Festivalul Internațional de muzică contemporană MERIDIAN invită publicul din Bucureşti între 3-10 noiembrie 2024, la o adevărată sărbătoare pentru urechi şi pentru ochi. SONIMAGICON este prima din cele trei ediții proiectate pentru a explora relația dintre domeniul sonor şi cel vizual, cu feluritele şi fascinantele fațete ale sale: muzică, film, modă, pictură, video-art, instalații audio-video interactive, performance, multimedia, soundscapes, oglinzi distorsionate reale sau imaginare şi multe alte surprize. Tema se află în corelare cu profilul festivalului, focalizat pe stimularea colaborărilor interdisciplinare dintre artişti din diferite zone culturale şi pe atragerea unui nou public pentru muzica contemporană, românească şi nu numai.
„Prin festivalurile pe care le organizează, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România oferă publicului prilejuri de contact cu muzica contemporană și cu precădere cu creațiile compozitorilor români. Festivalul Meridian creează în fiecare an o astfel de ocazie în care, pentru o săptămână, muzica nouă este prioritizată pe scenele de concert și spectacol, acordându-i pe iubitorii ei cu pulsul sonor și ideatic actual. Temele alese pentru acest festival coagulează în mod atractiv interesul interpreților și spectatorilor, aducând un beneficiu cert receptării muzicii timpului nostru.” (Dan Dediu, președintele UCMR)
Organizatorul Festivalului Internațional MERIDIAN este Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, prin SNR-SIMC (snr-simc.org), Secțiunea Naționala Română a Societății Internaționale de Muzică Contemporană (ISCM – www.iscm.org) – cea mai mare rețea culturală din domeniul muzicii noi, având peste un centenar de existență şi reprezentanțe în peste 50 de țări.
În cadrul actualei ediții sunt programate 32 de evenimente cu titluri și propuneri inedite.
New Grooves, Old Mov(i)es, evenimentul de deschidere oferit de partenerul festivalului, Institutul Cultural Român, a provocat 12 compozitori români să creeze coloane sonore pentru scurtmetraje de la începutul secolului trecut, care vor fi interpretate live de ansambluri camerale de excepție: Trio Larson & Duo Serafim, ansamblurile Couleurs, Atem şi Ars Poetica. Evenimentul se desfăşoară simultan în cele 4 centre ale festivalului (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi). Arhiva de Animație, eveniment găzduit de UNATC explorează colaborările regizor-compozitor în anii ’80-’90 iar creații audio-vizuale româneşti pot fi urmărite într-un Video-concert la Universitatea Națională de Muzică din București.
Haute Piano Couture este un eveniment original, în acelaşi timp recital de pian (Adriana Toacsen) şi prezentare de modă (pălării-personaj Fandacsia & bijuterii-poveste Roxana Davidescu) care va avea loc în Sala Mare a ICR. Un concert de excepție cu pictură live va fi susținut de Vasarely Duo din Italia (Gabriele Mastrototaro – flaut şi Giovanna Sevi – vioară) iar Constantin Rus va traduce prin mişcări iscusite de penel muzicile interpretate de către cei doi artişti.
MirrororriM, spectacolul hipnotic născocit de Irinel Anghel găzduit de Teatrelli, transpune publicul în lumea artiştilor-oglinzi, în care multiple referințe sociale şi culturale se vor reflecta, imita, distorsiona, căuta și recupera.
Amatorii de organologie atipică sunt invitați să audieze un Concert de concerte de percuție cu Ansamblul PULSART, muzici pentru sticlă sau hârtie cu trio-ul olandez Schouten-Gross-Roelofsen, gamelan balinez cu Ansamblul Jepun Bali sau tulnice underground în parcarea subterană a UNMB.
Artişti de excepție din România – soliştii Dan Dediu (pian), Diana Moş (vioară), Sorin Rotaru (marimbă), ansamblurile PROFIL, devotioModerna, soprana Stanca Manoleanu, pianistul Mihai Murariu şi trio-ul de jazz-rock Opening Theory, în afara celor deja enumerați, vor propune explorări ale unor universuri sonore proaspete şi diverse. Stagiunea culturală Polonia-România va fi marcată de recitalul de excepție al interpretelor Ewa Liebchen (flaut) şi Emilia Karolina Sitarz (pian). Tinerii artişti talentați sunt invitați, ca în fiecare ediție, cu creații extrem de inventive: instalații interactive – Catoptro-tono v.2 de Alexandru Zaharencu şi SIMMSirl de Vlad Ciocoiu, improvizație, performance şi teatru muzical distopic. Artistul video Alexandru Claudiu Maxim va fi prezent cu o tapiserie în mişcare pe picturi ale lui Hieronymus Bosch şi cu o animație 3D combinată cu colaj suprarealist de filme.
Două spectacole extraordinare de operă contemporană, pe muzici de Mauricio Sotelo şi Luis de Pablo, puse în scenă la Teatro Real din Spania, vor fi proiectate în Sala de Operă a UNMB cu sprijinul Institutului Cervantes.
Și nu în ultimul rând, simpozionul „Rădăcini” va aduce un omagiu marilor compozitori români, întemeietori ai școlii românești de compoziție.
Publicul din Cluj-Napoca se va bucura de măiestria ansamblurilor Couleurs şi Ad Hoc la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima. La Timişoara, cine-concertul susținut de ansamblul Atem, este urmat de un recital extraordinar de contrabas augmentat electronic al lui Arthur Balogh, la PIXEL Club. La Iaşi, cu sprijinul Universității Naționale de Arte George Enescu, trei evenimente succesive, un cine-concert Ars Poetica și alte 2 concerte cu orchestra Sonos Alumni şi ansamblul TimbrIS vor fi oferite publicului local.
Programul complet al festivalului poate fi găsit AICI.
______________
Festivalul Internațional MERIDIAN 2024 SONIMAGICON
Director fondator: Adrian Iorgulescu
Director artistic: Diana Rotaru, Preşedinte SNR-SIMC
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român şi UCMR-ADA
Organizator: Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR) prin Secțiunea Națională Română a Societății Internaționale de Muzică Contemporană (SNR-SIMC)
Parteneri: Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti, SAS UNMB, Societatea Română de Radiodifuziune, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, Centrul Național al Cinematografiei, Oficiul de Film și Investiții Culturale, Performing Arts Fund NL, Forumul Cultural Austriac, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia,n Institutul Cervantes Bucureşti, UCIMR (AUFTAKT), Club CONTROL, CREART – Teatrelli, ARFA, Asociația „Jepun Bali”, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iaşi, Club PIXEL Timişoara
Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, RFI România, CIMRO, BookHub, Zile şi Nopți, Revista „Actualitatea Muzicală”