spot_img

Diana Jipa și Ștefan Doniga sunt muzicienii care vor stabili primul record mondial GUINNESS WORLD RECORDS™ pentru un proiect muzical profesionist din România

  • Pe 14 decembrie, Diana Jipa și Ștefan Doniga vor concerta în Antarctica, devenind astfel primii artiști din lume care au performat pe toate cele 7 continente, într-un interval mai scurt de 100 de zile;
  • Muzicienii vor încerca să doboare astfel actualul record mondial GUINNESS WORLD RECORDS™ cu titlul „Cel mai rapid turneu de concerte pe toate continentele”, stabilind o premieră pentru un proiect muzical profesionist din România;
  • Cei doi artiști vor corecta astfel recordul inițiat în urmă cu 11 ani de trupa Metallica;
  • Diana și Ștefan sărbătoresc acest moment în manieră unică, print-un eveniment flashmob.

București, 25 noiembrie: Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor susține, pe 14 decembrie, un concert de excepție în Antarctica, devenind astfel primii muzicieni din lume care susțin concerte profesioniste pe toate cele șapte continente într-un interval mai scurt de 100 de zile. Această realizare le va aduce celor doi artiști primul record mondial GUINNESS WORLD RECORDS pentru un proiect muzical profesionist din România. 

Concertul din Antarctica reprezintă al șaptelea și ultimul act al Turneului Mondial „Drumul Libertății”, care, în ultimele luni, i-a purtat pe cei doi artiști români în orașe cu o strânsă legătură cu ideea de libertate: Bruxelles (Belgia, 7 septembrie), Pretoria (Africa de Sud, 12 septembrie), Cebu (Filipine, 17 septembrie), Auckland (Noua Zeelandă, 21 septembrie), New York (SUA, 29 septembrie) și Lima (Peru, 1 octombrie).

„Dedicăm acest record mondial GUINNESS WORLD RECORDS culturii române și valorii ei universale. Prin efortul nostru, vrem să demonstrăm faptul că muzica românească te poate face primul din lume. Că, dacă îți urmărești visul cu pasiune, cu voință și muncă, poți ajunge primul din lume. Vrem să motivăm miile de copii din România care studiază muzica să muncească și să iubească muzica românească pentru că, dacă îți urmezi pasiunea cu seriozitate, nu mai există limite, ci visuri de atins”, a declarat pianistul Ștefan Doniga, coordonatorul proiectului „Drumul Libertății”.

În cadrul concertului care va avea loc la Baza de Cercetare Julio Escuerdo din Antarctica, Diana și Ștefan vor prezenta publicului un program exclusiv de muzică românească, pe care cei doi muzicieni îl dedică împlinirii a 35 de ani de la Revoluția din decembrie 1989. 

Dincolo de emoția muzicii românești, Diana și Ștefan vor dărui gazdelor de la stația Escudero câteva exemplare din opere de referință ale culturii noastre, marcând astfel prezența în premieră absolută a unor artiști români în Antarctica. Astfel, cei doi muzicieni vor duce cu ei un volume de versuri de Mihai Eminescu, în ediții bilingve română-engleză și română – spaniolă, un CD cu muzică compusă de Dinu Lipatti, un album cu opere ale marilor pictori români și un volum de partituri pentru vioară și pian de George Enescu și Ciprian Porumbescu. De asemenea, Diana Jipa și Ștefan Doniga  vor dona bazei Escudero vioara și pianul cu care vor cânta, și pe care le vor transporta în Antarctica special pentru acest eveniment. 

Turneul „Drumul Libertății” este, în prezent, primul și singurul proiect muzical profesionist din România supus acreditării GUINNESS WORLD RECORDS™. Cu evenimentul din Antarctica, Diana Jipa și Ștefan Doniga vor rescrie recordul inițiat de formația Metallica în anul 2013 cu titlul „Cel mai rapid turneu de concerte pe toate continentele”, când muzicienii americani deveneau primii din lume care reușeau să cânte pe toate cele șapte continente în decursul aceluiași an calendaristic. 

Despre Diana Jipa și Ștefan Doniga

Diana Jipa și Ștefan Doniga sunt printre cei mai activi și apreciați muzicieni români actuali. În  ultimii 7 ani ei au susținut aproape 600 de concerte în peste 30 de țări de pe toate continentele locuite. În 2023, Diana și Ștefan au făcut înconjurul lumii, devenind primii artiști români din istorie care au reușit acest lucru. Cei doi muzicieni au produs și publicat 22 de filme documentare muzicale de lung metraj, în seria „Redescoperă România”, au lansat două materiale discografice cu muzică românească și au obținut, în anul 2023, cel mai important premiu al criticii muzicale românești: Premiul de Excelență MUSICRIT, pentru proiectul „ROMANIA UNIVERSALIS”.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508