În perioada 6-14 august 2024, Mihai Zgondoiu se află într-o rezidență artistică la galeria Fantom din Berlin. În urma rezidenței va prezenta publicului pe 13 august 2024, de la ora 18.00, o parte din proiectul „Spontaneous Landscape” început în 2007 în România, cât și desenele/intervențiile vizuale din cadrul rezidenței din Berlin.
„În anul 2007, pe traseul feroviar Mediaș-București, am observat și fotografiat pentru prima dată construcțiile industriale din apropierea gării Racoș. Aceste buncăre industriale din beton de mari dimensiuni au servit depozitării și sortării materialelor extrase din cariera de piatră (bazalt, calcar, scorie vulcanică) aflată azi pe Situl Geologic Racoș. Zona este cunoscută ca fiind locul ultimei erupții vulcanice din Munții Carpați (Vulcanul Stins). Notațiile mele fotografice documentează peretele unui buncăr industrial pe care se observă vag un peisaj montan. Un peisaj simplist, monocrom, ce sugerează o stampă japoneză.
În 2019 am mers la fața locului să înțeleg mai bine dacă această imagine ce înfățișează un peisaj montan a fost creată de mâna omului sau a fost rodul unei întâmplări cauzate de materialele de construcție. Concluzia investigației a fost una clară: imaginea a fost auto-generată în timp prin eroziunea creată de fenomenele meteorologice, în locurile unde densitatea cimentului a fost mai slabă. Astfel, hazardul a creat o imagine spontană, aproape fantomatică ce înfățișează un relief montan aflat în apropierea Vulcanului Stins. Transferul imaginii pe piatră în tehnica litografiei este procesul meu creativ prin care conserv o operă a naturii și a hazardului (în sensul formulat de Jurgis Baltrušaitis) acum în pragul dispariției.
În zilele noastre, parcul industrial este demolat aproape în întregime, deoarece în anul 2005 zona de exploatare a fost declarată Rezervația Naturală „Complexului Geologic Racoșul de Jos”.”
Mihai Zgondoiu
Spontaneous Landscape (Peisaj Spontan)
fotografie, litografie, desen
dimensiuni variabile
2007-2024
Mihai Zgondoiu (n. 1982) este artist, curator și galerist independent cu studii doctorale în domeniul artelor vizuale. Între anii 2014-2021 predă la Universitatea Națională de Arte din București, iar din 2018 la Facultatea de Arte și Design din Timișoara. De asemenea, Mihai a fost iniţiator şi coordonator al galeriei Atelier 030202 din București (2009 până în prezent), co-curator al galeriei geamMAT a Muzeului de Artă din Timișoara (2012 – 2014) și Co-Curator al proiectului „Atelier în tranziție” (2009-2013). A câștigat premiile Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru „Artă în spațiul public” (2017), „Premiul Multimedia” (2022) și Premiul JCE Contemporary Art Bienalle – selecția românească (2019). În 2018 a curatoriat expoziția „Urban Steps” la Muzeul Național de Artă Contemporană – București, în 2019/2023 expozițiile „Young Blood” din Pavilionul Supercontemporan Art Safari- București și „Electrecord – Romania in vinyl covers” din cadrul Festivalului de Artă Europalia – Bruxelles, iar în 2021 expoziția „Predicțiile Pământului. Despre gândirea și practica ecologică”, Muzeul Național Cotroceni – București.
În practica sa artistică, oscilează cu lejeritate într-o arie largă de genuri și tehnici vizuale, de la desen, colaj și print experimental, la video-instalații, acțiuni-performance și intervenții urbane. Proiectele sale evocă un spirit critic (și autocritic după caz) față de clișeele de gândire din societatea actuală, parodiind falsele valori și icon-uri create de noile media prin diferite tipuri de propagandă fake news.
Cele mai recente expoziții sunt: “JCE Contemporary Art Bienalle”, The Belfry – Montrouge (2019), “Fragments”, BOZAR Centre for Fine Arts, Brussels (2019), “HIT” – Kanal Centre Pompidou, Brussels (2019), Bucharest Artworlds at The Wrong Biennale #4”, Rezidența Scena9, București (2020), Beyond other horizons, Palace of Culture / Art Museum, Iasi (2020), M.A.F.A.7 (Media Art Festival Arad), Kinema Ikon, Art Museum – Arad (2020), Bucharest School, Art Safari Contemporary Art Pavilion, Bucharest (2020), Clubul sportiv al artelor, Muzeul de Artă Recentă, București (2021), Puls 20, Kunsthalle Bega, Timișoara (2021), Omul aproximativ 3.0, Kunsthalle Bega, Timișoara (2022), Puls 22, Muzeul Național de Artă Contemporană București (2023), Culoarea Sunetului, Muzeul de Artă Recentă București (2023).