spot_img

Mari romane contemporane citite integral, de autori, la Radio România Cultural

De curând, Radio România Cultural a anunțat că unul dintre romanele emblematice ale literaturii române contemporane, „Dimineață pierdută”, al Gabrielei Adameșteanu, va fi citit în întregime de autoare, în premieră absolută, la radio. Între timp și Dan Lungu a finalizat lectura romanului său “Sunt o babă comunistă”.

Cu aceste lecturi-eveniment, care vor fi difuzate  în foileton, on-air și online, postul de radio național lansează o nouă provocare pentru cititori și autori deopotrivă: aceea de a asculta cărți importante și a le cunoaște altfel, pentru că lectura autorului relevă întotdeauna noi și noi nuanțe, accente și sentimente, care pot să nu fie sesizate de cititor la simpla lectură pe hârtie. Vor urma alte importante romane contemporane, transpuse în întregime radiofonic, cu vocile autorilor lor. Anamaria Spătaru a dialogat, în exclusivitate pentru AgențiadeCarte.ro, cu Radu Croitoru, managerul Radio România Cultural despre acest proiect de patrimoniu cultural național prin care mare romane contemporane sunt citite integral de autori la Radio România Cultural.

Anamaria Spătaru: Ideea ta de a aduce la radio mari romane contemporane în lectura autorilor este mai veche și a durat ceva timp până să se materializeze. Cum ai ajuns să te gândești la asta și ce te-a determinat să nu renunți la idee în ciuda reticenței unor editori, mai ales?


Radu Croitoru: Pentru răspunsul la această întrebare mi-a venit în minte un citat din ultima carte a lui Radu Vancu, pe care îl admir consistent și neîntrerupt. Citatul e așa: “A renunța la literatură pentru că nu vindecă toți oamenii e ca și cum am renunța la medicină pentru că nu vindecă toți oamenii”. Da, este o idee mai veche, amânată în special din cauze comerciale, de contracte și clauze care sunt imune la necesitatea și la impactul lecturilor de la radio. Cred că, din punct de vedere literar, trăim o perioadă fantastică, uluitoare chiar. “Timpul ce ni s-a dat”, așa cum spune memorabila carte a doamnei Annie Bentoiu, apasă pe viețile noaste, dar literaturii îi este prielnic, poate chiar din cauza tensiunii pe care o conține. Trăim războaie, molime, transformări politice fără precedent. În aceste condiții, avem șansa de a descoperi cărți foarte mari ale căror autori sunt în viață. Ar fi îngrozitor să le ratăm. Cât despre marile titluri ale literaturii contemporane, cum e cazul “Dimineții pierdute” și nu numai, plăcerea de a reveni asupra unui text fundamental, în variantă radiofonică, poate provoca dependență.

Anamaria Spătaru:-Anunțul că mari romane vor fi citite la radio a fost foarte bine primit de publicul ascultător. Oarecum surprinzător, pentru că acum suntem în epoca audiobookurilor. De ce o astfel de lectură la radio ar fi mai atractivă decât ascultarea unei cărți audio?


Radu Croitoru: Până la urmă, o lectură la radio este o carte audio. Și atunci suntem în trend, cum se zice acum. Eu nu mai cred în sondajele care spun răspicat și fără soluții că în România nu se citește. Eu cred în comunități, comunități pe care sondajele nu le întreabă nimic. Comunități care citesc și care schimbă România încet și sănătos. Într-o țară condamnată de sondaje care spun ca nu se consumă cultură, Radio România Cultural este ascultat zilnic de peste 300.000 de oameni. Fără sa îi luăm în calcul pe cei indiferenți la sondaje. România e mai profundă decât toate suprafețele care o oglindesc public. Iată de ce cred ca a fost atât de bine primită vestea cu lecturile de la radio. Era o necesitate. Oamenii care polenizează România există, doar că binele nu face gălăgie. Mă bucur nespus că RRC se adresează acestor oameni. Avem o comunicare incredibilă, ne sunt mereu alături, iar noi facem programe pentru ei. Oricine ni se poate alătura.

