spot_img

„LEVANT”. Sorin Ilfoveanu prezintă o expoziție-poveste la ”Galeria Inspirațio” din Brașov 

Marți, 3 decembrie 2024, de la ora 18:00, Asociația Galeria Artep, în parteneriat cu Galeria Inspirațio, prezintă publicului pasionat de povești vizuale din Brașov, expoziția LEVANT, care reunește 50 de serigrafii special realizate după desenele artistului Sorin Ilfoveanu. Expoziția va fi deschisă publicului larg în perioada 3 decembrie 2024 – 16 ianuarie 2025, la Galeria Inspirațio din Brașov (Curtea Johannes Honterus, nr. 2).

„Prin linii simple și culori puține – negru și arareori roșu – poți trăi emoții pe care le porți în tine, în noi, în trecutul nostru ca omenire. Simbolurile sunt înfățișate prin animale, expresii și gesturi ale personajelor și contribuie la realizarea unor substraturi a narațiunii scenelor. Astfel, povestea din spatele fiecărui desen nu se relevă cu totul, ci te invită să o descoperi. Fără culori puternice sau texturi încărcate, Sorin Ilfoveanu clădește o lume discretă, apusă, și poartă în ea contraste intense”, spune Cristiana Ursache, curatoarea expoziției „LEVANT”.

Cu acest prilej, aducem la Brașov și cartea 10×5 întâlniri în Levant, inspirată de desenele artistului Sorin Ilfoveanu, și în care se regăsesc texte semnate de scriitorii: Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu, Filip Florian, Dan Lungu, Ioana Nicolaie, Ioana Pârvulescu, Marta Petreu, Lucian Dan Teodorovici, Tatiana Tîbuleac, Matei Vișniec. 

„Ce contează aici e faptul că literatura și artele vizuale au, indiscutabil, o prietenie solidă, frumoasă și, în același timp, extrem de profitabilă la nivel cultural de ambele părți. În ceea ce mă privește, trăind în literatură, dar iubind pasional arta, cred în această prietenie și îmi doresc enorm s-o cultiv în măsura posibilităților proprii. Volumul în care ne aflăm s-a născut tocmai din această dorință și reprezintă întâlnirea dintre un maestru al artelor vizuale și o serie de scriitori extraordinari, o parte dintre numele cele mai importante ale literaturii contemporane din România”, detaliază scriitorul Lucian Dan Teodorovici, care a coordonat volumul 10×5 întâlniri în Levant

Sorin Ilfoveanu (n. 1946) urmează cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti pe care le finalizează în 1970, când are prima expoziţie personală la Galeria Galateea din Bucuresti. În perioada 1970-1973 organizează, în calitate de muzeograf, împreună cu Virgil Poleac, Muzeul de Artă din Piteşti. În 1971 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Participă la multiple bienale internaționale și are expoziții personale atât în țară, cât și în străinătate. Din 1990 începe să predea pictura la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, iar în 1992 este ales Șef al catedrei de pictură din cadrul Facultăţii de Arte Plastice. În 2012 primește Premiul pentru Artă „Constantin Brâncuşi”, acordat de Academia Română și Marea Lojă Naţională din România. Continuă să aibă numeroase expoziții personale în Austria, Germania, Japonia, iar în România expune constant la București, Sibiu, Cluj, Timișoara, Mogoșoaia, Iași.

Levantul lui Sorin Ilfoveanu este un univers al cizelării, al nuanțării până la perfecțiune a contururilor, al întâlnirii liniei în creion cu hârtia patinată de artist prin tehnici proprii, al tușului care spune o poveste doar de el știută – un univers al chipurilor și al misterului, al căutării și al infinitului, al văzutului și al nevăzutului.

Galeria Inspirațio din Brașov este un spațiu cultural dedicat artei contemporane, cunoscut pentru promovarea artiștilor români și internaționali prin expoziții, ateliere și evenimente speciale. Galeria este situată în inima Brașovului și oferă publicului oportunități de a explora lucrări de pictură, sculptură, fotografie și artă digitală, contribuind la scena culturală vibrantă a orașului. Inspirațio a fost înființată în anul 2019, cu scopul de a crea o platformă pentru artiștii emergenți, dar și pentru cei consacrați, sprijinind astfel dezvoltarea unei comunități active de iubitori de artă și profesioniști din domeniu.

ARTEP este o galerie de artă contemporană deschisă în decembrie 2018 în Iași.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508