spot_img

A 14-a ediție a Festivalului Internațional Propatria,  dedicat românilor din diaspora, se deschide pe 18 septembrie la Roma 

Festivalul continuă până pe 28 octombrie 2024 în mari orașe ale lumii: Roma, Milano, Istanbul, Berlin, Paris, Viena și București

Festivalul Internațional Propatria – Tinere Talente Românești revine în 2024 cu cea de-a 14-a ediție, continuând tradiția sa itinerantă consolidată în ultimii ani. 

Ediția din 2024 va începe pe 18 septembrie la Roma, la Ambasada României în Italia, cu un recital susținut de pianista Mara Dobrescu, cunoscuta pianistă de origine română, director artistic al festivalului din 2018, stabilită în Franța, violistul Răzvan Popovici și mezzosoprana Roxana Constantinescu. Acest concert va marca startul seriei de evenimente culturale diverse pe care Festivalul Propatria le aduce în atenția publicului internațional.

Anul acesta, festivalul va călători prin șase țări, oferind comunităților românești din Italia, Franța, Turcia, Germania, Austria și România 10 concerte de muzică clasică, operă și jazz, expoziții și proiecții de film, care vor avea loc între 18 septembrie și 28 octombrie 2024.

Cu sprijinul financiar al Departamentului Românilor de Pretutindeni, ediția din acest an își menține caracterul itinerant și vine în întâmpinarea românilor de peste hotare, oferindu-le oportunitatea de a se reconecta cu identitatea culturală și lingvistică.

Festivalul Internațional Propatria, fondat pentru a evidenția excelența tinerilor români din diaspora, a devenit un simbol al promovării valorilor culturale românești din afara granițelor.

De la prima sa ediție internațională din 2013, pe scena festivalului au urcat artiști din Franța, Austria, SUA, Belgia, Spania, Olanda, Germania, Italia, Republica Moldova și multe alte țări, mulți dintre aceștia fiind premiați cu Trofee Propatria și Premii de Excelență.

Până în prezent, festivalul a găzduit peste 80 de evenimente culturale și a recompensat mai mult de 350 de tineri talentați din întreaga lume. 

Ediția din 2024 va continua să aducă diversitate și excelență artistică prin concertele sale, expoziții și proiecții de film care vor avea loc în orașe emblematice pentru diaspora română: Roma și Milano (Italia), Istanbul (Turcia), Berlin (Germania), Paris (Franța), Viena (Austria) și București (România).

Festivalul rămâne un proiect multidisciplinar de referință, unind muzica, filmul și evenimentele sociale într-o platformă menită să pună în valoare identitatea culturală românească.

Gala Premiilor de Excelență Propatria va însoți itinerariul festivalului, oferind recunoaștere și apreciere tinerilor talentați și personalităților culturale din diaspora.

Pentru detalii suplimentare și programul complet al festivalului, vizitați pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/propatriafestival

PROGRAM FESTIVALUL INTERNAȚIONAL PROPATRIA 2024

ROMA

1.  Conferință de presă de lansare Festival și prezentare de film

Roma – 18.09.2024, Accademia di Romania in Roma

2. Concert susținut de pianista Mara Dobrescu (România / Franța),  violistul Răzvan Popovici (România /Germania) și mezzosoprana Roxana Constantinescu (România/Austria).

Roma – 18.09.2024, Ambasada României din Italia, în colaborare cu Ambasada României în Italia și Accademia di Romania.

ISTANBUL

3. Carmen’s Carma – Concert jazz, susținut de Ramona Horvath, pianist Jazz (România /Franța), Nicolas Rageau, contrabas și bateristul Antoine Paganotti (Franța)

Istanbul – 22.09.2024,  Nardis Club Jazz, Istanbul în colaborare cu ICR Istanbul

BERLIN

4.  Concert susținut de pianistul Cristian Niculescu (România /Germania), violoncelistul Radu Nagy (România /Germania) și baritonul Alexandru Chiriac (România)

Berlin – 06.10.2024

ROMA

5.     Ansamblul PlaCello in Cetatea Eterna, concert susținut de violonceliștii Răzvan Suma, Ella Bokor, Soma David, Mircea Marian (România).

Roma – 4.10.2024, Sala Baldini, Roma

PARIS

6.      Recital de pian Ingmar Lazar (România /Franța) 

Paris – 8.10.2024, Theatre le Ranelagh, Paris în colaborare cu ICR Paris

VIENA

7.      Concert susținut de mezzo-soprana Ruxandra Donose (România /Austria) și pianistul Sergiu Tuhutiu (România)

Viena – 14.10.2024,  Bank Austria Salon, în colaborare cu ICR Viena

MILANO

8. Un Artist, un pian și un țambal, concert susținut de pianistul Cătălin Răducanu (România)

Milano – 16.10.2024, în colaborare cu Consulatul General al României la Milano

ROMA

9.  Gala Premiilor de Excelență Propatria  cu Recital de pian Matei Lăbunț (România /Germania) și Annastella Gibboni (vioara/Italia), câștigători ai  Premiului  Special Propatria, acordat in cadrul concursului  “International Competition for Youth Dinu Lippatti” și spectacolul de balet susținut de Studioul de balet pentru copii și tineret al Operei Naționale București.

Roma – 23.10.2024, Auditorium del Seraphicum, Roma.

BUCUREȘTI

10.  Concert extraordinar de închidere festival și Gala Premiilor de Excelență,  susținut de Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijor Constantin Adrian Grigore, soliști Teodora Gheorghiu, Soprana (România /Elveția) și Sorin Coliban, bariton ( România/Austria).

București – 28.10.2023, Ateneul Român din București, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu”

Această a XIV-a ediție a Festivalului International Propatria va reuni pe scena sa în acest an, excelența românească din întreaga lume. 

Realizat de Asociația culturală româno-italiană PROPATRIA din Roma în parteneriat și cu patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, Ambasada României în Republica Franceză, Ambasada României în Germania, Ambasada României în Turcia, Ambasada României în Austria, Consulatul General al României la Milano, în parteneriat cu Accademia di Romania in Roma,ICR Paris, ICR Istanbul, ICR Viena, ICR Berlin, Conservatorul de Muzică Santa Cecilia din Roma, Filarmonica George Enescu, Comune di Roma, Concursul International de Canto George Enescu de la Paris, Asociația Noesis Paris, Asociația PropatriaVOX din Focșani, HubartAgency, ClassicArt Events, Asociația ProContemporania,  International Music Competition for Youth “Dinu Lipatti”.

Parteneri media: AGERPRES, TVR Internaţional, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical,  Radio RomâniaInternaţional, ASKANEWS, Abitare a Roma, B in Rome, Giornale Diplomatico, Roma a piedi, Romeing, PiuCulture, Italia a piedi. www.propatriavox.it

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508