Anamaria Spătaru:Într-o lume a vitezei, această difuzare în foileton presupune răbdare atât din partea autorilor cât și din partea ascultătorilor. Și cumva, un efort comun. Crezi că se va crea o legătură mai specială între autor și cei care îl ascultă, de fapt îi citesc cartea altfel?


Radu Croitoru: Eu nu am fost surprins să aud mari romane ale literaturii universale citite în foileton la France Culture. Doar la noi, apare constant această întrebare legată de viteză. Cumva, aceste lecturi vor fi, dacă vreți, ca o pedală de frână pe care o oferim celor aflați în viteză. Unii sigur o vor apăsa. Și nu vor fi puțini. Pentru că viteza asta despre care vorbiți ne poate ucide fără să fim la volan. Nu ne ucide subit, dar ne omoară încet, îndeplinindu-și scopul pentru care poate a fost creată. Răbdarea pe care o invocați există în fiecare dintre noi. Ea trebuie redescoperită și transformată în terapie. Lectura autorului este ceva cu totul special. Este o lectură diferită de cea a unui actor, așa cum ne-au obișnuit unele audiobookuri. Este o lectură de izvor, dacă vreți. Ceva rar, prețios, ceva ce dă o autenticitate imperceptibilă, dar puternică pentru experiența ascultării. Cine poate ști și exprima mai sincer ceea ce a scris, dacă nu autorul? Pentru Radio România Cultural, lecturile pe care le înregistrăm în această perioadă au și o uriașă valoare de patrimoniu.

Anamaria Spătaru: -Primul autor anunțat este Gabriela Adameșteanu, cu romanul său emblematic “Dimineață pierdută”. Cum a primit autoarea ideea?

Radu Croitoru: Doamna Gabriela Adameșteanu a primit invitația noastră cu scepticism. Mi-a exprimat personal toate îndoielile pe care le-a avut. Încet, încet, s-a produs magia. Doamna Adameșteanu a venit într-o zi și mi-a spus că este fascinată de felul în care și-a redescoperit textul “Dimineții pierdute”. La câteva zile după startul lecturii, am anunțat public această înregistrare de patrimoniu, iar reacțiile au fost copleșitoare. Doamna Adameșteanu primea telefoane de felicitare din toată țara și chiar din străinătate. Eu sunt un om care conviețuiește cu îndoielile, însă, de data asta, am fost mai sigur ca niciodată că lecturile pe care le pregătim vor fi bine primite. Cine se alătură comunității care ascultă Radio România Cultural va înțelege de ce. Ne urmăresc oameni care nu au timp, dar fac rost de el pentru a se vindeca de nimicul zilelor alergate, ne ascultă oameni care sunt conștienți că frumosul nu există decât în adâncul urâtului. Trebuie doar să îl descoperi. Iar cei care ne-au descoperit până acum, s-au alăturat definitiv RRC.

Anamaria Spătaru: -Următorul roman citit, care va fi difuzat foarte curând, este unul scris mai recent: “Sunt o babă comunistă”, de Dan Lungu. De ce ai mizat și pe această carte și care a fost reacția autorului?

Radu Croitoru: “Sunt o babă comunistă” este una dintre cărțile fundamentale ale literaturii noastre recente, o carte care rămâne, o carte care s-a cerut singură înregistrată. Reacția domnului Dan Lungu la propunerea mea a fost acel DA neezitant și complice, care consfințește necesitatea despre care am tot vorbit. În 2024, privim aproape neputincioși la anii care au trecut de la Revoluție și poate ne întrebăm: “cine-o fi de vină? Noi sau istoria?”. Iată de ce veți auzi la RRC romanul “Sunt o babă comunistă”. V-ați dori să-l ascultăm pe Marin Preda citindu-și “Cel mai iubit dintre pământeni”?  Acest lucru nu este posibil. Dar veți auzi “Dimineață pierdută”, “Sunt o babă comunistă” și…Și vă spun în premieră și cu mare bucurie că veți mai auzi “Jurnalul de la Păltiniș”, citit de Gabriel Liiceanu, și “Inocenții” Ioanei Pârvulescu, evident, în lectura autoarei. Cu ambii suntem în discuții foarte avansate și vom demara în scurt timp aceste înregistrări istorice.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508