Scriitorul Dan Mircea Cipariu și invitații săi au transformat terasa Black Habit, la lăsarea serii de 7 septembrie 2024 peste Calea Griviței din București, într-un spațiu care a respirat timp de două ore blues, poezie și confesiuni artistice!
În a șasea secvență a proiectului Vin. Intimitate. Poezie, din cadrul UNDERCLOUD 2024, a fost lansat volumului ”Cartușeria”, apărut la Editura Vellant, cu 7 desene de Mihai Zgondoiu, într-un show memorabil, propus de Mike Godoroja, cu Ana Maria Godoroja, Andra Băcilă, Marcian Petrescu, Rareș Totu, Vali Vătuiu și Blue Spirit, la care au participat peste o sută de invitați, artiști, cititori și prieteni.
”Cartușeria este un proiect de cercetare poetică și mi-a fost inspirat când eram la Veneția cu soția mea care curatoria o expoziție de Noaptea Muzeelor în Veneția. Atunci mi-am dat seama că, de fapt, cele mai importante proiecte culturale ale Europei se petrec în spații care au aparținut unor vechi depozite de armament.”, a mărturisit Dan Mircea Cipariu.
Dan Mircea Cipariu: ”Bună seara, Feți Frumoși și Ilene Cosânzene!, este marca bunului meu prieten, Mike Godoroja, însă eu voi fi amfitrionul acestei seri, cu această trupă minunată, Blue Sprit, care îl are drept conducător de ritmică pe inegalabilul Vali Vătuiu. M-a bucurat incredibil că o studentă eminentă de la Royal Academy of Music din Londra s-a integrat remarcabil grupului Blue Spirit, e vorba de pianista Andra Băcilă. Îi avem așadar la bas pe Florin Lungu, la chitară electrică Adrian Vișteanu și la orgă pe Emanuel Gheorghe Fisă.
Suntem în a șasea seară de Vin. Intimitate. Poezie, un proiect în cadrul UNDERCLOUD, un festival inițiat de buna noastră prietenă Chris Simion – Mercurian. În fiecare seară am făcut o provocare pornind de la o carte scrisă de Henri Wald, Ideea vine vorbind, și i-am rugat pe invitați să completeze asemănător sintagma Poezia vine… Iulian Tănase a spus că poezia vine dansând, Cosmin Perța a spus că poezia vine mâncând, Florin Iaru a spus că poezia vine și pleacă, iar Ioana Crăciunescu a spus că poezia vine, pleacă din tine, nu din mine. O să mă gândesc și eu până la sfârșitul acestei seri cum voi rima poezia vine.
Cert este că, în primul rând, sărbătoresc cincizeci și doi de trandafiri în buchetul vieții, apoi îmi lansez o carte absolut splendidă, care apare la editura Vellant, condusă de prietenul meu Dan Pleșa, pe care îl salut. Carte se numește Cartușeria, cu șapte desene de Mihai Zgondoiu, care este aici și pe care vă rog să îl aplaudați. O să citesc două poeme, după care o să le rog pe cele două minunate artiste, Ana Maria Godoroja și Andra Băcilă, să poftească pe scenă.
Cartușeria este un proiect de cercetare poetică și mi-a fost inspirat când eram la Veneția cu soția mea care curatoria o expoziție de Noaptea Muzeelor în Veneția. Atunci mi-am dat seama că, de fapt, cele mai importante proiecte culturale ale Europei se petrec în spații care au aparținut unor vechi depozite de armament. ”
Dan Mircea Cipariu a citit poeziile ”caravan petrol” și ”cabina de probă”. În aplauzele publicului a urmat un moment muzical susținut de Blue Spirit și Ana Maria Godoroja.
Dan Mircea Cipariu: ”Titlul acesta mi-a fost inspirat acum 10-15 ani, când Ioana Crăciunescu a jucat la Cartușeria, un spațiu unde acum 100 de ani erau depozitele de armament ale Franței, iar acum este un complex de teatre, unde a jucat și Ioana. Poemul care dă titlul acestui volum, Cartușeria, este dedicat Ioanei Crăciunescu, pe care o invit pe scenă.”
