spot_img

De la Dostoievski la vale

L-am cunoscut pe Bogdan Răileanu în urmă cu un deceniu și, dacă nu aș fi aflat dintr-o relatare a lui de pe Facebook că are 44 de ani, nu aș fi bănuit niciodată ce vârstă reală are. Cred că și-a schimbat foarte puțin înfățișarea, așa că și atunci părea un om matur. Ca să mă lămuresc abia acum, după citirea celui de-al patrulea (ba al cincilea) volum*, că Bogdan al nostru e, în sfârșit, cu adevărat unul. Tânărului prozator de odinioară nu-i suna bine cuvântul maturitate. El voia totul, pe lângă talentul cu care îl înzestrase natura. Voia să dezlege tainele universului, ale vieții și ale morții. Numai deșertul de cenușă lipsea. Întotdeauna cărțile lui au fost ambițioase. Acolo a fost, pentru mine, motivul principal al ezitării. „Totul” e ceva care sună amenințător.

Constat, însă, că Bogdan cel nou, cel care își păstrează toate temele juneții, universul, locurile și personajele are, în sfârșit, un loc solitar/solidar pentru melancolia vârstei. Frazele lui, la fel de elaborate și frumos curgătoare, au o notă muzicală minoră, o armonie a tristeții și a zădărniciei, strecurată peste tot. Uitând să rezolve problemele globale ale omenirii, Răileanu redescoperă umanul de mare finețe. În fiecare propoziție există o pauză minusculă de gândire, ca un cârlig al memoriei, cu care culege din capul cititorului emoții foarte, poate prea personale. Ce deliciu!

Dar să nu vă închipuiți că avem de a face cu un volum întunecat și plicticos, moralizator la modul bătrânicios – care-mi displace profund. O, nu. Dimpotrivă. Personajele lui duduie de viață, dorințe, nerușinări, viclenii, erotism straight ori deviant. Toate încearcă să-și trăiască viața din plin, până și ciufutul singuratic din Ziua cuplurilor înotătoare. Și abia când ajungi la finalul unei povești despre agațamente eșuate, constați că lumea e foarte departe, iar piscina a închis de multă vreme. Și aici, ca în mai toate poveștile, întâlnim această caracteristică fermecătoare, care este twist-ul final. Departe de a fi o găselniță înghesuită prin voința autorului, poanta e cuprinsă și ascunsă în toate elementele prozei. Rândul nevăzut din măruntaiele prozei capătă un înțeles: „…iar viața mea era o bulă mică emanată în acest lichid amniotic uriaș”.

O altă linie de forță (dar o forță delicată, în surdină, însă perfect vizibilă) este umorul. Nu știu cum am putea parcurge altfel proza cu subiect „literar românesc” din „Abatorul literar”. Tot ce se întâmplă în poveste e de un haz nebun: întâmplarea din avion, întâlnirea din Clujul culinar, lectura din club, paznicul cititor, agitația antirasistă și intelectuală de stânga. O poveste despre ipocrizie, malversațiuni, aranjamente și antipatii, relatată pe mai multe voci. Din toate aceste întâmplări în doi, trei peri, transpare, la final, destinul artistului, într-un dressing de gusturi și amărăciune. Nu e deloc greu să înțelegi cum privește Răileanu curentele literare și paraliterare din România. Și, dincolo de mode, care este, până la urmă, înțelesul profund al meseriei de scriitor. „Simțea cum plantele de deasupra lui cresc chiar în acel moment cu un milimetru, în timpul în care își auzea inima cum îi bate în piept ca un răspuns fără putință de a fi înțeles.” E ciudat cum găsește Bogdan un spațiu mic și suficient în proza lui pentru o întrebare existențială, sinceră, curată, fără mofturi.

Florin Iaru

De râs e și „Variabila Dostoievski”. Dincolo de erotismul conținut al personajului principal, lumea unui bloc de locuințe se desfășoară trepidant și absurd. Și totul este dat peste cap de apariția unei femei enigmatice, frumoase (cum altfel?), care aprinde imaginațiile. Nimic nu sugerează sfârșitul, toate îl fezandează. Iar relația dintre bărbatul (artist) și iubita lui devine clară și fără speranță: „— Idiotul e cu un prinț, prințul Mîșkin. El e idiotul, de fapt, care crede că frumusețea va salva lumea, am spus prin întuneric și am simțit capul Inei care s­a retras de pe umărul meu.” Nu știu cum ar putea fi mai bine rezumată relația dintre doi indivizi maturi și vaccinați, prinși în butoiul lockdown-ului și care trebuie să-și ducă viața împreună.

Dar n-aș vrea să epuizez substanța volumului. Atâta vă spun: e cea mai frumoasă carte a lui Bogdan Răileanu. Frumoasă, adică: bine scrisă, mizantroapă, fină, clară și întunecoasă. Pornind de la titlul povestirii, am tras concluzia, alături de autor, că e tare Dostoievski, cum altfel?, dar viața se întinde mult mai departe, până și-n gaură de șarpe.

Florin IARU

„Picioare de lotus” de Bogdan Răileanu, Polirom, 2024

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508