungul nenumăratelor dialoguri, care ne provoacă să ne întrebăm cum ne alegem lucrurile asupra cărora ne îndreptăm privirea, completează lista noutăților Anansi. World Fiction de la Gaudeamus 2024. Ediția în limba română apare în traducerea Ioana Filat.

Cărțile din colecția Anansi. World Fiction vor putea fi achiziționate de-a lungul celor cinci zile ale Târgului de Carte Gaudeamus, ediția 2023, cu o reducere de 30%. Accesul publicului la ediția din acest an a târgului este liber. Programul de vizitare: zilnic, între orele 10.00 şi 20.00.


Așezat sub semnul lui Anansi, zeul african al poveștilor, imprintul Anansi. World Fiction include cinci serii: Anansi. Contemporan – dedicată literaturii actuale, Anansi. Clasic – un spațiu al clasicilor secolului XX, Anansi. Mentor – ce reunește eseuri literare, Anansi. Ego – seria dedicată memorialisticii și Anansi. Blues – seria poeziei.
Bogdan-Alexandru Stănescu, directorul editorial Anansi. World Fiction, este un apreciat prozator, poet, eseist și traducător român contemporan, dar și unul dintre cei mai importanți editori români postdecembriști.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508