spot_img

EXPOZIȚIE ȘI LANSARE DE CARTE: ARHITECTUL MIREL LEVENTER PREZINTĂ, DIN 3 OCTOMBRIE, LA ARCUB, „ARHIMAGINI CLUB A”, CEA MAI BOGATĂ ARHIVĂ DE IMAGINI DIN PERIOADA DE GLORIE A CLUBULUI A 

Începând din 3 octombrie, la ARCUB – Hanul Gabroveni se deschide „ARHIMAGINI CLUB A”, expoziție realizată de arhitectul Mirel Leventer ce documentează viața de student la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București și evenimentele care au avut loc în Club A în perioada anilor 1969-1983. Vernisajul expoziției va marca și lansarea albumului de fotografie, cu același titlu, „ARHIMAGINI” însoțit de un film documentar montat din imaginile video recuperate de pe rolele de 16 mm, din arhiva personală a arhitectului.

Expoziția, organizată cu sprijinul Primăriei Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, plasează manifestările culturale organizate în Club A între austeritatea evenimentelor politice românești din anii ‘70 și evenimentele care au marcat viața internațională, precum: Festivalul de Muzică Pop și Folk, primul eveniment de anvergură al clubului, din 1969, anul în care Mirel Leventer intra la facultate, iar în lumea liberă începea festivalul Woodstock și pășea primul om pe lună. 

Colecția privată de fotografii și filme Mirel Leventer este cea mai bogată arhivă de imagini din perioada de glorie a Clubului A, 1969–1989, când funcționa ca un club (semi)clandestin și exclusivist, fondat și administrat de studenții Institutului de Arhitectură din București (azi, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”) și păstrează memoria unui loc esențial pentru cultura alternativă a tinerilor din ultimele două decenii de comunism românesc. 

Clubul A a fost o oază de libertate creată într-un subsol din centrul istoric al Capitalei comuniste cu scopul de a putea organiza spectacole, dezbateri și concerte care să constituie o alternativă la cultura promovată oficial, și să ofere tinerilor un loc în care să se poată comporta ca și cum ar fi liberi. 

Imaginile lui Mirel Leventer ajung la noi ca dintr-o altă constelație, cu tineri fericiți înghesuiți la un subsol într-un spațiu mic, dar care se simțeau MARI” spune Andrei Zinca, regizor de film. 

Mirel ne oferă în dar un act de dezvăluire, conservare și rememorare a unei arhitecturi austere dar nu lipsite de spontaneitate, a ceea ce a fost un curent subteran de rezistență și speranță, ce a însuflețit acest spațiu unic cunoscut sub numele de Club A scrie Dana Maitec, artist fotograf în cartea Arhimagini.

Expoziția „ARHIMAGINI CLUB A”, poate fi vizitată în perioada 3-13 octombrie 2024, la ARCUB – Hanul Gabroveni, Sala Librărie din strada Lipscani nr. 84-90, și este deschisă de marți până duminică, între orele 12:00- 20:00, accesul publicului fiind liber. În zilele de luni, expoziția este închisă. 

Despre Mirel Leventer 

A absolvit Liceul Ion Luca-Caragiale în 1969 și Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București (actuala Universitate de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”) în 1975. Are o experiență profesională bogată; a urmat mai multe cursuri de perfecționare profesională, atât în țară, cât și în străinătate. 

Între 1985 și 1993 a locuit în Israel; în prezent are dublă cetățenie, română și israeliană. Semnătura sa de arhitect se regăsește pe mai multe construcții de anvergură, atât din țară, cât și din străinătate, o bună parte dintre acestea în Israel. Este membru al Clubului A din București și a fost coordonatorul cineclubului acestuia între anii 1970 și 1975, în perioada în care era student al Facultății de Arhitectură.

Este pasionat de publicitate, producție video, alpinism, călătorii și istoria filmului. Își menține vie plăcerea de a face fotografii. Este o pasiune care, în cazul său, datează deja de aproape jumătate de secol: „Fac poze din liceu, din clasa a opta chiar. Deci, cumva, cam dintotdeauna mi-a plăcut să fac fotografii. Când eram în liceu am participat, de altfel, la multe expoziții foto ale elevilor. Era și la un cerc de fotografie în liceu. Pe atunci, cercurile de fotografie erau mici instituții de amatori, unde învățam ce să facem cu un aparat foto. Aveam un coordonator care în cazul nostru era profesorul de fizică, dar cercurile nu aveau nici o legătură specială cu școala. Un asemenea cerc ne încuraja să ne dezvoltăm o anumită pasiune; aș putea spune că aici s-au sădit „primele semințe” ale unei pasiuni,” care ulterior a generat colecția unică de fotografii și filme legate de Clubul A.

Urmăriți-ne pe Facebook, Instagram și pe canalul Whatsapp ARCUB 

Detalii pe www.arcub.ro 

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internațional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internațional de jazz în aer liber din Capitală, Bucharest Jazz Festival, și al Zilelor Bucureștiului.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508