Astăzi, 6 septembrie 2024, muzicienii români Diana Jipa și Ștefan Doniga își iau zborul spre o aventură unică – „Drumul Libertății”, un turneu care reprezintă o premieră absolută pentru muzica românească. În următoarele 25 de zile, cei doi artiști vor călători și vor aduce sunetele românești pe 6 continente, primul concert având loc pe 7 septembrie, la Bruxelles.
Scopul acestui turneu grandios este de a duce moștenirea culturală a României pe scenele internaționale, interpretând lucrări ale compozitorilor reprezentativi pentru arealul cultural românesc, precum George Enescu, Béla Bartók, Dinu Lipatti și Dan Dediu.
„Drumul Libertății” simbolizează puterea artei de a elibera și de a conecta oamenii, marcând 35 de ani de la Revoluția Română. Este, de asemenea, un testament al angajamentului celor doi muzicieni – violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga – de a împărtăși un mesaj global de pace și respect pentru diversitatea culturală și libertate de expresie. Turneul va aduce muzica lor în orașe vibrante precum Bruxelles, Pretoria, Cebu, Auckland, New York și Lima, demonstrând că muzica are puterea de a construi punți între culturi și națiuni.
„Pornim într-un turneu fără precedent pentru muzica românească, din punct de vedere al întinderii geografice. Plecăm cu inimile pline de emoție, știind că fiecare concert va aduce povestea noastră și a culturii românești într-o lume care are nevoie mai mult ca oricând de unitate și dialog.” a declarat pianistul Ștefan Doniga.
Itinerarul turneului:
– Europa – Bruxelles / Belgia – 7 septembrie 2024
– Africa – Pretoria / Africa de Sud – 12 septembrie 2024
– Asia – Cebu / Filipine – 17 septembrie 2024
– Oceania – Auckland / Noua Zeelandă – 21 septembrie 2024
– America de Nord – New York / S.U.A. – 29 septembrie 2024
– America de Sud – Lima / Peru – 1 octombrie 2024
Repertoriul recitalurilor va cuprinde:
1. George Enescu – Tarantella pentru vioară și pian;
2. Anton Pann/Ioan Dobrinescu – „Cântând cu Anton Pann”;
3. Walter Mihail Klepper – Sonatina pentru vioară și pian în Re Major;
4. Alfonso Castaldi – Elegie (aranjament pentru vioară și pian – Diana Jipa/Ștefan Doniga);
5. Myriam Marbé – Humoresca (aranjament pentru vioară și pian – Diana Jipa/Ștefan Doniga);
6. Adrian Iorgulescu – „4 Inscripții sonore” pentru pian solo;
7. Roman Vlad – „Drumul libertății” pentru vioară solo – primă audiție absolută (comandă pentru prezentul turneu);
8. Dinu Lipatti – Tema cu variațiuni din Sonatina pentru vioară și pian op. 1;
9. Béla Bartók – Șase dansuri populare românești (versiunea pentru vioară și pian de Zoltán Székely);
10. Dan Dediu – „Dragon” pentru vioară și pian din suita „Un bestiar mitologic” op. 133.
***
Pentru a trăi alături de muzicieni aventura „Drumul Libertății” pe cele 6 continente, urmăriți pagina de Facebook a turneului: https://www.facebook.com/Drumullibertatii/.
Turneu organizat de Asociația Culturală INNOVARTE și finanțat de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir.
Parteneri: Europa Nova, Ambasada României în Republica Africa de Sud, Ambasada României în Republica Filipine, Arts Council Of Cebu Foundation, Inc., Asociația Culturală „Zamolxis – Raíces Rumanas”, be Residences, Doina – Asociația Românilor din Auckland, Societatea Română Creștină „Dorul”, Biserica Ortodoxă Sfântul Andrei din New York, Ambasada României în Republica Peru, Bolivia și Ecuador, Universidad Nacional de Música Perú, Connect Media.
Parteneri media: Bookhub, Ediția de dimineață, Gândul Media Network, munteanurecomanda.ro, Radar de Media, Radio România Cultural, Radio România Muzical, RFI Romania, #FEMEiA, spotmedia.ro, Zile și nopți.
Acest proiect este cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional.
Institutul Cultural Român nu este responsabil de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.