spot_img

LAUREAŢII GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2024

Ediţia a 27-a a Galei Tânărului Actor HOP, program de tradiție al UNITER, s-a încheiat în seara zilei de 31 august, la Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia. Tema acestei ediții aflate sub direcția artistică a regizorului Erwin Șimșensohn a fost Identitatea actorului autentic – amprenta unicității sale. 

Concursul Galei HOP 2024 s-a desfășurat pentru al patrulea an consecutiv la Alba Iulia în zilele de 28, 29 și 30 august începând cu ora 18.00, la Teatrul de Păpuși „Prichindel”, cu transmisiune live pe www.galahop.uniter.ro

Juriul de preselecție – cel care a decis cine sunt cei care merg în etapa finală – a fost format din: actorul și regizorul Radu Iacoban, actorul Adrian Nicolae și actrița Mihaela Velicu.

În zilele premergătoare concursului (25-27 august), cei 35 de actori selectați (27 artişti la secţiunea Individual şi 3 grupuri) au participat la ateliere de formare coordonate de actorul Lucian Ionescu și coregrafa Cezara Blioju la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia. Apoi, în zilele de concurs, au avut loc și alte întâlniri și discuții cu profesioniști din lumea teatrului, directori de teatru și regizori invitați. 

Juriul final al concursului – cel care a analizat prestațiile concurenților și a decis câștigătorii premiilor Galei HOP 27 – a fost format din: Raluca Aprodu (actriță), Gianina Cărbunariu (regizoare), Vlad Cristache (regizor), Alina Epîngeac (critic de teatru), Claudiu Groza (critic de teatru), Andrei Măjeri (regizor) și Adrian Titieni (actor). 

Concursul a fost transmis zilnic online în direct pe site-ul https://galahop.uniter.ro/ și contul de Facebook al Galei HOP (https://www.facebook.com/GalaHopGalaTanaruluiActor).

Felicitări concurenților HOP 2024! 

Bianca Archip, Ada-Andreea Bicfalvi, Roxana Biclea, Alexandra Bob, Nicholas Bohor, Robert Brage, Alexandra Catrina, Leonard Chionac, Ioana Cojocărescu, Andra Colidiuc, Eduard Crucianu, Darie Doklean, Luca Fumuru, Catinca Hanțiu, Bogdan Ifodi, Sorin Manea, Bianca Marinescu, Mihai Mocanu, Maria Moroșan, Gabriel Muncuș, Larisa Oasenegre, Miruna Gabriela Olteanu, Iosif Paştina, Daria Pentelie, Theodora Pintilie, Mihai Andrei Pleșa, Anamaria Popa, Andreea Alice Preda, Adrian Rîmboacă, Cătălina Romaneț, Antonia Scutaru, Denisa Tudora, Ileana Ursu, Cătălin Vîlcu, Ştefan Voicu.

Dorim să mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în organizarea Galei Tânărului Actor HOP 2024! Gazde. Echipe artistice și tehnice. Tineri artiști. Mentori și coordonatori ai atelierelor artistice. Finanțatori și parteneri. Tuturor și fiecăruia în parte. Pentru prietenie. Pentru profesionalism, dedicație, generozitate, răbdare și bucuria de a lucra împreună. 

PREMIILE GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP 2024

Premiul „ŞTEFAN IORDACHE” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP

a fost acordat actriței CĂTĂLINA ROMANEȚ (prezentă în concurs cu momentul liber ales Liniște, după monodrama „Umami” de Teodora Savu).

Premiul a fost anunțat de scenograful Dragoș Buhagiar, președinte UNITER.

Premiul pentru cea mai bună actriţă

a fost acordat ex aequo actrițelor CATINCA HANȚIU (prezentă în concurs cu momentul liber ales Fata cu flori din soare, text propriu, adaptare după „Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatania Țibuleac și „Viața ca un peron” de Octavian Paler) și ANTONIA SCUTARU (prezentă în concurs cu momentul liber ales Botoșani, după „Genul Acuzativ” de Mimi Brănescu).

Premiul a fost anunțat de actorul Adrian Nicolae, membru al juriului de preselecție.

