spot_img

Video Mapping la Oradea pe fațada Pasajului Madach

Anuala de artă și știință Neo Art Connect – NAC 2024 

Sebastian Comănescu – Video Mapping 

Pasajul Madach-Republicii, Oradea

Joi, 29 august 2024, 21.30 -24.00

Joi, 29 august 2024, publicul orădean este invitat să descopere o nouă perspectivă asupra orașului în viziunea artistului Sebastian Comănescu, care dă viață unei clădiri cu o istorie specială pentru comunitate prin intermediul unei lucrări de video mapping, cu tema “Changing Environments”. Totodată, evenimentul își propune să atragă atenția asupra unor subiecte de actualitate: impactului umanității asupra planetei și a noilor tehnologii care influențează profund toate aspectele vieții. Proiecția de video mapping marchează finalul traseului național al celei de a doua ediții a Anualei de artă și știință Neo Art Connect – NAC 2024, organizată de galeria Galateca, Anca Boeriu și Andreea Sandu, Asociația culturala NeoArt România și UNITH2B architects, Hildegard Brandl și Anca Brandiburg.

Evenimentul este realizat de NAC în parteneriat cu Oradea Heritage și beneficiază de sprijinul Primăriei Municipiului Oradea, Consiliului Județean Bihor și al CEMACON.  

Având ca punct de plecare tema NAC 2024, “Changing Environments”, lucrarea de pe fațada Pasajului Madách va reinterpreta abstract istoria edificiului prin intermediul
unor sisteme vizuale generative. Lucrarea video are ca sursă de inspirație bazarul orădean ca loc
de agregare, schimb, interacțiune și trecere, iar elementele grafice țin cont de detaliile arhitecturale specifice clădirii, sugerând reintegrarea pasajului in peisajul media contemporan.

Sebastian Comănescu este artist new media si designer. La baza lucrărilor sale stau fascinația pentru tehnologiile emergente și orientarea către biomimesis. Metodologia de lucru constă în preluarea și simularea de forme și fenomene naturale pe care le “traduce” în
medii fizice sau digitale.


Nu întâmplător, în interiorul pasajului Madach-Republicii se află instalația Inima Orașului, parte din traseul de artă și știință NAC de la Oradea, creată de Anca Boeriu și Andreea Sandu, traseu ce continuă și la Casa Darvas-La Roche cu două expoziții: expoziția cu tema anualei ce prezintă instalații ale artiștilor: Laszlo Aletta, Mirela Cerbu, Sebastian Comănescu, Marina Oprea, Mihaela Pop, și “Bright Women Round Table” instalație creată pentru NAC de către studioul Rizi, Alina Rizescu.

“Changing Environments” creează un spațiu de dezbatere din perspectiva socio-culturală a creatorilor și artiștilor ce integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii științifice și noile tehnologii, despre impactul pe care îl simțim la nivel individual și social-economic-cultural din cauza schimbărilor majore ale societății contemporane, datorate pe de o parte dezvoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificiale prezente în majoritatea aspectelor vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate în zone din apropierea țării noastre., afirmă curatoarele NAC, Anca Boeriu și Andreea Sandu.

Intervalul de desfășurare a video mapping-ului: joi, 29 august, între orele 21.30 – 24.00.

Programul expozițiilor din Casa Darvas-La Roche și pasajul Madach-Republicii: marți-duminică, între orele 10:00-18:00, luni închis.

Accesul este gratuit!

Scurtă biografie a artistului


Sebastien Koma/Sebastian Comănescu este artist New Media/Designer, în prezent locuiește și practică în București. Este absolvent al facultății de Arhitectură din cadrul UAUIM București și obține un Masterat în Tehnologii Interactive pentru Artele Performative și Media în cadrul departamentului CINETic al UNATC în 2021. După experiențe profesionale acumulate ca designer în București și Londra precum și după colaborări cu designeri din Polonia și Olanda își fondează propriul studio în 2020. Metodologia sa de lucru constă în preluarea, analiza și simularea de forme și fenomene naturale care mai apoi sunt traduse în design-uri informate pe baza unui proces de lucru computațional folosind metode de fabricație digitală. Lucrările sale au fost prezentate la: Galeria Galateca, Galeria Creart, NOVA Festival, Ars Electronica, Binar, Romanian Creative Week, Romanian Design Week, BIOS, Amural, Street Delivery, NAC – Neo Art Connect. 

Despre NAC

Rețeaua NAC 2024 s-a extins în 11 județe, întregul program al Anualei este disponibil pe platforma www.neoartconnect.ro.

Organizatori: Galateca și Asociația culturală NeoArt România

Co-organizatori: UNITH2B și Oradea Heritage 

Parteneri principali: CEMACON

Parteneri: Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Universitatea din Oradea, Manifest pentru Oradea

Susținut de BRD Groupe Societe Generale

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508