Luni, 30 septembrie 2024, în sala de festivități a Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc” din București a avut loc primul spectacol-lectură din cadrul proiectului ”Atelierul de povești”, coordonat de Dan Mircea Cipariu și Florin Iaru. Protagoniștii evenimentului au fost scriitorii Ruxandra Burcescu, Cristian Fulaș și Cristian Teodorescu și elevele Ana Patricia Josanu și Rebeca Sofia Carcea, sub îndrumarea profesoarei Alina-Teodora Roșca. Trupa Mike Godoroja & Blue Spirit a completat evenimentul cu sonorități blues-rock memorabile.
”Pentru că avem șansa unei expuneri naționale, am invitat în cadrul Atelierului de Povești liceeni cu care am mai lucrat în ateliere de scriere creativă în județul Arad, precum și liceeni din București care doresc să își îmbunătățească tehnicile de scriere. Mulți dintre cursanții noștri sunt încântați că pot dialoga cu prozatorii invitați în proiect, mari nume ale literaturii române contemporane cum sunt, la o repede ochire, Nora Iuga sau Cristian Teodorescu. Pe 30 septembrie am fost la Colegiul Național Bilingv ”George Coșbuc”, pe 2 octombrie vom fi Liceul Teoretic ”Constantin Brâncoveanu”), iar pe 14 și 15 octombrie 2024 vom fi la CREART/TEATRELLI cu spectacole de blues și povești și susținerea muzicală a trupei Mike Godoroja & Blue Spirit.”, a mărturisit Dan Mircea Cipariu.
Cu sprijinul financiar al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național) și cu susținerea CREART, ”Atelierul de Povești” propune un proiect de promovare a culturii scrise contemporane pentru liceeni prin ateliere de scriere și lectură creativă (online și offline) susținute de câțiva dintre cei mai importanți profesori de scriere și lectură creativă din România: Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu.
Liceenii selectați în proiect se întâlnesc cu nume reprezentative ale prozei române contemporane care au publicat cărți în ultimii ani, la edituri prestigioase și din generații diferite: Ruxandra Burcescu, Paula Erizanu, Nora Iuga, Cristian Fulaș, Simona Goșu, Cosmin Perța și Cristian Teodorescu. Art director-ul proiectului este artistul vizual Mihai Zgondoiu.
Parteneri media: Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro
”Atelierul de Povești” abordează un format participativ (lecturi publice, show de povestiri & blues performance) care asigură implicarea activă a publicului țintă, în dauna celei pasive, folosind noile tehnologii ale informaţiei și noile medii atât în procesul de creație, cât și în cel de distribuție și promovare. De asemenea, dezvoltă noi forme de expresie. Valoarea experimentală şi culturală a proiectului oferă o necesară audienţă de calitate.
Dan Mircea Cipariu: ”O zi fastuoasă! – vă spune Dan Mircea Cipariu, nefumător, cel care moderează acest proiect – Atelierul de povești, care are șansa să ajungă în liceul Coșbuc. Inițial am vorbit cu Florin Iaru despre cum să facem împărțirea pe roluri. Îi invitasem pe Ruxandra Maria Burcescu și Cristian Fulaș, am publicat pe atelieruldepovesti.ro programul și m-a sunat Critian Teodorescu care m-a întrebat de ce nu l-am invitat la liceul Coșbuc fiindcă atât el, cât și soția lui, Daniela Teodorescu, au absolvit liceul Coșbuc acum 50 de ani. Așa că l-am invitat la un prolog, fiindcă el va avea recitalul lui pe 15 octombrie, la sala Teatrelli CREART, împreună cu Cosmin Perța. M-am gândit că ar fi frumos să începem cu o evocare a liceului, drept pentru care o să-l rog pe domnul Cristian Teodorescu să ia cuvântul.”
Cristian Teodorescu: ”De aproape două luni, eu și soția trecem pe aici când mergem la pescuit și ne mai aducem aminte de câte ceva. Ei i se întâmplau lucrurile bune, mie alea mai puțin bune. Ea a terminat liceul ca șefă de promoție, eu am terminat ultimul. Nu învățam chiar așa de prost încât să merit ultimul loc, dar aveam o relație dificilă cu profesorul de atelier și dirigintele Jipa, care, în fiecare an, îmi dădea o notă de 4 la purtare, pe unul dintre trimestre. Și, în ultimul an, când mă pregăteam de examenele la facultate, voia să mi-o facă din nou. Așa că m-am dus la directorul liceului, domnul Popescu, Dumnezeu să-l ierte! Avea un Fiat pe care-l spăla în curtea liceului și i-am zis ce dorește să-mi facă tovarășul Jipa. Așa că directorul Popescu l-a chemat la el pe dirigintele Jipa și i-a zis, fiindcă se cam auzea prin uși, Bă, tu ești prost, nu-i dai niciun 4!. Să știți că liceul mi se părea mai mare, mai luminos, când eram eu elev. Liceul Coșbuc, care se afla pe Calea Moșilor, avea un amfiteatru croit special ca o sală de teatru, cu toată recuzita, inclusiv o cortină de catifea. Regret decizia care a fost luată de a se muta liceul în altă clădire.”
