spot_img

Miriam Răducanu celebrată la centenar în FNT 2024

Festivalul Național de Teatru 2024 o celebrează, cu prilejul împlinirii a unui secol de viață (s-a născut pe data de 17 octombrie), pe Miriam Răducanu – dansatoarea, coregrafa, profesoara, artista care a inspirat nume reprezentative ale coregrafiei românești. Vor fi organizate evenimente care pun în valoare creația artistei cercetătoare, creatoare a unui vocabular de mișcare profund personal, influențat de expresionismul german, folclorul autohton, poezia și proza contemporană.

Un argument în susținerea unor astfel de evenimente în FNT 2024, cu genericul sugestiv  Miriam Răducanu.100 de ani, îl Mihaela Michailov, curatoare FNT, ediția a 34-a: „Creația coregrafei Miriam Răducanu, în dans și teatru, poartă atât amprenta unei metodologii extrem de riguroase și aplicate, cât și a unei libertăți inovatoare descătușante. Împreună cu personalități care au fost marcate de intensitatea colaborării cu Miriam Răducanu, în spectacole care au făcut istorie în artele performative din România, vom defini urmele lăsate de artistă și vom reconfigura aspecte definitorii ale creației sale. Dansatoare, coregrafă, artistă de numele căreia se leagă fenomenul Nocturnelor din anii `70 de la Teatrul Țăndărică, profesoară care a definit traseul unor actrițe și actori de forță, Miriam Răducanu este deopotrivă consistență a istoriei dansului și persistență a unui trecut care se reinventează permanent.” 

În data de 19 octombrie, de la ora 12,00, va avea loc la Rezidența9, în spațiul expozițional, evenimentul Festivalului Național de Teatru „Miriam Răducanu. A distruge pentru a recrea”. Este o discuție despre modul în care Miriam Răducanu aborda mișcarea și raportul gest-cuvânt, în dans și teatru, moderată de Mihaela Michailov, la care au fost invitați să participe Mariana Mihuț, Gigi Căciuleanu, Raluca Ianegic, Vava Ștefănescu. Discuția marchează finalul expoziției „Miriam Răducanu: o expoziție – arhivă cu senZ”, vernisată pe 27 septembrie la Rezidența9 și care a fost inițiată de Centrul Național al Dansului, în parteneriat cu UNITER.

În continuarea discuției va avea loc un performance susținut de actorul Lari Giorgescu, care va prezenta fragmente din spectacolul Poezia Visului”, conceput de Miriam Răducanu și bazat pe versuri de Emil Botta (Spectacolul a fost creat la unteatru).

Miriam Răducanu. 100 de ani include și spectacolul „Nocturn. Gigi Căciuleanu / Confesiuni”, programat în FNT pe data de 20 octombrie, ora 21,30, la Teatrul Bulandra, Sala „Liviu Ciulei”. Ideea, conceptul, scenariul, regia și interpretarea: Gigi Căciuleanu; coregrafii: Miriam Răducanu, Gigi Căciuleanu, cu Lari Giorgescu, Lelia Marcu-Vladu, Alina Petrică și soprana Oana Berbec, cu participarea excepțională a maestrului Virgil Ogășanu. Consultant – Silvia Ghiață. Producători – Fundația Art Production și Gigi Căciuleanu Romania Dance Company, cu sprijinul JTI. Spectacolul durează o oră și 30 de minute.

Acele Nocturne de la Țăndărică i-au „deschis” lui Gigi Căciuleanu nu doar mintea dar i-au „descuiat” și corporalitatea. Artistul spune că Nocturnele au reprezentat pentru artiști, pentru spectatori niște momente și prilejuri de evadare. Și că acele spectacole, poate mai mult chiar decât o serie de spectacole-cult, „sunt o metaforă, dacă nu a libertății, cel puțin a unei eliberări”. 

