Dată: Vineri 25 octombrie 2024, de la ora 18:00
Desfăşurare: La sediul Muzeului Hărților, Strada Londra nr. 39, sector 1, București
Acces: Participarea se face în limita locurilor disponibile, pe bază de înscriere și achitarea biletului de acces de 15 lei: https://eventbook.ro/music/bilete-cartografii-sonore-recital-de-marimba
Stagiunea a X-a a „Cartografii Sonore. Concertele MNHCV” se deschide în acest sezon la Muzeul Hărților, vineri, 25 octombrie, ora 18:00, cu un recital special de marimbă. Acest proiect este desfăşurat de Muzeul Hărţilor în parteneriat cu Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) și își propune să aducă împreună muzica de calitate și patrimoniul muzeului.
Concertul va fi susținut de elevi ai Colegiului Național „George Enescu” din București, sub îndrumarea profesoarei Irina Rădulescu, o marimbafonistă renumită. Printre interpreți se numără Daria Achim, Sara Gheorghiu, Antonia Pricop și Alexandru Talambă. Marimba este un instrument de percuție deosebit, cu origini africane, dezvoltat ulterior în America Latină. Este recunoscută pentru sunetul cald și rezonant, fiind utilizată frecvent în muzica clasică și contemporană.
Lucrarea vedetă a serii va fi „Congo Nova Descriptio”, o litografie din secolul XX realizată de James Thiriar, care prezintă populațiile indigene din Congo și cultura lor bogată, incluzând măști ceremoniale, instrumente muzicale și obiceiuri.
Harta reflectă interesul european pentru diversitatea culturală a Africii. Publicată de către Centre d’Information et de Documentation du Congo belge et du Ruanda-Urundi, harta prezintă peste 33 de triburi din 10 regiuni, oferind o imagine asupra culturii lor bogate, incluzând măști ceremoniale, instrumente muzicale, obiceiuri etc. Africa este considerată, nu doar un teritoriu bogat în resurse naturale, ci și un spațiu încărcat de diversitate culturală și etnică.
James Thiriar, un artist belgian cunoscut pentru ilustrațiile sale etnografice, a reprezentat frecvent Africa în contextul perioadei coloniale belgiene, surprinzând detalii despre viața și cultura locală. Prezentarea lucrării va fi realizată de Eugen Grama, muzeograf la Muzeul Hărților.
Proiectele UCIMR
UCIMR organizează evenimente tematice sincretice în care muzica clasică și contemporană se îmbină cu noile tehnologii, poezia, cartografia, meșteșugurile, gastronomia sau chiar enologia, invitând publicul să guste și să deguste arta cu toate simțurile în spații neconvenționale, având peste 50 de parteneri din 18 țări de pe 3 continente.
Dintre evenimentele emblematice amintim festivalurile cu tradiție precum CellEast, The Jazz Cave, ICon Arts, precum și concertele de Ziua Națională a României și Anul Nou de la Sibiu. De asemenea, UCIMR oferă un cadru propice creației, găzduind proiecte artistice interculturale precum Rezidența Transilvanica sau coproducția româno-albaneză inspirată din mitologie, Ana și Rozafa.
Despre Muzeul Hărților
Muzeul Hărților din Bucureşti se numără printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. Muzeul deține o colecţie de lucrări realizate în perioada secolelor XVI – XX, hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal provinciile româneşti, țări şi regiuni europene, precum şi hărţi astronomice și planuri de oraș. Muzeul își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă. Muzeul organizează expoziții temporare, ateliere, conferințe, concerte și diverse alte evenimente, pentru un public variat, amator de experiențe culturale de calitate. http://www.muzeulhartilor.ro Parteneri media: Ziarul News, România Pozitivă, Radio România Cultural, Historia, ACC Media Channel, Promenada Culturală, AICI A STAT, i-Tour.ro, daciccool.ro.