Premiul pentru cel mai bun actor

a fost acordat ex aequo actorilor DARIE DOKLEAN (prezent în concurs cu momentul liber ales Murdărie, adaptare după „Sex, Drugs, Rock & Roll” de Eric Bogosian) și BOGDAN IFODI (prezent în concurs cu momentul liber ales #m-amnascutdinnou, adaptare după un scenariu de Aleksandr Petrov).

Premiul a fost anunțat de actrița Ioana Bogățan, manager al Teatrului de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia, co-producător al evenimentului.

Premiul „CORNEL TODEA” – Premiul pentru cea mai bună trupă de actori

a fost acordat actorilor THEODORA PINTILIE și MIHAI ANDREI PLEȘA pentru  spectacolul „OBSESIV – IMPULSIV”, adaptare după „Sex, Drogs, Rock’n Roll” de Eric Bogosian și „Love/ Sick” de John Cariani, cu Theodora Pintilie și Andrei Pleșa.

Premiul este susţinut de familia Todea, începând cu ediţia a 16-a.

Premiul a fost anunțat de Ion Dumitrel, președinte al Consiliului Județean Alba, co-organizator al Galei HOP.

Premiul „SICĂ ALEXANDRESCU”– Premiul special al juriului

a fost acordat actriței IOANA COJOCĂRESCU, prezentă în concurs cu momentul liber ales Probă Magda, text propriu cu inserții din „Pescărușul” de A.P. Cehov.

Premiul a fost anunțat de actrița Raluca Aprodu, membru al juriului final.

PREMIII GĂZDUITE

Premiul pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală 

instituit de actrița Dorina Lazăr a fost acordat actriței ILEANA URSU, prezentă în concurs cu momentul liber ales Eu sunt un pescăruș!, poem-manifest-dramatic, text propriu, cu inserții din A.P. Cehov. Delegat să decidă și să ofere premiul a fost regizorul Erwin Șimșensohn.

Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF”  

a fost acordat actriței CĂTĂLINA ROMANEȚ.

Premiul a fost anunțat de fondatorul LiterNet.ro, Răzvan Penescu, delegat să decidă și să ofere acest premiu.

PREMIILE PUBLICULUI (decise în urma votului pe site-ul www.galahop.uniter.ro)

Cea mai bună actriţă: DARIA PENTELIE – 1811 voturi

Cel mai bun actor: CĂTĂLIN VÎLCU – 586 voturi

Cea mai bună trupă de actori: POARTĂ-MĂ de Giorgia Aimeri, cu NICHOLAS BOHOR, ALEXANDRA CATRINA, LUCA FUMURU și LARISA OASENEGRE – 1856 de voturi 

Premiile au fost anunțate de regizorul Florin Caracala, producător al Galei HOP 27. 

*

GALERIA FOTO / VIDEO GALA HOP 2024

credit foto: ANDREI GÎNDAC | Two Bugs – zile de concurs

credit foto: FLAVIU DUȘA – zile de atelier

*

GALA HOP. Gala Tânărului Actor, program permanent al UNITER şi singular în peisajul festivalier autohton, este un concurs care are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic.

Informații despre ediția 2024 a Galei HOP găsiți aici: 

Partenerii GALEI HOP – GALA TÂNĂRULUI ACTOR 2024

Producători:

Asociația UNITER – Uniunea Teatrală din România

Consiliul Județean Alba

Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia

Teatrul de Stat Constanța 

Proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii

Parteneri:

Primăria Municipiului Alba Iulia 

Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia 

TIFF – Festivalul Internațional de Film Transilvania

Teatrul EXCELSIOR 

ITI – Institutul Internațional de Teatru, Secţia Română

Partener media principal: Radio Guerrilla

Partener cultural: Radio RFI România

Parteneri media:

Radio România Cultural 

Ziarul Metropolis 

www.happ.ro  

LiterNet

Revista Teatrul azi

Daily Magazine

BookHub 

Zile și Nopți

Sponsori: 

DORNA

Costa Coffee 

Eveniment transmis LIVE de: RoEventsPartener de monitorizare: mediaTrust

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508