spot_img

Cea de-a V-a ediție a Festivalul Cultural Latino-American | 2-6 octombrie 2024

Începutul lunii octombrie aduce o nouă ediție a Festivalului Cultural Latino-American la București, un eveniment organizat de Muzeul Național al Literaturii Române, cu sprijinul Ambasadei Argentinei, Ambasadei Chile, Ambasadei Cubei, Ambasadei Mexicului și al Ambasadei Peru în România.

Evenimentul va avea loc în perioada 2-6 octombrie, la sediile din strada Nicolae Crețulescu 8 și din Calea Griviței ale Muzeului Național al Literaturii Române, care vor deveni, pentru aproape o săptămână, spațiul simbolic al culturii latino-americane la Bucureşti.

Programul ediției din acest an include peste 15 evenimente, de la proiecții de filme, la expoziții de fotografie, ilustrație sau reproduceri de gravuri, la concerte și lecturi publice, la care publicul are acces gratuit.

Spațiu fascinant cu care avem atât de multe afinități, peisajul cultural latino-american este prezent în multe dintre proiectele Muzeului Național al Literaturii Române desfășurate de-a lungul unui an. Festivalul Cultural Latino-American este însă o ocazie unică și necesară, care ne ajută să ne bucurăm de bogăția acestui cadru cultural pe deplin, ca și cum am păși într-o altă emisferă culturală.   

După patru ediții încheiate cu succes, putem spune că Festivalul Cultural Latino-American a devenit deja o tradiție, un bornă vizibilă în lista evenimentelor de toamnă așteptate de publicul iubitor de cultură din Capitală. Ne bucurăm că am ajuns aici și le mulțumim tuturor ambasadelor partenere, care ne ajută să ducem acest proiect mai departe, cu ediții ce cresc în amploare de un an la altul, a declarat Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române.

Deschiderea oficială va avea loc miercuri, 2 octombrie, de la ora 18.30, la sediul din Calea Griviței al Muzeului Național al Literaturii Române, în prezența reprezentanților tuturor instituțiilor care au făcut posibilă ediția din acest an a Festivalului: Excelența Sa Doamna Déborah Leticia Ojeda Valedón – Ambasadoarea Cubei în România, Excelența Sa Domnul Carlos Alejandro Poffo – Ambasadorul Argentinei în România, Excelența Sa Domnul Félix Denegri Boza – Ambasador al Peru în România, Domnul Alejandro Omar Vázquez Martínez, Secretar II în cadrul Ambasadei Mexicului din România, Domnul Domnul Abel Murcia Soriano – Director al Institutului Cervantes din București. Amfitrion: Ioan Cristescu, director general al MNLR.

Momentele artistice ale evenimentului de deschidere vor fi lectura publică din Șotron – romanul-cult al lui de Julio Cortázar, una dintre cele mai iubite cărți din literatura universală contemporană –, lectură susținută de ES Domnul Carlos Alejandro Poffo, urmată de un concert de muzică tradițională peruană susținut de Itto Meza.

Ediția din acest an a Festivalului Cultural Latino-American include în program trei expoziții. La sediul din Calea Griviței nr. 64-66 al Muzeului Național al Literaturii Române, Ambasada Argentinei invită publicul să viziteze o expoziție de zece fotografii cu tema Gauchos, cunoscuții cowboy argentienieni, iar Ambasada Chile propune o expoziție de zece lucrări grafice ale artistului Claudio Gay despre Chile colonial.

În perioada 2-6 octombrie, la mansarda MNLR din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, publicul poate vizita expoziția de reproduceri ale unor gravuri din secolul al XIX-lea ale artistului Eduardo Laplante, care se regăsesc la Muzeul Național al Cubei, despre vechile Ingenios (fabrici de prelucrare a trestiei de zahăr).

De asemenea, în cadrul ediției din acest an a festivalului, la demisolul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, publicul este invitat să viziteze o expoziție realizată de Clubul Ilustratorilor în parteneriat cu Institutul Cervantes din București: „Pădurea de texte și imagini”, ce reunește lucrările a 40 de ilustratori români. 

Începând cu cea de-a doua zi a ediției din acest an a Festivalului Cultural Latino-American, la sediul din strada Nicolae Crețulescu nr. 8 al Muzeului Național al Literaturii Române debutează proiecțiile de filme. Sunt peste zece proiecții în program: de la filme documentare, la filme de artă dedicate unor personalități ale vieții culturale latino-americane, precum cel dedicat memoriei scriitoarei chiliene Gabriela Mistral, la filme semnate de regizori celebri precum Guillermo del Toro și până la filme recompensate cu premii importante, recenzate elogios în întreaga lume și prezente la cele mai importante festivaluri.

O importantă lansare de carte are loc în după-amiaza ultimei zile a ediției din acest an a Festivalului. Este vorba despre sărbătorirea a 100 de ani de la apariția cărții „Douăzeci de poeme de iubire şi un cântec de disperare” semnată de poetul chilian Pablo Neruda, laureatul Nobelului literar în anul 1971 (ediția în limba română: traducere de Dan Munteanu Colan, Editura Vellant). Evenimentul, care va debuta la ora 16.00, va avea loc în prezența Excelenței Sale Domnul Julio Bravo Iubini, Ambasadorul Chile în România, și va fi urmat de proiecția documentarului Neruda, el Hombre y su obra / Neruda, Omul și opera, de Luis R. Vera.
Programul oficial al ediției din acest an a Festivalului Cultural Latino-American poate fi consultat pe site-ul MNLR, precum și pe paginile de social media ale instituției: https://mnlr.ro/festivalul-cultural-latino-american-2-6-octombrie-2024/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508