Spectacolul ”Stela”, dramatizare după romanul omonim al Simonei Goșu, publicat în colecția Ego. Proză a Editurii Polirom (2023), se joacă pe scena Teatrului Nottara din București, regie și dramatizare de Gianina Cărbunariu. Avanpremiera spectacolului va avea loc pe 18 și 24 octombrie.
Distribuția spectacolului: Ada Navrot, Mihai Dinvale, Alexandru Jitea, Șefan Radu, Mihaela Subțirică, Diana Roman, Sorina Ștefănescu, Isabela Neamțu, Luminița Erga, Teo Dincă, Crenguța Hariton, Daniela Minoiu.
Spectacolul
„Unul dintre cele mai colorate și charismatice personaje feminine din literatura română contemporană, Stela, din romanul omonim al Simonei Goșu, urcă pe scena Teatrului Nottara, într-o montare savuroasă, plină de umor negru, cu o perspectivă dulce-amară asupra societății românești actuale. Universul Stelei, o femeie ambițioasă și descurcăreață, care muncește ca menajeră pentru câteva familii înstărite, este și o radiografie a unui prezent marcat de inegalități sociale, de discursuri care îi divizează pe omeni, de la religie până la corectitudine politică. Stela își maschează marile ei dureri – pierderea casei, în urma retrocedărilor, și relația problematică cu cei doi copii – printr-o veselie și o cochetărie în spatele cărora mocnește dezamăgirea resimțită de o întreagă categorie de oameni pe care tranziția postcomunistă i-a lăsat cu un pas în urma istoriei.” (Teatrul Nottara)
Mai multe detalii despre spectacol și bilete, aici.
Roman nominalizat la Premiile Observator cultural pentru Proză, Premiul Național pentru Proză al Ziarului de Iași, Premiile Radio România Cultural, categoria Proză, ediția 2024.
„Simona Goșu trece cu dexteritate la roman, păstrându-și interesul pentru spațiul domestic și pentru momente de tensiune familială, rezolvate surprinzător, deseori cu violență. Stela, personajul care centrează acțiunea romanului, o fostă contabilă ajunsă menajeră, bovarică după o casă pierdută prin retrocedare, îi dă autoarei ocazia să intre în diverse familii, aparent fericite, și să creioneze portrete din tușe rapide. Problematica identității este firul roșu pe care cititorul merge grăbit, interesat de ce se întâmplă, pentru a se trezi, în final, la fel ca Stela, cu întrebarea tulburătoare despre ce este mai important în viață.” (Gabriela Adameșteanu)
„După Fragil, unul dintre cele mai bune debuturi din proza românească din ultimul deceniu, așteptările erau mari de la următoarea carte a Simonei Goșu. Din fericire, autoarea nu dezamăgește și publică un roman convingător, care demonstrează – pentru cine se mai îndoia – forța epică, priceperea literară și acuitatea socială ale prozatoarei. Cu Stela, Simona Goșu ne propune un roman format din multe cercuri concentrice, de la cel mai mic, al vieții de familie a protagonistei, trecând prin cel al unei comunități middle-class bucureștene, până la cel mai mare, al societății românești contemporane. În centrul tuturor acestora stă însă Stela, o femeie specială și recognoscibilă în același timp, pe care o poți admira sau o poți detesta, dar pe care mai mult ca sigur nu o vei uita.” (Victor Cobuz)Simona GOȘU (n. 1976, București) este traducătoare și prozatoare. A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, secția engleză-română, și Masteratul de Lingvistică Aplicată și Predarea Limbii Engleze la Universitatea din București. A publicat proză scurtă în diverse reviste și antologii. În 2020 a debutat cu volumul de povestiri Fragil (Polirom), care a câștigat Premiul revistei Observator cultural pentru Debut, ediția 2021, Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte, FILIT, ediția 2021, și Premiul Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, la secțiunea Debut-Proză, ediția 2021. Fragil a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România și la Premiul Național pentru Proză al Ziarului de Iași, ediția 2021.