Forumul Artelor Vizuale anunță finalizarea proiectului „Libertate. Corp. Rezistență.”, o inițiativă menită să promoveze arta contemporană românească în Bulgaria și Polonia. Acesta a marcat rezultate pozitive după realizarea a două expoziții internaționale, o serie de artist and curator talks, prezentări și dezbateri academice legate de poziția artei românești în context european.
Proiectul s-a axat pe două puncte cheie: prezența expozițională din mai în cadrul Festivalului de Artă Contemporană „BUNA” din Varna, Bulgaria, urmat de o expoziție desfășurată la Galeria Fundației Archaeology of Photography din Varșovia, Polonia, în luna septembrie. Programul curatorial a prezentat lucrările artiștilor Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Ana-Cristina Irian, Alexandra Dumitrescu, Dragoș Dogioiu, Emil Cristian Ghiță și Raluca Paraschiv, curatoriate de Raluca Oancea (Festivalul BUNA) și de binomul curatorial Weronika Kobylińska și Raluca Oancea (Galeria FAF).
„Libertate. Corp. Rezistență.” a reușit prin lucrările de artă contemporană, textele critice și colaborarea curatorială dintre Weronika Kobylińska și Raluca Oancea să completeze și să extindă perspectivele artistice asupra artei românești, în Bulgaria și Polonia, oferind o platformă de analiză critică asupra schimbărilor corpului politic, social și artistic după Revoluția din 1989. Artiștii implicați au explorat tema libertății prin opere care subliniază relația dintre corp și libertate, prezentând aceste idei în premieră publicului bulgar și polonez. Expoziția a adus o nouă dimensiune culturală dezbaterilor despre legătura dintre corp, istorie și libertate, îmbogățind dialogul cultural dintre România și țările gazdă.
Expoziția și evenimentele conexe din Varșovia au reunit personalități remarcabile din sfera culturală, precum artistul vizual Krzysztof Pruszkowski, curatorul Marek Grygiel și istoricul de artă Anda Rottenberg, fost director al Galeriei Naționale Zacheta. Alături de aceștia, au fost prezenți și reprezentanți ai Centrului de Arhive Comunitare, precum și membri din echipa Institutului Cultural Român (ICR) de la Varșovia, care au contribuit la desfășurarea și succesul evenimentului.
Proiectul este cofinanțat de către Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir.
Co-organizatori: Foundation BUNA, Archeology of Photography Foundation
Parteneri: Centrul Ceh București, Creative Experiences, Is This Art? Photography Art Gallery Bucharest
Parteneri media: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAP), Revista Arta, Propagarta, Radio România Internațional (RRI)
Asociația Forumul Artelor Vizuale (FAV) este o organizație dedicată protejării patrimoniului cultural național, material, cât și imaterial. FAV organizează proiecte și susține inițiative culturale în spații alternative și în comunități mai puțin dezvoltate, adresându-se tuturor categoriilor de public. FAV susține și promovează producția artistică contemporană, facilitând mobilitatea și expunerea tinerilor artiști prin creare de oportunități pentru aceștia în sfera publică. Activitățile organizației presupun și o dimensiune ecologică, implicând comunitățile locale în acțiuni legate de problemele de mediu, dezbateri și proiecții de filme documentare educative.
BUNA este cel mai important forum pentru artele vizuale contemporane din Bulgaria, debutând în 2023 și găzduind 57 de evenimente care explorează întregul sector contemporan din țară. În calitate de unic festival reprezentativ pentru artele vizuale contemporane, își propune să reprezinte, să unească și să extindă scena artistică locală și internațională. Festivalul este structurat ca o rezidență descentralizată, oferind oricărei organizații posibilitatea de a participa, subliniind astfel autonomia fiecărui proiect individual.
Archeology of Photography Foundation (FAF) este o organizație de renume dedicată conservării, studierii și promovării patrimoniului fotografic polonez. Fondată în 2008, fundația are ca misiune principală protejarea arhivelor aparținând unor fotografi polonezi de renume, asigurându-se că aceste bunuri culturale rămân accesibile și relevante pentru generațiile viitoare. Fundația a organizat expoziții la unele dintre cele mai prestigioase instituții culturale din lume, printre care Centre Pompidou din Paris, Musée de l’Elysée din Lausanne și PhotoEspaña Festival din Madrid. De asemenea, publicația „Wojciech Zamecznik: Photo-graphics” a câștigat premiul pentru cel mai bun catalog la Paris Photo-Aperture Foundation PhotoBook Awards în 2016, consolidând reputația internațională a fundației.
*Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.