spot_img

S-a lansat ZAU DE CÂMPIE, LUMINA DIN ÎNTUNERIC. O nouă expoziție imersivă marca Muzeul Abandonului  

Pe 25 octombrie s-a lansat cea de-a cincea expoziție semnată de echipa Muzeul Abandonului – muzeu digital și participativ.  ZAU DE CÂMPIE, LUMINA DIN ÎNTUNERIC este a doua colaborare creativă dintre echipa MA și Augmented Space Agency. Primul proiect imersiv realizat în acest tandem a fost Sighet. Cămin-spital, proiect nominalizat în 2024 la Museums and Heritage Awards de la Londra, în top 5 cele mai bune expoziții digitale ale lumii. Acest nou demers sondează spectrul de lumină al unei case de copii din istoria recentă a României. Deși exemplele pozitive au fost rare în contextul instituțiilor de protecție din perioada comunistă, totuși au existat oameni care au ales să ignore directivele de stat și să găsească breșe ale sistemului, care le-au permis să mențină umanitatea personalului și să cultive grija față de copii.

Lansarea a avut loc la ARCUB – Hanul Gabroveni, în prezența echipei de proiect. Au vorbit despre conceptul din spatele expoziției, atât din perspectivă curatorială și arhivistică cât și a implementării tehnice: Oana Drăgulinescu – fondator Muzeului Abandonului, Ana Maria Ciobanu – jurnalistă specializată în subiectul abandonului și colaborator permanent al MA, Iris Șerban – antropolog, coordonator al arhivei și colecțiilor MA, Ciprian Făcăeru – arhitect de spații imersive și specialist în realitate augmentată și imersivă, fondatorul Augmented Space Agency, Sabin Șerban – co-fondator, designer și dezvoltator de aplicații XR în cadrul Augmented Space Agency

După EROI NECUNOSCUȚI, acesta este al doilea proiect despre lumina din întunericul abandonului abordat de echipa muzeului. Este o sondare a excepțiilor sistemice, despre oameni și locuri care au funcționat atipic, iar aceste anomalii au creat medii propice unor veritabile miracole. Un astfel de miracol a fost „Casa de copii școlari – fete Zau de Câmpie”, care a funcționat între anii 1963 și 2012, ocrotind fete cu vârste între 6 și 18 ani într-un vechi castel. Instituția a fost înființată sub conducerea directorului Pamfil Moldovan, cu trei ani înaintea Decretului pronatalist și a fost contemporană cu sutele de instituții pentru copii abandonați în care au domnit foamea, neglijența și violența, doar că aici s-au găsit resurse și soluții ca fetele să aibă cea mai bună experiență posibilă în condițiile dramatice ale instituționalizării. 

Echipa MA a efectuat o cercetare de teren la Zau de Câmpie în vara anului 2023, recuperând obiecte, mărturii și documente de arhivă. Clădirea a fost scanată 3D, iar toate aceste elemente de cercetare au fost procesate într-o nouă experiență muzeală digitală. Deschidem acest nou spațiu al Muzeului Abandonului și vă invităm să pășiți momentan în curtea castelului de la Zau de Câmpie, o primă parte a experienței complete ce va fi lansată în curând. Proiectul digital poate fi explorat pe: 

******

Muzeul Abandonului a fost distins în anul 2022 la Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) cu Premiul pentru Incluziune Socială și Dialog Intercultural și la Gala Societății Civile cu trei Premii I la secțiunile: Artă și Cultură, Impact Social și Campanii de comunicare pe teme sociale. În anul 2023 a primit Golden Award for Excellence in the Art and Culture la Romanian PR Awards. În 2024 a fost nominalizat printre cinci cele mai bune proiecte muzeale din lume la categoria BEST USE OF DIGITAL, în cadrul Museums and Heritage Awards – Londra. De asemenea, a fost distins cu Premiul I la Secțiunea Artă și Cultură și Premiul pentru Impact Social pentru “Unboxing Muzeul Abandonului – Live Museum” la Gala Societății Civile 2024. 

Din septembrie 2024 Muzeul Abandonului este prima entitate muzeală din România membră a Coaliției Internaționale Sites of Conscience, o rețea cu peste 370 de membri din peste 65 de țări, care de peste 25 de ani confruntă moșteniri violente ale trecutului pentru a găsi soluții inovatoare pentru actuala justiție socială.   

*****

ZAU DE CÂMPIE, LUMINA DIN ÎNTUNERIC  – expoziție imersivăeste un proiect co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

******

Sponsorul acestui proiect este Compania Națională Loteria Română SA. Una dintre cele mai longevive instituții din țara noastră, înființată în anul 1906 în scop social, Loteria Română are o importantă tradiție în organizarea de jocuri de noroc la cele mai înalte standarde de securitate și integritate, bucurandu-se de încrederea românilor. Compania și-a  onorat întotdeauna misiunea de a sprijini proiecte naționale de anvergură și de a contribui pozitiv la dezvoltarea societății românești și se implica constant, inclusiv prin activitatea de sponsorizare, în susținerea unor proiecte din domenii diverse – medical, sportiv, educație, cultură, asistență socială etc.

Lansarea proiectului s-a realizat în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Parteneri media: Gala Societății Civile, IQool, Scena 9, Spotmedia, Zile și Nopți.

Comunicare – Connect Media 

Un proiect marca MUZEUL ABANDONULUI Sponsor: Compania Națională Loteria Română SA

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508