Am avut norocul să fiu alături de Miriam de la primul Nocturn până la al VI-lea. Nu dansam alături de o dansatoare sau coregrafă, și mai puțin profesoară, dansam cu o idee, cu o METAFORĂ, în sensul brâncușian, cu o Măiastră. Miriam Răducanu.” (Gigi Căciuleanu)

Gândul lui Căciuleanu pentru MĂIASTRĂ la centenar este: „Miriam Răducanu nu are vârstă! De fapt, un artist ca Miriam nu a avut niciodată o vârstă. Pentru că, în pofida trecătoarelor mode și a altor tot atât de netemeinice ucazuri, arta sa nu are vârstă. Pentru că dansul ei a fost și rămâne tânăr. Pentru că Miriam, Măiastra Miriam, dincolo de dansatoare și făuritoare de dansuri, de plămăditoare de artiști de toate orizonturile și deschizătoare de drumuri, este o Metaforă. Iar metaforele nu au vârstă!” 

Miriam Răducanu a creat în 1969, la invitația vizionarei directoare a Teatrului Țăndărică, Margareta Niculescu, formate de spectacole hibride – NOCTURNE -, în care evolua alături de dansatori, dansatoare, actori, muzicieni de jazz. În peisajul artistic al anilor ‘70, Miriam Răducanu inova limbajul coregrafic și imagina creații marcate de o libertate de expresie extraordinară și de un rafinament al rigorii contaminant.

A colaborat intens cu regizoarea Cătălina Buzoianu care îi definește aportul artistic pe mai multe paliere de intervenție: „Aportul ei este în primul rând de principiu. Un studiu în care trupa este pregătită (în afara condiției fizice indispensabile care se realizează separat, cu altcineva) pentru problemele de fond și de formă ale spectacolului. Aportul ei este, în al doilea rând, de detaliu, pentru gestul teatral necesar în caracterizarea personajului. Aportul ei este, în al treilea rând, esențial în ceea ce privește ritmul – decupajul și montajul ritmurilor psihologice în caracterizarea personajului sau în prezentarea noțiunii de stil al întregului spectacol. Câte apariții fulgurante în istoria spectacolului contemporan sunt sigilate de inelul ei magic!” (Cătălina Buzoianu, Trebuie să renaști în permanență, Revista Teatrul, nr. 9/1989).

Vă aşteptăm la Festival!

UNITER         16 octombrie 2024

ORGANIZATORI ŞI PARTENERI 

AI FESTIVALULUI NAŢIONAL DE TEATRU, EDIŢIA 2024

PRODUCĂTOR: Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România

PROIECT CULTURAL FINANŢAT DE: Ministerul Culturii 

COPRODUCĂTORI: Primăria Municipiului Bucureşti prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Direcția de Cultură a Municipiului București, Societatea Română de Televiziune

PARTENERI: Institutul Cultural Român, Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, ITI – Centrul Român al Institutului Internaţional de Teatru

PARTENER PRINCIPAL: MOL România 

SPONSORI: KTN Tehnology, Domeniile Blaga, BORSEC, Saniterm Instalații

PARTENER MEDIA TRADIŢIONAL: RADIO ROMANIA, prin canalele: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Internațional, Radio București și Teatrul Național Radiofonic

PARTENER MEDIA PRINCIPAL: Radio Guerrilla

PARTENER CULTURAL: Radio RFI România

PARTENERI INSTITUŢIONALI: OISTAT România și Bienala de Scenografie București, Institutul Polonez, Culture Ireland, Muzeul Național de Artă al României, Forumul Cultural Austriac București, Goethe Institut, Institutul Cervantes, Muzeul Literaturii Române, 

Cărturești Modul, Centrul Național al Dansului București, Teatrul Excelsior, Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Metropolis, Teatrul Odeon, Teatrelli, Teatrul Masca, Teatrul Nottara București, Teatrul de Animație Țăndărică, Teatrul Evreiesc de Stat, Opera Comică pentru Copii, Teatrul de Artă ,Teatrul Ion Creangă, Centrul de Teatru Educațional Replika, Teatrul ACT, Apollo 111, Teatrul Apropo, Asociația Hearth / Casa Kerim, Point Art Hub, MINA Museum.

Restaurant Urban DADA, Restaurant SAVART

PARTENERI MEDIA:  Ziarul Metropolis, www.happ.ro, LiterNet, Teatrul Azi, Zile și Nopți, Daily Magazine, Theatrescu.com, Modernism.ro, Mergem la teatru, bookhub.ro, Munteanu Recomandă, Phoenix Media 

Partener de mobilitate: BLUE 

Voluntari în FNT de la: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” – UNATC 

Partener de monitorizare: MediaTRUST

Mulțumiri: Emitter

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508