spot_img

Se lansează EROI NECUNOSCUȚI – expoziție de istorii fragile cu eroi de lângă noi

În perioada 15 – 27 octombrie va avea loc, la ARCUB – Hanul Gabroveni, expoziția „Eroi Necunoscuți ai Abandonului”. Proiectul sondează istoriile unor oameni obișnuiți, care în contextul neobișnuit și dramatic al orfelinatelor României din anii 90’ au ales calea cea lungă și istovitoare a eroismului. Expoziția este o inițiativă marca Muzeul Abandonului și va putea fi vizitată, cu acces gratuit, de marți până duminică, între orele 12:00 – 20:00, la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Bolților.

Muzeului Abandonului este primul muzeu digital și participativ din România, dedicat unei cauze sociale. Cercetăm, arhivăm, expunem și aducem la lumină, de 3 ani, zeci de mii de documente care vorbesc despre cea mai sumbră pagină a istoriei recente a României – cea a milionului de copii abandonați în ultima jumătate de secol. Dacă acum 35 de ani, în haosul din primele zile ale libertății, pentru noi era greu de spus ce imagine era mai atroce în peisajul post-revoluționar, pentru jurnaliștii străini a fost evident. Mai mult decât orice instantaneu al violențelor generate de lupta pentru libertate, cel mai tare i-au marcat pe occidentali imaginile copiilor din instituții. Acestea au făcut înconjurul lumii și un val de empatie fără precedent a făcut ca sute de tone de ajutoare să vină către țara noastră și mai ales mii sau poate chiar zeci de mii de voluntari, care au ales să ajute copiii României. 

În cercetările noastre am găsit aceste povești senzaționale, ale unor oameni care și-au abandonat confortul vieții lor din Franța, Anglia, America și chiar Noua Zeelandă, pentru a avea grijă de copiii abandonați ai României. Unii au rămas zile sau săptămâni, alții ani sau zeci de ani. Și sunt și cei care au rămas aici pentru veșnicie, dorindu-și ca mormântul lor să fie aproape de copiii pentru care și-au schimbat tot sensul existenței. 

Zece astfel de portrete veți găsi în expoziția EROI NECUNOSCUȚI, găzduită de ARCUB. Sunt oameni care au înțeles că erau singura opțiune pentru copiii instituționalizați. Printre eroii propuși de Muzeul Abandonului pentru această expoziție se află: Monica McDaid  – fondatoarea asociației O Nouă Viață din Siret și Olivia Harrison – fondatoarea Romanian Angel Appeal, ambele din Marea Britanie. Evelyne Soayez – chinetoterapeut francez și colaborator al fundației SERA România și Robyn Beckerleg  – asistentă medicală din Noua Zeelandă, specializată în pediatrie, dar și Linda Barr – asistentă medicală cu specializare în psihiatrie, din Scoția. Apoi fotograful Thomas Szalay și jurnalistul John Upton, dar și Sandie și Bruce Tanner, soții care aveau în grijă o farmacie și apoi au ajuns să aibă în grijă sute de copii de la Nicorești – toți patru fiind cetățeni americani. 

Toată această listă de oameni cu zero conexiuni cu țara noastră, până la momentul întâlnirii cu copiii abandonați ai României, se încheie cu Prințesele Marina Sturdza și Ecaterina Olimpia Caradja. Ambele exilate în timpul comunismului și deposedate de toate bunurile și istoria familiilor lor, aleg să se întoarcă în România pentru a alina suferințele abandonului.  

Eroii din expoziția noastră nu au superputeri, aripi sau capacități magice. Eroii noștri nu sunt nici măcar neînfricați, cred că au fost cei care au plâns uneori în somn de grozăvia lucrurilor pe care le-au trăit și cărora le-au supraviețuit. Sunt mulți astfel de oameni care au ales, într-un moment dramatic, să fie eroi: pentru un minut, o zi sau o viață. Dacă știți astfel de oameni, care au schimbat viețile copiilor abandonați ai României, așteptăm poveștile voastre. Înainte de a fi orice altceva, Muzeul Abandonului este un muzeu participativ, un muzeu creat chiar din poveștile voastre.” – Oana Drăgulinescu – fondator Muzeul Abandonului

******

Muzeul Abandonului a fost distins în anul 2022 la Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) cu Premiul pentru Incluziune Socială și Dialog Intercultural și la Gala Societății Civile cu trei Premii I la secțiunile: Artă și Cultură, Impact Social și Campanii de comunicare pe teme sociale. În anul 2023 a primit Golden Award for Excellence in the Art and Culture la Romanian PR Awards. În 2024 a fost nominalizat printre cinci cele mai bune proiecte muzeale din lume la categoria BEST USE OF DIGITAL, în cadrul Museums and Heritage Awards – Londra. De asemenea, a fost distins cu Premiul I la Secțiunea Artă și Cultură și Premiul pentru Impact Social pentru “Unboxing Muzeul Abandonului – Live Museum” la Gala Societății Civile 2024. 

Din septembrie 2024 Muzeul Abandonului este prima entitate muzeală din România membră a Coaliției Internaționale Sites of Conscience, o rețea cu peste 370 de membri din peste 65 de țări, care de peste 25 de ani confruntă moșteniri violente ale trecutului pentru a găsi soluții inovatoare pentru actuala justiție socială.   

*****

Urmăriți noutăți despre eveniment pe pagina de facebook a Muzeului Abandonului: https://www.facebook.com/events/1706508520180609/

“EROI NECUNOSCUȚI ai abandonului” este un proiect co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Sponsor – Rompetrol

Proiect realizat în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Parteneri media: Gala Societății Civile,  IQads, IQool, Scena 9, Spotmedia, Zile și Nopți.

Comunicare – Connect Media 

Un proiect marca MUZEUL ABANDONULUI 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508