spot_img

Schimb cultural româno-portughez între Muzeul Municipiului București și Muzeul orașului Lisabona și prezentarea proiectului muzeal „Pinacoteca orașului București” la Lisabona

La 30 octombrie 2024, Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Ambasada României în Portugalia, va organiza o vizită de lucru a conducerii Muzeului Municipiului București la Muzeul orașului Lisabona/Palácio Pimenta. Desfășurată la invitația doamnei Joanei Sousa Monteiro, directoarea Muzeului orașului Lisabona, vizita are ca scop încheierea unui acord de parteneriat între cele două muzee municipale și organizarea, în anul 2026, a unei expoziții comune româno-portugheze între cele două instituții. Cu acest prilej, va avea loc prezentarea proiectului muzeal Pinacoteca Orașului Bucuresti, în prezența unor personalități culturale portugheze, a directoarei Muzeului orașului Lisabona și a unor reprezentanți ai instituțiilor de profil și cercurilor de presă din capitala portugheză.

La 31 octombrie 2024, ICR Lisabona va organiza prelegerea cu titlul „Pinacoteca București, viitorul centru artistic al capitalei”, susținută de Ana-Maria Măciucă. Evenimentul se adresează publicului larg din Lisabona și este dedicat prezentării colecției de artă a Muzeului Municipiului București. Programul include și intervenții pe tema istoriei capitalei României, susținute de directorul general al Muzeului Municipiului București, Adrian Majuru, și de directorul muzeului, Dan Pîrvulescu.

Adrian Majuru, director general al Muzeului Municipiului București, este licențiat în istorie la Universitatea din București, unde și-a obținut doctoratul în geografie umană (2004). Între 2011 și 2012, a absolvit Școala Postuniversitară de Antropologie la Institutul Francisc Rainer – Academia Română. Ca rezultat, a publicat lucrarea Inter-disciplinaritatea ca principiu integrator al universalității pentru Francisc Iosif Rainer (2012). Format ca istoric la Universitatea din București, Adrian Majuru a devenit interesat de geografia umană, cercetând spațiul urban ca pe un sit arheologic al identității comunitare, gesturi mici, ritualuri cotidiene, putere și marginalitate. Astfel, a finalizat o teză de doctorat pe tema Periferia Bucureștiului: habitat și mentalități (1900-1950) la Universitatea din București și a publicat o serie de lucrări importante care redau memoria orașului și rădăcinile gesturilor, caracteristicilor și opțiunilor colective contemporane. A lansat Revista de Antropologie Urbană, care a apărut în noiembrie 2013, ca publicație bianuală în limbile română, engleză și franceză, și predă antropologie urbană la cursurile de masterat și doctorat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. A colaborat cu ziarele Adevărul, Cotidianul, Ziarul Financiar, precum şi cu revistele „Adevărul literar și artistic”, „Capital”, „Time Out București”, „Cultura”, „Observatorul Cultural”. În prezent publică pe blogul Adevărul şi colaboreazã cu revista „Contemporanul”. Din 2014, ocupă funcția de director general al Muzeului Municipiului București.

Dan Pîrvulescu, director în cadrul Muzeului Municipiului București, este numismat și arheolog, specializat în studiul perioadei medievale și în descoperirile monetare din România. În anul 2015, a obținut titlul de doctor în istorie la Academia Română și este membru în comisii naționale de specialitate, precum Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor și Comisia Municipiului București și a Județului Ilfov pentru analiza propunerilor de stemă. Expert arheolog și expert în bunuri arheologice și istorico-documentare, Dan Pîrvulescu este cunoscut pentru organizarea de expoziții atât în România, cât și în străinătate. A participat la numeroase conferințe de numismatică și arheologie, organizate de instituții muzeale, de cercetare și de universități. El este autorul unui volum dedicat apariției primelor monede medievale românești și a contribuit cu capitole în volume enciclopedice, publicând, de asemenea, peste 25 de studii de specialitate. Din anul 2005, lucrează la Muzeul Municipiului București, iar din 2017 ocupă funcția de director adjunct. Din 2015, este fondatorul și redactorul-șef al Revistei de Cercetări Arheologice și Numismatice, publicație acreditată de Consiliul Național al Cercetării Științifice din România și indexată în baze de date internaționale. În parteneriat cu alte instituții, organizează, de asemenea, Simpozioanele Cercetări Arheologice și Numismatice, desfășurate la Muzeul Municipiului București începând cu anul 2015.