Ioana Crăciunescu: ”Consider că momentul artistic de mai devreme a fost un moment de grație muzicală, mă bucur că s-a petrecut în prezența mea și le felicit pe Ana Maria Godoroja și Andra Băcilă!. ”
Alături de formația Blue Spirit, Ioana Crăciunescu și Dan Mircea Cipariu au susținut un moment de improvizație în jurul textului care dă titlul volumului ”Cartușeria”. Pe scenă a urcat apoi scriitorul și medicul Bogdan O. Popescu, care a citit un poem numit ”Duel”, poem scris și dedicat lui Dan Mircea Cipariu.
După ce a citit poemul ”Hotel Paradiso”, din ”Cartușeria”, Dan Mircea Cipariu a continuat: ”Ați văzut că am invitat câțiva poeți, așa că o rog acum pe Stefana Samfira să citească poemul pe care mi l-a trimis cadou pe whatsapp.” Ștefana Samfira a citit, pe scenă, poezia intitulată, nu întâmplător, ”Urare”.
Dan Mircea Cipariu: ”Mike Godoroja a făcut un proiect în sufrageria Ioanei Crăciunescu, împreună cu Florin Iaru, Mihai Zgondoiu, un proiect numit Aer de București. Mike a scris mai multe texte apărute în Aer de București, iar acuma Ana Maria Godoroja, împreună cu Andra Băcilă, Blue Spirit și Marcian Petrescu vor revizita piesa Mă doare compusă de Mike Godoroja.”
Dan Mircea Cipariu: ”Am spus la începutul spectacolului nostru despre poate cel mai bun chitarist de blues și rock care a câștigat premiul chitaristul anului în 1988 în România și în 1992 în Ungaria, Rareș Totu, pe care îl rog să se pregătească, după ce voi mai citit două poeme. Aștept acest moment muzical de câteva luni de zile..”
După o scurtă, hipnotică lectură a lui Dan Mircea Cipariu din ”Cartușeria”, evenimentul s-a încheiat cu un moment muzical de excepție. Ana Maria Godoroja, Blue Spirit, Andra Băcilă și Rareș Totu au interpretat melodiile ”Până când nu te iubeam”, ”Cristina” și ”Vă rog să aveți o viață frumoasă”.
Tudor VOICU
Foto: Mihaela PETRE
Dan Mircea Cipariu s-a născut la 7 septembrie 1972, în București. Este licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara, editura Libra. În 2007, volumul său de poeme Tsunami, editura Brumar, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București.
În 2020, a primit titlul de doctor în filologie pentru lucrarea „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de scriere creativă la Universitățile din Belgrad și Novi Sad, la Muzeul Național al Literaturii Române din București și în programele Centrului Cultural Arad, ale asociațiilor Euro CulturArt, Aluniș Art Center și ale Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER).
În 2022, publică volumul META VERS, cu 7 ilustrații de Mihai Zgondoiu, la Editura Vellant, carte distinsă cu Premiul Special al revistei Ficțiunea OPT M și cu Premiul Național pentru Poezie ”Vasile Voiculescu”.
În 2024, publică volumul Cartușeria, cu 7 ilustrații de Mihai Zgondoiu, Editura Vellant.
Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD este organizat de Fundația Calea Griviței în parteneriat cu Ministerul Culturii, Primăria Sectorului 1 București și ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. UNDERCLOUD este primul festival de teatru independent din România și se desfășoară anual în București din 2008. Festivalul se definește prin provocare și calitate și adună la un loc cele mai bune spectacole independente din stagiunea curentă. Inițiat de Chris Simion – Mercurian, promotoare a mișcării de teatru independent din România din 1999, festivalul se descrie ca fiind viu, curajos, curios, un festival care te scoate din zona de confort, care te surprinde, care nu se repetă. Scopul principal al festivalului este de a promova teatrul independent, de a susține artiștii emergenți și consacrați și de a oferi publicului acces la producții inovatoare și provocatoare.
Producători: Fundația Calea Griviței și Asociația UNDERCLOUD
Realizat cu sprijinul Primăriei Sectorului I și Ministerului Culturii
În parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Cartierul Creativ
Spații partenere: UNARTE, Muzeul Național al Literaturii Române, Teatrul Dramaturgilor Români, J`aiBistrot, Black Habit
Parteneri principali: George. Primul Banking Inteligent, Visa
Parteneri: Aqua Carpatica, Persil, Kasper, Tzuca și Asociații, Gavrilă și Asociații, Theatrum
Partener media principal: Rock FM
Parteneri media: Euromedia, B365, Ziarul Metropolis, HAPP.RO, IQAds, Liternet, Cult-Ura, Agenția de Carte, The Institute
www.undercloudfest.ro