spot_img

 Tânăra „ProEtnica” a împlinit 20 de ani 

De douăzeci de ani, Sighişoara, prin Festivalul Intercultural ProEtnica, a devenit cetatea fortificată a dialogului minorităţilor naţionale din România, într-un consens voluntar de afirmare a înţelegerii, dorinţei de a trăi în pace şi de a o promova ca exemplu naţional pe plan mondial, îndeosebi acum, în contextul războaielor şi conflictelor politice care zguduie lumea contemporană

Anual, la sfârşitul lunii august, albanezi, greci, evrei, armeni, croaţi, sârbi, ruşi lipoveni, ucraineni, germani, maghiari, turci, bulgari, italieni, romi, cehi, slovaci, polonezi ş.a. celebrează împreună, majoritari şi minoritari, ţara în care trăiesc cu seninătatea şi explozia de bucurie a cântecelor şi dansurilor lor tradiţionale, identitare, ce răsună în Piaţa Cetăţii din Sighişoara. Este un eveniment unic, multicolor, datorită costumelor populare fabuloase, unele foarte vechi şi de patrimoniu, cum sunt cele ale bulgarilor, a muzicii şi jocurilor specifice care creează emoţie şi bună dispoziţie spirituală, iar gândul de armonie, de consonanţă şi firesc, sentimentul de prietenie universală pluteşte peste întreaga cetate a Sighişoarei. Suntem în anul 2024, iar Pacea, invocată zilnic din cauza instabilităţilor politice, a terorismului şi destructurărilor, se străduieşte să-şi păstreze valenţele dialogului şi principiilor democratice. Festivalul ProEtnica de la Sighişoara, unul dintre evenimentele interculturale importante din Europa, se încăpăţânează să demonstreze că tradiţiile, democraţia şi multiculturalismul trebuie să fie respectate, conservate şi promovate în tiparele aceloraşi înţelesuri şi valori. 

„Considerăm că acest eveniment contribuie în mod concret la consolidarea păcii într-o societate pluralistă și democratică. El este un semnal că popoarele și etniile nu mai acceptă sisteme dictatoriale care promovează teza că un popor este superior altuia, care promovează războaie și genocide drept instrumente legitime pentru îndeplinirea unor vise de hegemonie etnică”, afirma Volker Reiter, preşedintele Festivalului, în august 2022.

O Europă în miniatură

Interculturalitatea şi multiculturalitatea sunt subiecte sensibile pe agendele politice ale multor ţări, de aceea, Uniunea Europeană a impus după 1990, prin încheierea unor tratate internaţionale bilaterale, obligativitatea statelor membre sau aspirante de a asigura şi respecta drepturile comunităţilor etnice aflate pe teritoriul lor. Însă, deşi legea este unitară în cadrul său general, ea este departe de a se manifesta uniform în relaţia grupurilor etnice cu populaţia majoritară. Este deosebit de importantă această lege a protecţiei minorităţilor naţionale pentru că naţiunea trăieşte prin diversitatea sa culturală şi prin aportul pe care grupurile etnice îl aduc la dezvoltarea literaturii, muzicii, arhitecturii, picturii, ştiinţei, societăţii în general. La nivel european, tematica minorităţilor constituie unul dintre cei opt piloni ai unei veritabile orchestre a interculturalităţii, alături de cultură, migraţie, religie, educaţie, locul de muncă, multilingvism şi tineret, aflate în obiectivul politic al fiecărui stat. 

Toate minorităţile naţionale, istorice, din România  – maghiari, germani, romi, ucraineni, turci, ruşi-lipoveni, tătari, sârbi, slovaci, bulgari, croați, greci, evrei, italieni, polonezi, cehi, albanezi, ruteni, nord-macedoneni (slavi; a nu se confunda cu macedo-românii sau aromânii, populaţie tracă latinizată, romanizată) – au statut egal şi câte un deputat în Camera Deputaţilor, indiferent de numărul de etnici ai minorităţii respective sau de teritoriul pe care-l ocupă. Aceştia, prin organizaţiile în care s-au constituit, beneficiază de buget de la Guvernul României pentru a le fi asigurate drepturile la educaţie în limba maternă, cultură, mass-media, religie. De asemenea, în România trăiesc şi mici comunități de arabi, chinezi, africani, vietnamezi, indieni, pakistanezi etc., fără a avea statut de minoritate naţională. Astfel, România este o Europă în miniatură. „Toţi egali, toţi diferiţi” este deviza Consiliului Europei, slogan fundamental al convieţuirii într-o lume paşnică. Însă, multiculturalitatea nu înseamnă numai „Take, Ianke şi Cadîr” ori jocuri şi cântece exprimate ţininându-ne de mână, ci şi afirmarea persuasivă a identităţii etnice, revoltă, rasism, xenofobie ori evenimente nefericite care se petrec aleatoriu, lângă noi. 

