spot_img

Inocența copilăriei în fața întrebărilor existențiale profunde

Oscar și Tanti Roz este un roman profund emoționant, care abordează, cu delicatețe și sinceritate, teme dificile precum boala în fază terminală, moartea și credința. Cu sensibilitate și har scriitoricesc, Éric-Emmanuel Schmitt a creat o poveste deopotrivă tandră și universală, din categoria acelora care rămân veșnic cu noi, determinându-ne să reflectăm la modul în care trebuie să facem față adversităților și să găsim sens chiar și în cele mai grele momente ale vieții. Romanul transmite idei complexe despre acceptare, credință și creștere personală într-o manieră simplă și sinceră, dar cu o rezonanță puternică asupra noastră.

Povestea se desfășoară la spitalul unde Oscar, un băiat de 10 ani bolnav de leucemie, își trăiește ultimele zile. El se simte abandonat și neînțeles, mai ales de părinți, care nu pot face față durității acestei boli și evită să discute deschis despre ce urmează să se întâmple.

Cristina Poterășoiu

Tanti Roz este o voluntară în vârstă care are grijă de copiii din secție și care, devenindu-i confidentă, îl ajută pe Oscar – cu umor, fantezie și căldură – să facă față situației. Ea devine o figură extrem de importantă în viața lui Oscar, simbolizând mângâierea și dragostea maternă. Ținuta ei roz contrastează cu mediul rece al spitalului, fiind simbolul pentru căldură și bunătate. Poveștile pline de imaginație ale lui Tanti Roz, precum și capacitatea ei de a fi atât jucăușă, cât și înțeleaptă, îl ajută pe Oscar să treacă prin ultimele zile cu un simțământ de pace.

Îi spune povești din trecutul ei inventat de luptătoare profesionistă și îl încurajează să trăiască fiecare zi ca și cum ar dura zece ani. Această idee arată cât de efemeră poate fi viața și cum chiar și un timp limitat poate fi semnificativ dacă este trăit cu scop și imaginație.

Urmând sugestia lui Tanti Roz, Oscar începe să scrie niște scrisori pentru Dumnezeu. Prin intermediul acestora, el își exprimă fricile, gândurile și emoțiile, în timp ce experimentează, în doar douăsprezece zile, diferitele etape ale vieții – de la adolescență la maturitate. Aceste scrisori sunt un dialog nu doar cu Dumnezeu, ci și cu el însuși, ajutându-l să se împace cu moartea. Scrisul ajunge să-l poarte pe Oscar într-o călătorie spirituală, pe parcursul căreia el găsește pacea, dragostea și speranța.

Oscar se îndrăgostește de Peggy Albăstrea, o fată care se află în același spital, suferind de o afecțiune din cauza căreia pielea ei pare de culoare albastră. Dragostea lui pentru Peggy este inocentă, dar profundă. El decide că vrea să o „protejeze” de „fantome” (o metaforă pentru boala ei). Astfel, Oscar dovedește că are capacitatea de a empatiza cu altcineva, depășindu-și propria sa suferință. Peggy Albăstrea reprezintă dragostea, frumusețea și visul lui Oscar de a trăi dincolo de boala sa. Condiția ei unică (pielea albastră) devine un simbol al magicului în ochii lui Oscar.

Spitalul în care sunt îngrijiți Oscar și ceilalți copii este atât un loc al vindecării, cât și al suferinței, ceea ce îl transformă într-un simbol complex al vieții și al morții deopotrivă. Este un loc în care linia dintre aceste două stări este neclară, reflectând incertitudinea și fragilitatea vieții, în special pentru cineva ca Oscar, care se confruntă cu sfârșitul.

Oscar este un personaj complex și multidimensional care întruchipează reziliența, compasiunea și puterea transformatoare a imaginației în fața adversității. El servește ca un memento emoționant al prețiozității vieții și al importanței de a prețui fiecare moment, indiferent cât de trecător este.

Oscar are o imaginație bogată și vie. El creează în mintea sa o lume fantastică în care interacționează cu personaje imaginare și se lansează în aventuri. Imaginația sa servește drept mecanism de adaptare, permițându-i să evadeze din realitățile dure ale bolii sale și să găsească alinare în creativitate.

