spot_img

Artista Roxana Ajder explorează nostalgia verilor trecute în noua sa expoziție de la Meron Gallery – ”Memories of Time Gone By”

Începând cu 16 august și până pe 12 septembrie 2024, Meron Gallery din Cluj-Napoca devine un sanctuar al amintirilor, găzduind expoziția „Memories of Time Gone By„, semnată de artista Roxana Ajder. Expoziția curatoriată de către Crina Ciocian marchează o întâlnire profundă cu trecutul, o odă adusă verilor trecute, când granițele dintre corpul uman și natura înconjurătoare se estompează, lăsând loc unei simbioze perfecte între om și mediu.

Roxana Ajder, o voce distinctă în peisajul artei contemporane, propune prin această expoziție o călătorie introspectivă în lumea amintirilor și a conexiunii umane cu natura. Lucrările sale, caracterizate prin gesturi picturale de inspirație (neo)expresionistă, explorează teme legate de feminitate, frumusețe și relația complexă dintre nuditate și mediul natural. În viziunea artistei, nuditatea nu este doar o simplă reprezentare a corpului uman, ci un simbol al libertății, vulnerabilității și conexiunii autentice.

În cadrul expoziției, nudurile capătă viață în peisaje estivale care evocă marea, pădurea sau piscina, sugerând momente variate ale zilei și capturând variațiile subtile de lumină și umbră. Acestea nu sunt prezentate ca figuri solitare, ci adesea în grupuri sau perechi, subliniind interdependența și armonia dintre oameni și natură. Fiecare lucrare devine astfel o fereastră către un timp și un loc unde amintirile verilor trecute pot deveni un refugiu emoțional, iar conexiunea cu natura și cu sinele este profundă și revelatoare.

“Nu vreau să ofer privitorului o imagine concretă despre un anumit act sau gest care se petrece, vreau să las loc pentru interpretare și ambiguitate, pentru că este necesar ca privitorul să vină și să completeze imaginea cu ce se desfășoară în mintea lui. Orice pictură sau orice lucrare de artă, e ca un fel de ghicitoare până la urmă. Eu vin și îți pun întrebarea, dar tu vii, privești, te gândești, analizezi și îți vei da singur răspunsul.” Roxana Ajder, artistă.

Expoziția „Memories of Time Gone By” se remarcă prin atenția meticuloasă acordată detaliilor și prin felul în care artista manipulează lumina pentru a reflecta trecerea timpului și schimbările subtile ale stărilor emoționale. În fiecare lucrare, schimbările de tonuri și nuanțe ne ajută să trăim efemeritatea momentului și să ne reconectăm cu trecutul într-un mod personal și intim. Roxana Ajder ne invită astfel să observăm cum lumina dimineții aduce optimism și claritate, în timp ce umbrele serii evocă melancolie și introspecție, oferind vizitatorilor ocazia de a contempla și de a reflecta asupra propriei lor călătorii în timp.

“Această expoziție nu este doar o simplă prezentare de artă, ci o evadare din cotidian, o reîntoarcere la amintirile care ne formează. Meron Gallery devine un spațiu unde timpul pare să se oprească, oferindu-ne ocazia de a ne reconecta cu noi înșine și cu natura.  Roxana Ajder reușește să captureze un sentiment de vară eternă, plină de melancolie, unde trecutul se amestecă cu prezentul, iar privitorul este transportat într-o stare contemplativă, aproape visătoare. Atunci când te afli față în față cu lucrările ei, inevitabil se resimte o notă de tristețe și vulnerabilitate, sugerând o conexiune intimă cu propriile amintiri și sentimente” – Crina Ciocian, curator Galeria Meron.

Memories of Time Gone By” este, în esență, o celebrare a verilor trecute și a frumuseții naturale, printr-o poveste vizuală ce îmbină nostalgia cu vitalitatea. Vizitatorii vor pleca din galerie cu un sentiment de melancolie, având impresia că au redescoperit o parte din ei înșiși prin intermediul picturii.

Vernisajul expoziției va avea loc pe 20 august 2024, începând cu ora 18:00, la Meron Gallery din Cluj-Napoca. Intrarea este gratuită, iar expoziția va fi deschisă publicului până pe 12 septembrie 2024. Pentru mai multe informații despre expoziție și lucrările prezentate, vizitați pagina Galeriei Meron: https://www.meron.coffee/category/gallery/.

Despre Roxana Ajder

Născută în 1991 la Galați, România, Roxana Ajder este o pictoriță contemporană care trăiește și lucrează în prezent în Cluj-Napoca. Lucrările sale abordează trăsături ambivalente ale feminității și frumuseții în societatea contemporană, explorând plasticitatea corpului uman și relația sa cu natura. Roxana combină gesturi picturale (neo)expresioniste cu discursuri feministe, artă conceptuală și erotism, contribuind la o înțelegere mai profundă a experienței și identității feminine. În 2019, a fost finalistă a Bienalei Jeune Création Européenne și a participat la expoziții colective în șapte orașe europene între 2019 și 2021.

Despre Meron Gallery

Galeria Meron, aflată în inima orașului Cluj-Napoca, la parterul Palatului Blau Ullmann, clădire emblematică din categoria monumentelor istorice construită în 1910, dispune de o suprafață generoasă, cu vitraje impresionante și tavane înalte. 

Clădirea a fost redată comunității în scopul promovării artei și a artiștilor, creând o atmosferă unică, un loc special unde cafeaua de specialitate (prin care este recunoscut astăzi brandul Meron) și arta se întâlnesc și se completează reciproc, aducând valoare comunității artistice și culturale din Cluj-Napoca.

Galeria poate fi vizitată în fiecare zi a săptămânii, iar accesul în cadrul galeriei este gratuit pentru vizitatori.

Parteneri care iubesc arta și o susțin: Meron, Meron Bakery, Tepaso.Parteneri media: THE WOMAN Magazine, Radio România Cluj, TVR Cultural, Curatorial, Empower Art & Artists, Modernism, Cluj.com, IGLOO, The Institute, Media9, Haute Culture, Revista Atelierului, Via Cluj TV, Agentia de cArte, Happening.ro,, Evenimentar.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508