Scriitorul Cristian Teodorescu a citit povestirea ”Martirul Paulică”, din volumul ”Medgidia, orșaul de apoi”.
Florin Iaru: ”Ruxandra a fost cursanta mea, este întotdeauna bucuria mea să o prezint, fiindcă are șarm, scrie bine și poate să ajungă repede la public și, nu în ultimul rând, îi plac lucrurile fantastice. Ea are una dintre cele mai frumoase povestiri în care fabulosul, straniul, misteriosul, neobișnuitul intră în literatura actuală, ca să descoperi în cele din urmă că realitatea pe care o vedem se modifică atunci când ajunge în cap. Ruxandra e o foarte bună comunicatoare, e și artistă, și activistă, e fată de comitet, cum am spune noi.”
Ruxandra Burcescu: ”Mulțumesc, Florin, poate data viitoare facem invers și te prezint eu pe tine. Bună, tuturor! Mă bucur să fiu aici, îmi plac foarte mult evenimentele la liceu, e o atmosferă faină, un tonus foarte bun, mai ales că îmi amintesc și eu de anii de liceu. Nu am avut nota 4 la purtare, dar părinții mei erau profesori la liceul la care învățam, iar mama ajunsese în punctul în care le spunea colegilor de catedră că nu mai primește plângeri legate de mine. Am avut părul roz, mov, albastru, ochi albaștri de la lentilele de contact, am experimentat tot ce se putea cu înfățișarea mea în liceu.”
Ruxandra Burcescu a citit un fragment dintr-un roman scris recent, pe care speră că îl va publica anul viitor.
Florin Iaru: ”Acum o să vi-l prezint pe cel mai cârcotaș scriitor român, după Ștefan Agopian. Cristian Fulaș este un scriitor care a erupt în spațiul public în ultimii 10-12 ani, scrie în mod constant, are traduceri în limba franceză, în limba spaniolă și are și succes în străinătate, ceea ce pentru România nu e un lucru bun, dar, așa cârcotaș cum este Cristian Fulaș, e un om a cărui cea mai mare dragoste este literatura, sau greșesc?”
Cristian Fulaș: ”Cred că este cățelul și după aceea literatura. Salut! O să vă citesc un rest de roman. Am scris o carte care se numește Ioșca. Manuscrisul avea peste 600 de pagini, iar cartea pe care am publicat-o are în jur de 400. 100 de pagini le-am șters de tot, dar am rămas cu încă 100, iar povestirea asta intra undeva în roman, cert este că am șters-o. E un pic violentă, sper să vă țină nervii.”
Dan Mircea Cipariu: ”Acuma o să invităm pe cineva care a participat la Atelierul de Povești, Patricia Josanu, care este clasa a XI-a.
Patricia Josanu: ”A fost foarte frumos la Atelierul de Povești, sunteți niște oameni extraordinari și a fost o onoare să particip la acest atelier”. Patricia Josanu a citit povestirea ”Spini de trandafir”.
Dan Mircea Cipariu: ”O invit acum pe Rebeca Sofia Carcea, ea nu a participat la ateliere, în schimb profesoara ei de limba română, Alina Teodoro Roșca, mi-a trimis un text care mie mi-a plăcut foarte tare. O rog să vină neapărat la atelierele noastre.” Rebeca Sofia Carcea a citit o povestire despre puternicele trăiri interioare ale adolescenților.
Evenimentul s-a încheiat cu un recital susținut de trupa Mike Godoroja & Blue Spirit (Adi Vișteanu, Emanuel Gheorghe ”Fisă” și Vali Vătuiu), care au cântat melodiile ”Caii din pădurea Letea”, ”Cristina” și ”Vă rog să aveți o viață frumoasă”. Momentul muzical a fost primit cu mult entuziasm și aplauze de elevii liceului George Coșbuc.
Tudor VOICU
Proiectul ”Atelierul de Povești” nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.