Oscar este sensibil și perceptiv, fiind atent la emoțiile celor din jurul său. Este capabil de empatie și compasiune, demonstrând o preocupare autentică pentru bunăstarea celorlalți, în special a colegilor săi din salonul de spital. Sensibilitatea sa îi permite să formeze legături semnificative cu oamenii pe care îi întâlnește, inclusiv cu Tanti Roz, pe care ajunge să o iubească profund.

Deși se află la o vârstă fragedă, Oscar are o minte curioasă și iscoditoare. El pune întrebări despre viață, moarte și viața de apoi, căutând să înțeleagă misterele existenței. Curiozitatea sa îl determină să exploreze întrebări filosofice și existențiale profunde cu mult dincolo de vârsta sa.

În ciuda faptului că se confruntă cu iminența propriului său sfârșit, Oscar dă dovadă de un curaj și o rezistență remarcabile. Își înfruntă fricile cu curaj și demnitate, refuzând să cedeze în fața disperării sau a autocompătimirii. Curajul său îi inspiră pe cei din jurul său, inclusiv pe Tanti Roz, care îi admiră puterea și determinarea în fața unei suferințe inimaginabile.

Înaintând prin boală, Oscar își păstrează un sentiment de inocență și puritate. El abordează viața cu o uimire copilărească, găsind bucurie în plăcerile simple și în momentele de conectare cu ceilalți.

La rândul ei, tanti Roz este un personaj complex care întruchipează compasiunea, înțelepciunea, puterea, îngrijirea și spiritualitatea. Ea este o lumină călăuzitoare pentru Oscar și un far de speranță și iubire în mijlocul întunericului și al disperării. Prezența ei luminează romanul și lasă o impresie de durată atât asupra personajelor, cât și asupra cititorului. Compasiunea ei se extinde dincolo de simpla îngrijire; ea intră cu adevărat în contact cu copiii la nivel emoțional, oferindu-le alinare și companie în momentele de mare nevoie.

Dincolo de presiunea emoțională pe care o presupune munca ei la spital, Tanti Roz rămâne puternică și rezistentă.  Ea oferă căldură, siguranță și dragoste necondiționată copiilor pe care îi are în grijă.

Oscar și Tanti Roz este o operă atemporală și de neuitat, care lasă o impresie de durată asupra inimii și minții cititorului.

Cristina POTERĂȘOIU

Oscar și Tanti Roz, de Éric-Emmanuel Schmitt, Editura Humanitas Fiction 2012, 2016, 2022

Traducere din limba franceză de Marieva Ionescu

Éric-Emmanuel Schmitt este un autor fascinant și versatil, recunoscut pentru talentul său de a împleti întrebări filosofice și existențiale profunde în povestiri accesibile, cu rezonanță emoțională. O temă recurentă în opera sa este explorarea credinței, religiei și spiritualității, dar întotdeauna într-un mod umanist și incluziv. Schmitt explorează aceste teme spirituale fără a le moraliza sau simplifica, lăsând loc propriilor reflecții ale cititorilor. Schmitt este filosof de formație, iar această pregătire intelectuală transpare în opera sa. Povestirile sale abordează adesea preocupări umane fundamentale – viața, moartea, credința, iubirea, identitatea și căutarea sensului. El tratează aceste subiecte grele cu o lejeritate și o claritate care îi fac cărțile accesibile unui public larg. A scris piese de teatru, romane, povestiri, dar și cărți pentru copii. Lui Éric-Emmanuel Schmitt i s-au decernat peste 20 de premii și distincții literare, în 2001 primind titlul de „Chevalier des Arts et des Lettres”. Cărțile lui sunt traduse în peste 40 de limbi.

Cristina Poterășoiu este redactor și traducător. A scris, coordonat și implementat trei proiecte câștigătoare în cadrul programului de traduceri literare Europa Creativă al Uniunii Europene (2018-2023). A fost Director Executiv al Asociației Editorilor din România. A scris numeroase articole în publicații literare. În prezent, este Director de Program la Editura Ars Libri. Este membru al Societății de Gestiune pe Drepturi de Autor OPERA SCRISĂ.RO.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508