Ana-Maria Măciucă este absolventă a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti din anul 2010, licenţiată a Facultăţii de Istoria şi Teoria artei. Este, de asemenea, absolventă a unui masterat în domeniul arte vizuale, specializarea Teorii şi practici în artele vizuale, în prezent fiind doctorand în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Din anul 2019, este expert acreditat de către Ministerul Culturii în pictură românească modernă. Tot în anul 2019, a participat la cursul Cultural Property Crimes Workshop organizat de F.B.I. în parteneriat cu  Înalta Curte de Casație și Justiție. Din anul 2017 Ana-Maria Măciucă activează ca muzeograf/curator în cadrul Colecției Pinacoteca/Muzeul Municpiului București, unde desfăşoară o amplă activitate în domeniul muzeologiei şi al cercetării, demonstrând o temeinică şi complexă pregătire de specialitate, manifestată eficient şi multilateral. A participat la numeroase conferințe naționale dar și internaționale, organizate de instituții muzeale, a publicat numeroase articole dedicate artei românești din secolul al XX-lea, a curatoriat și prezentat peste 20 de expoziții dedicate artiștilor români.

Muzeul Municipiului București este o instituție pavilionară formată din 12 muzee între care și Palatul Șuțu. Muzeul are sediul principal la Palatul Suţu, care este una dintre cele mai vechi reşedinţe aristocratice din Bucureşti şi unul dintre puţinele imobile care au rămas nemodificate de mai bine de 150 de ani. Muzeul Municipiului București este una dintre cele mai importante instituții culturale din România, dedicată conservării, cercetării și promovării patrimoniului istoric, artistic și cultural al capitalei. Înființat în 1921, muzeul valorifică colecții ce reflectă evoluția orașului București, cuprinzând domenii diverse precum arheologie, artă, istorie și numismatică. Instituția își desfășoară activitatea în mai multe sedii istorice din București, printre care menționăm Palatul Suțu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Theodor Aman și Muzeul George Severeanu, organizând expoziții permanente și temporare, evenimente culturale și activități educative, adresate publicului larg și specialiștilor deopotrivă. Muzeul Municipiului București își propune să fie un reper în viața culturală a orașului, conectând trecutul cu prezentul și viitorul.

Joana Sousa Monteiro este director al Muzeului orașului Lisabona din februarie 2015. A activat pe sectorul cultură, muzee și patrimoniu în cadrul Consiliului Local al Lisabonei, unde a coordonat grupul de lucru pentru rețeaua muzeelor ​​municipale și a participat la elaborarea politicilor publice muzeale și ale patrimoniului, programarea și managementul proiectelor muzeale. A fost coordonator adjunct al Rețelei Muzeelor ​​Portugheze la Institutul Muzeelor ​​Portugheze. Are o diplomă în Istorie, specializarea Istoria Artei, o diplomă postuniversitară în Muzeologie și o diplomă postuniversitară în Management Cultural și Creativ și Antreprenoriat. Este membru al consiliului de administrație al Comisiei naționale portugheze a Consiliului Internațional al Muzeelor-ICOM (ICOM Portugalia) și membru al consiliului de administrație al Comitetului Internațional al Muzeelor​​ Orașelor din ICOM (CAMOC).

Muzeul orașului Lisabona – are sediul în incinta și grădinile Palácio Pimenta, palat de vară din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, încadrat de ruinele unei mai vechi ferme-conac. Palatul a fost construit în perioada 1734-1746, de Diogo de Sousa Mexia, o figură marcantă în domniile regilor D. Pedro II și D. João V. Muzeul orașului Lisabona este alcătuit din cinci centre: Palatul Pimenta, nucleul dedicat Sfântului Antonie, Teatrul Roman, nucleul arheologic Casa dos Bicos și Turnul de Vest din Praça do Comércio.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508