Zeii s-au amestecat

Unitate şi diversitate la un loc, dialog, aceasta este multiculturalitatea, un amestec de influenţe lingvistice, artistice, religioase, provenite din culturi diferite, care ne construiesc aşa cum suntem. Între toate problemele ridicate de multiculturalitate, cea mai acută este religia. Pentru că nu mai este nicio îndoială, epoca aceasta începe să semene foarte mult cu aceea a sfârşitului Imperiului Roman, când zeii s-au amestecat, iar romanii s-au pierdut în mulţimea de zei împrumutaţi de la popoarele cucerite. Astăzi se întâmplă un proces asemănător, de amestec al raselor şi etniilor, care duce la un fenomen halucinant, cum este cazul Londrei, unde 50% din populația sa nu este de origine engleză, iar în suburbiile Parisului nu mai recunoşti fabulosul Paris. Istoria se repetă, este de părere poeta Ana Blandiana care subliniază: „Globalizarea nu este o descoperire a secolului 21. De-a lungul istoriei, de la hitiți, perși, babilonieni, fenicieni, greci, romani și până la imperiul britanic sau cel sovietic, fiecare mare putere a încercat să se mondializeze și a făcut-o pe măsura forțelor ei și a dimensiunilor cunoscute ale lumii. Alexandru cel Mare și Cezar au fost cei doi europeni care au avut ambiția și curajul să amestece populațiile lumii cunoscute, schimbându-le obiceiurile, înlocuindu-le limbile, infuențându-le religiile, transformându-le pentru a le stăpâni sau chiar stăpânindu-le pentru a le transforma”.

O întâmplare aberantă, petrecută cu ceva vreme în urmă, în Italia, când statuile romane au fost ascunse sub paravane pentru ca nudurile antice să nu jignească ochiul președintelui iranian, spune multe despre instabilitatea în care se află valorile europene. Toate aceste exemple demonstrează că termenul în cauză nu este atât de rotund şi pozitiv ca propaganda sa, că semanticile lui ca şi formele de manifestare ne interesează pe toţi. Este un argument în favoarea folosirii în continuare a acestui cuvânt, multiculturalitate, iar perturbările în relaţiile interetnice se întâmplă cel mai adesea doar din simpla necunoaştere a „celuilalt”. Să nu uităm, totuşi, termenul se referă, în egală măsură, şi la pluralitatea grupurilor culturale distincte care încearcă să-şi dobândească recunoaşterea: indigeni, mişcări feministe, minorităţi sexuale, religioase etc. Ca urmare, nu se pune problema existenţei multiculturalităţii (care include şi dialogul interetnic, subliniem), ci cum acţionăm pentru ca ea să existe constructiv. Însă, teoreticienii care analizează asemenea fenomene consideră că, în viitor, în Europa, dezbaterile cu privire la multiculturalitate vor fi surclasate de acelea care vor pune în prim-plan interculturalitatea, ceea ce înseamnă un alt unghi de abordare a acestor noi paradigme socio-culturale şi politice. În concluzie, spun ei, interculturalitatea va fi un proces si nu un scop în sine, iar adevărul va fi cel care va sta la temelia acestei perspective. „Adevărul ne va face liberi“, este una din cele mai vechi făgăduinţe  mesianice, propovăduită de Evanghelistul Ioan în Noul Testament. Ca urmare, nu există nicio îndoială că omenirea de azi este în criză, implicit termenul multiculturalitate, criză care ne obligă să ne gândim la propria noastră definiţie culturală, moştenire istorică şi identitate.

Dar, fiind o ediţie festivă, aniversară, nu mai analizăm ce e bine şi ce nu în acest context, ci vrem să menţionăm că modelul românesc al protecţiei minorităţilor naţionale funcţionează încă benefic, în tiparele legii europene la care a aderat, fără să ridice probleme majore ale afirmării identităţilor entice. De aceea, apreciaţi  Festivalul Intercultural ProEtnica şi bucuraţi-vă de Unitate în diversitate.

Maria Dobrescu

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508