spot_img

”Posh”, lansare-atelier la Muzeul Național al Literaturii Române

O carte pentru copii, pe care e musai s-o citească și părinții, altfel spus, ”Posh” este povestea care va fi lansată duminică, ziua cea mai potrivită pentru a crea o casă a poveștilor și o vânătoare de comori și indicii pentru cei mici.

În 15 septembrie 2024, la 11.00, sunteți așteptați la sediul Muzeului Național al Literaturii Române din București (strada Nicolae Crețulescu 8, zona Piața Amzei) pentru a vă bucura de o lansare-atelier. 

Invitații vor fi puși la întrebări și încercări de către copiii care au participat la Atelierele Thomasinei, organizate de autoarea cărții, Gabriela Toma. Se anunță ateliere de creativitate și o vânătoare de indicii și comori în sălile misterioase ale muzeului.

Vor participa invitați de marcă ai Atelierelor Thomasinei, povestași, călători în lumea poveștilor și ilustratori. Vor fi alături de noi: Călin-Andrei Mihăilescu, Dan Mircea Cipariu, Laura Greaca, Livia Greaca – descoperitorii lumii lui Posh înainte ca aceasta să fi căpătat viață, precum și Albert Toma și Cristina Poterășoiu – din partea Editurii Ars Libri Junior.

Te așteptăm să întâlnești o lume fantastică în care nu există nici magie, nici vrăjitori, ci doar puterea gândului și talentele unor făpturi miraculoase. Trăiește o aventură fabuloasă alături de Lara, o fetiță de 12 ani, care descoperă un pasaj dinspre treacălume spre Nepantla, acolo unde îl întâlnește pe Posh și are de înfruntat probe ca la carte. 

„Dacă aș ști să vorbesc cu pisicile,

dacă aș fi fetiță și dacă m-ar chema Lara, v-aș povesti ce aventuri extraordinare am trăit în tărâmul Nepantla. V-aș spune cum motanul Posh mi-a arătat că poți trece în Nepantla atingând pieptul păunului din camera din față ori sărind în a doua căsuță a șotronului. V-aș spune că Nepantla nu rimează cu niciun alt cuvânt din limba vorbită în treacălume de fetițe cu ifose ori de mătuși și unchi plicticoși (dar asta o știți și voi la fel de bine). Ah, ce v-aș mai povesti despre mirificul Posh, despre Vameșul Invizibil (cel mai mare povestaș) și despre Walki, și Tantarul și lupul-robot, și Pretutindeni și Poctli, și Râsul-cu-un-ochi-de-sticlă, și despre cât de cool sunt părinții mei, și iar despre Posh. Că pisicile ne deschid porțile altor lumi fermecate. Cine nu are pisic, când e mare, nu e mic; și nici mare, când e mic (de-aia-ți trebuie pisic). V-aș zice toate poveștile pe care le-am aflat în Nepantla, toate aventurile prin care am trecut – și, ohoho, câte au fost! – și din care m-am întors schimbată de fiecare dată. V-aș fermeca cu jocurile de dispariție, în care știi cum intri, dar nu știi dacă și cum mai ieși, doar aventurierii sunt neînfricați, nu ca turiștii, care își iau bilet dus-întors. V-aș mărturisi cum aventura cea mare, cea în care sari în viitor ca și cum te-ai arunca noaptea într-un lac misterios, din care te întorci mereu în alt loc și în alt fel decât înainte, e aventura creșterii.

Dar, cum nu mă cheamă Lara, nu sunt fetiță și nu știu să vorbesc cu pisicile, nu cunosc pe cineva mai nepotrivit decât mine să vă spună toate astea — ca marțianul pe care mama l-a pus să ne facă omletă în prima lui dimineață pe pământ (pe Marte nu sunt ouă). Dar dacă până și un cățel-băiat-Călin poate fi prins în lațul poveștilor Larei, atunci cartea atât de frumoasă și plină a Gabrielei Toma cu siguranță o să te prindă și pe tine.” – Călin-Andrei Mihăilescu

Posh este o carte fascinantă pentru copii scrisă de Gabriela Toma, ilustrată de Laura și Livia Greaca și publicată de Editura Ars Libri Junior.

