În Ceainăria Muzeului Național al Literaturii Române din București (MNLR), sediul din strada Nicolae Crețulescu nr.8, liceeni de la “Tonitza”, “Timotei Cipariu”, “Sf. Iosif”, “Brâncoveanu” și “Mircea cel Bătrân” și profesorii lor de limba și literatura română fac un exercițiu de dicteu automat și discută textele scrise în cadrul atelierelor de lectură și scriere creativă coordonate de scriitorii Gabriela Toma și Dan Mircea Cipariu. E miercuri, 27 noiembrie 2024, trecute de ora 17.00 fix, când s-a lansat proiectul ”Patrimoniu, creativitate, identitate. Modele culturale și identitare”, organizat de APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România) și MNLR, cu susținerea financiară a Secretariatului General al Guvernului – Serviciul pentru suport strategic și cooperare cu mediul asociativ. Ateliere de lectură și scriere creativă cu elevi și liceeni bucureșteni au loc astfel, și vineri, 29 noiembrie 2024, între orele 17.30-19.00, și sâmbătă, 30 noiembrie 2024, între orele 11.00-12.30.
După ce liceenii spun, la o repede ochire, un cuvânt ce le trece prin minte și apoi un al cuvânt concret, începe scrisul. În câteva minute sunt traduse prin imagini poetice perechile de cuvinte selectate. “Cartea lunii șoptește pe piele / Lumină caldă, Lumină rece / Mandolina, vioara răsună /Peretele dimineții orbește” – scrie Ștefania Elena Vâscu. “Perete de sticlă între noi. / “Respingător!” / Șoptește fumul din cana cu caimac.” – notează Ioana Maria Vasilescu.
Proiectul ”Patrimoniu, creativitate, identitate. Modele culturale și identitare” propune un program interactiv de promovare a patrimoniului cultural național, în special ale unor opere canonice și contemporane. Astfel, vor avea loc următoarele activități: (1) ateliere de lectură și scriere creativă (2) conferințe ale unor personalități publice (3) Expoziția Anton Pann 170. Scopul proiectului este realizarea unui acces democratic al publicului țintă la resurse culturale de patrimoniu cultural național, luptând pentru formarea și educarea unui public de opere literare canonice, identitare, europene și naționale.
Urmărim completarea cercetării patrimoniului și a gestiunii culturale, identificarea problemelor rezultate ca urmare a implementării cercetării culturii și civilizației românești. Proiectul asigură, într-un formulă interactivă, creșterea gradului de competență culturală și acces la cultură a beneficiarilor proiectului.
AgentiadeCarte.ro este partenerul media al proiectului.
Fotografii de Dan Marinescu
Gabriela Toma iubește să călătorească. A explorat culturi din Europa și din America Latină, spațiul care a avut cel mai mare impact cultural asupra sa fiind Mexicul. Aici, a realizat interviuri și a participat la ceremoniile prehispanice de cultură nahua din Mexicul actual. Este pasionată de filosofia dualității, dialogul intercultural, educația non-formală și storytelling. Coordonează proiecte interculturale și de educație muzeală la Muzeul Național al Literaturii Române, din București, printre care „Festivalul cultural latino-american” și „Atelierele Thomasinei”. A publicat volumele de versuri: Cântecul geamănului (Editura Humanitas) și Crivacul (Editura Tracus Arte). În 2024, publică volumul POSH cu ilustrații de Laura Greaca și Livia Greaca, Editura Ars Libri.
Dan Mircea Cipariu s-a născut la 7 septembrie 1972, în București. Este licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara, editura Libra. În 2007, volumul său de poeme Tsunami, editura Brumar, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de scriere creativă la Universitățile din Belgrad și Novi Sad, la Muzeul Național al Literaturii Române din București și în programele Centrului Cultural Arad, ale asociațiilor Euro CulturArt, Aluniș Art Center și ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER). În 2022, publică volumul META VERS, cu 7 ilustrații de Mihai Zgondoiu, la Editura Vellant, carte distinsă cu Premiul Special al revistei Ficțiunea OPT M și cu Premiul Național pentru Poezie ”Vasile Voiculescu”. În 2024, publică volumul Cartușeria, cu 7 ilustrații de Mihai Zgondoiu, Editura Vellant.
APLER a derulat, între 2013-2024, programe culturale de interes naţional susţinute financiar de Primăria Sectorului 2 Bucureşti (Ziua Limbii Române), Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Judeţean Tulcea (Festivalul de C’Arte Danubius), Consiliul Judeţean Brăila (Festivalul de C’Arte), Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Primăria Municipiului Bucureşti (Maratonul de Poezie şi Jazz / Târgul Naţional al Cărţii de Poezie, Festivalul Internațional de Poezie – FIPB 2022); Ministerul Culturii şi Administraţia Fondului Cultural Naţional (PROGRAMUL DE CARTE); Institutul Cultural Român (Saloanele de Carte de la Paris şi Londra). A realizat în 2019 și 2022 programul CARTEA DE IDENTITATE, finanțat de Secretariatul General al Guvernului.