Gabriela Toma iubește să călătorească. A explorat culturi din Europa și din America Latină, spațiul care a avut cel mai mare impact cultural asupra sa fiind Mexicul. Aici, a realizat interviuri și a participat la ceremoniile prehispanice de cultură nahua din Mexicul actual. Este pasionată de filosofia dualității, dialogul intercultural, educația non-formală și storytelling. Coordonează proiecte interculturale și de educație muzeală la Muzeul Național al Literaturii Române, din București, printre care „Festivalul cultural latino-american” și „Atelierele Thomasinei”. A publicat volumele de versuri: Cântecul geamănului (Editura Humanitas) și Crivacul (Editura Tracus Arte). 

Călin-Andrei Mihăilescu este scriitor româno-canadian şi profesor de literatură comparată, hispanistică şi filosofie. Cele mai recente publicații: Policing Literary Theory (coord., Leiden, 2018), AFKA (București, 2018), Țară europsită (ed. a doua; București, 2020) și Deunamor (București, 2022) și câteva volume, în română, editate; cel mai recent, San Juan de la Cruz, El cántico espiritual | Cântarea întru Duhul, tr. Șerban Foarță, Ed. Vinea, București, 2024. În lucru: „Un univers astrocentric” (o filosofie a culturii), „Flexiconul” (dicționarul cuvintelor lui; în română), câteva volume de poezie în engleză, franceză, română și spaniolă, „Viața e bis” (proze; în română), „Bephoria” (proză; în engleză) și tetralogia „Erosophy” (în engleză). A predat, conferențiat și publicat tetralingv pe diverse teme de literatură comparată, filosofie, teorie critică și literară, estetică, hispanistică, literaturi naționale (engleză, americană, franceză, română…), semiotică, istoria artei, istoria religiilor, mistică, magie, film, teorie lingvistică, gândire socio-politică și scriere creativă.

O imagine care conține Chip de om, persoană, îmbrăcăminte, buză

Descriere generată automat

O imagine care conține Chip de om, persoană, doamnă, ruj

Descriere generată automat

Laura și Livia Greaca sunt artiste vizuale, membre ale Uniunii Artiștilor Plastici din România și prezențe active pe scena artei contemporane. Absolvente ale Universității Naționale de Arte București, ele s-au specializat în Design și Arte Textile, domeniu pe care îl explorează frecvent în creațiile lor. Alături de devotamentul pentru lumea broderiilor, a imprimeurilor și firelor textile, pasiunea lor pentru literatură, pentru tehnicile grafice și pictură le-a condus, în mod natural, către ilustrația de carte. În această sferă, lucrează cu entuziasm și curiozitate, explorând îmbinarea diverselor tehnici artistice. Ilustrația de carte reprezintă încă o punte de legătură pentru cele două artiste gemene, făcând trimitere la copilăria în care imaginarea și schițarea de cadre, de personaje din povești era doar un joc. În timpul desenării scenelor, Laura și Livia armonizează două voci distincte, dar complementare. Ele caută permanent modalități de expresie autentice, menite să aprofundeze și să extindă semnificațiile textelor literare pe care le ilustrează. 

O imagine care conține persoană, Chip de om, de interior, perete

Descriere generată automat

Dan Mircea Cipariu s-a născut la 7 septembrie 1972, în București. Este licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara. În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea „Tipare ale imaginii poetice“, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București. În 2022, a publicat volumul META VERS, cu 7 ilustrații de Mihai Zgondoiu. 

O imagine care conține persoană, Chip de om, îmbrăcăminte, om

Descriere generată automat

Albert Toma a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, unde a studiat Traducere și Interpretare. A urmat două masterate, Masteratul European pentru Formarea Interpreților de Conferință și Masteratul în Traduceri Specializate și Studii Terminologice.

Este traducător și redactor la Editura Ars Libri. 

O imagine care conține Font, Grafică, text, design grafic

Descriere generată automatÎnființată în anul 2007, Ars Libri este o editură de prestigiu care a câștigat încrederea publicului prin seriozitate și înalte standarde de calitate ale materialelor editoriale apărute sub egida sa. Ars Libri este lider de piață în ceea ce privește materialele educaționale cu grad ridicat de eficacitate și aplicabilitate, adaptate la curriculum-ul școlar actual și la cerințele societății contemporane. Recent, Ars Libri și-a diversificat gama de carte, deschizându-și portofoliul către literatura străină pentru copii, atât pe categoria de ficțiune cât și pe cea de nonficțiune. Într-un timp scurt, editura a publicat titluri interesante (2-12 ani), apreciate deja de cititori. Ars Libri Junior este un imprint al Editurii Ars Libri. Editura are peste 500 de titluri în portofoliu. 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508